Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında demiryollarının ve Haydarpaşa Garı'nın hizmete kapatılmasına karşı başlatılan Pazar Eylemi'nin 400'üncüsü  yapıldı.

İSTANBUL- Haydarpaşa Dayanışması, BTS " Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak" sloganıyla Haydarpaşa Garı ve demiryollarının kentsel dönüşüm projesi kapsamında hizmete kapatılmasına karşı yapılan Pazar Eylemi 400'üncü  haftasında.

Haydarpaşa Dayanışması ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) " Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak" sloganıyla 400'ncü Pazar Eylemi'ni Haydarpaşa Garı'nda gerçekleştirdi. "Taksim 1 Mayıs Alanıdır. Haydarpaşa Gardır", " Ne Otel Ne Müze Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak", "Haydarpaşa Törensiz ve Vapursuz Kalmayacak" pankartlarının açıldığı açıklamaya meslek odaları ve milletvekilleri de katıldı.

Basın açıklamasını Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu.

"Haydarpaşa Halktan Koparılarak Yalnızlığa Mahkum Ediliyor" İstanbul'un en önemli arkeolojik, kültürel, tarihi, simgesel değerlerinden biri olan Haydarpaşa Garı ve çevresinin küresel emlak tacirlerine pazarlanma süreci 2003 yılından beri 16 yıldır kesintisiz olarak devam ettiğini hatırlatan Köymen, “Türkiye'nin bütün garları ve limanları ile birlikte Haydarpaşa Gar, Liman ve çevresini de özelleştirme kapsamında haraç mezat uluslararası pazara çıkartan İktidar, