< "İklimi Değil Sistemi Değiştir, Şirketleri Değil Gezegeni Kurtar"

Küresel İklim Grevi nedeniyle İstanbul'da başta çocuklar olmak üzere yüzlerce kişi Kadiköy'de buluştu. Kadıköy İskele Meydanı'nda yağmura rağmen basın açıklaması yapılarak  Yoğurtçu Parkı'nda  etkinlik gerçekleştirildi.

İSTANBUL - Küresel İklim Grevi kapsamında bir çok ülke ile birlikte Türkiye'de de kentlerde başta çocuklar olmak üzere yüzlerce kişi sokaklara çıktı.

Onlarca ülkede büyük katılımla gerçekleştirilen iklim grevi kapsamında yağmura rağmen Kadıköy'de yürüyüş gerçekleştirildi. Çocuklar yetişkinlerden doğaya karşı duyarlı olmalarını ve doğayı yok eden uygulamalara karşı mücadele etmelerini isterken, hükümete iklim krizine karşı önlem alma çağrısında bulundu.

Küresel İklim Grevi nedeniyle derslerini boykot eden öğrenciler Kadıköy İskele Meydanı'nda demokratik kitle örgütlerinden yetişkinlerle birlikte yağmura rağmen basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rengarenk hazırlanmış "Bilimin Arkasında Birleş", "İklim İçin Birleş" yazılı pankartlar ve "Evimiz Yanıyor", "Fosil Yakıtlara Veda", "Ya, Sıfır Karbon Gelecek Ya Sıfır Gelecek", "It's Getting Hot In Here", "Geleceğimiz mi Termik mi?", "The Seasons Are More İrregular Than My Period", "İklim Adaleti", "Net Sıfır Karbon Misyonu", "İklimi Değil Sistemi Değiştir", "Siyanürlü Şirket Kazdağları'nı Terk Et", "Geleceğimi Tüketmeyin", "İklim Acil Durumu", "Yaşamı Savun", "Red Alert Dünyayı Kurtar", "The Climate İs Chaning", "The World  Is On Free" gibi renkli dövizler taşıyarak gezegeni altıncı büyük yokoluş sürecine sokan kuşaklara meydan okuyarak iklim değişikliğine karşı mücadeleyi 2018 Ağustos ayında 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg gibi yetişkinlere mesaj verdiler. Öğrenciler sık, sık "Şirketleri değil, gezegeni kurtar", "Sıfır Karbon", "İklimi değil, sistemi değiştir" sloganları attı. 

Küresel İklim Grevinin basın metnini de yine çocuklar okudu. Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin Türkiye'deki katılımcılarından Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören metni birlikte okudular. Öğrencilerin okudukları metin şöyle:

"Artık Bir Araya Gelmeli ve Çocukları Dinlemelisiniz"

"Arkadaşlar 3. küresel iklim grevimimize hoş geldiniz! Bugün büyükler de bizlere destek veriyor. Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. Hepimize Hayırlı Uğurlu Olsun.

Türkiye'deki ilk iklim grevinde 15 Mart'ta da yetişkinler de vardı. Fakat izleyiciydiler. Şimdi artık bu grevin bir parçasısınız. Ona göre hareket etmelisiniz

Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz. Artık birbirinizi suçlamamalısınız. Artık bir araya gelmelisiniz. Ve en önemlisi artık biz çocukları dinlemelisiniz.

 

"Okulu Kırmak İçin Yapsak, Pazartesi Yapardık"

Artık bize kulak vermeyi bırakın ve bizi artık dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın. Biz de artık bunun için okula gidelim. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz. Bunu okula gitmemek için yapsaydık. Pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi yapardık.

Hepiniz öğrenci olmuşsunuzdur. Biliyorsunuzdur ki okula gitmek için en iyi gün cumadır fakat en kötüsü ise pazartesidir.

"Yakında Bizim De Neslimiz Tükenecek"

Anladınız mı? O zaman anlamaya devam edin. Gezegenimiz yanıyor. Bir çok şehir sular altında kalıyor. Buzullar yok oluyor. Kuzey kutbundaki ormanlar alev alev. İnsanlar evlerini terk ediyor. Türlerin nesli tükeniyor.

"Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Bu ilk iklim grevinizi unutmayın. Artık hayatınız değişti.

"Eğer bu gerçeği biliyorsanız hepimizin hayatı değişmiştir. Ben de sizin gibi korkuyorum zehirli yağmurlardan. Ama yağmurların neden zehirli olduğunu bilmek istiyorum. 

"Kimyasal Kiriliği Durdurmalıyız"

"Yağmurların zehirli olmaması için ne yapmam gerektiğini bilmek istiyorum. Bunu tek başıma öğrenemem. Bana yardım etmelisiniz.

"Kimyasal kirliliği durdurmak konusunda bana yardım etmelisiniz. İklim krizini durdurmam konusunda bana yardım etmelisiniz. Bize yardım etmek için önce bizi desteklemelisiz.

 

"Bilimin Arkasında Birleşelim"

Sonra bizimle aynı şeyi söylemelisiniz. Bilimin arkasında birleşelim. Formül bu. Çünkü iklim değişikliğinin bir kriz olduğunu bilim insanları söylüyor.

Yani doktorlar, profesörler biz de bunu haberlerde öğreniyoruz. O yüzden bence ilk iş olarak bu gerçekleri öğrendiğimiz haberlerin değişmesini istemeliyiz. Sonra bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen kişilere kulak vermeliyiz.

Bence artık birlikte hareket etmenin vakti geldi. O yüzden hepinize grevimize hoş geldiniz diyorum.

"Giderek Daha Hızla Krizin İçine Yuvarlanıyoruz"

Bizleri birleştiren şey iklim krizi. İklim krizinin ötesinde topyekün bir ekolojik kriz. Artık giderek daha çoğumuzun işaretlerini gördüğü büyük ve benzersiz bir kriz bu. Artık anladığımız üzere giderek daha büyük bir hızla içerisine yuvarlanmakta olduğumuz bir kriz bu.

 

"Krizi Doğuran Sistemi Değiştirmek Gerek"

Yanıtını bulmamız gereken birçok soru var, ama en önemlilerinden biri şudur: Dünyada milyonlarca canlı türü yok oluşla karşı karşıya iken, sadece hayatta kalmanın, sadece insanların hayatta kalmasının değeri, anlamı nedir?

"Çocuklarımızın ve dünyadaki tüm canlıların yaşanabilir bir gezegende birlikte barış içinde yaşama hakkını savunmak, bu krizi doğuran sistemin değişmesini sağlamaktan geçiyor.

 

"Buradayız, Çünkü Geleceğimizi Çaldınız!"

Bu nedenle şu anda tüm dünyada iklim hareketine önderlik eden öğrencilerin, Fridays for Future'ın 'Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!' çağrısına biz de ortak olduk.

"Yeni Bir Dünyayı Beraber İnşa Edebiliriz"

Bu ekolojik krizin yol açacağı felaketleri tümüyle durdurmak artık söz konusu değil. Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz. Ama gerçeği olduğu şekilde gördükçe yapmamız gerekenleri biliyoruz, kalbimize bakınca bunları yapacak cesareti buluyoruz. Hatalardan ders alarak yeni bir dünyayı beraber inşa edebiliriz.

Basın açıklamasının ardından "İklimi Değil Sistemi Değiştir",  "İklim Acil Durumu İlan Edilsin", "Şirketleri Değil Gezegeni Kurtar" sloganıyla Yoğurtçu Parkı'na yürüyüşe geçildi. Altıyol'a kadar sessiz yürüyüş yapan kitle buradan itibaren sloganlarla Yoğurtçu Parkı'na girdi.

Atlas Sarrafoğlu konuşmasında herkesi "sıfır karbon salımı" için  birleşmeye çağırarak gitmeyerek greve katılan iklim krizine karşı mücadelelerinin süreceğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise dünya çapında ITUC'a bağlı sendikaların da greve katıldığını dikkat öelerek, şirketlerin kar hırsı nedeniyle ortaya çıkan iklim krizinin işçi sınıfının mücadelesiyle aşılabileceğini söyledi.  Öğrenciler kürsüde yaptıkları konuşmalarla yetişkinlere seslenerek iklim krizine karşı mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

Ardından Barlas Tan Özemek, Güney Marlen, Güz Kumpanyası, Kabile Sahne ve Gösteri Sanatları, Lara Di Lara, Nil İpek, Pınar Keleş, Sumru Ağıryürüyen ve Muammer Ketencoğlu, Şubadap Çocuk, Teneke Trampet gibi müzik gruplarının yer aldığı programa geçildi.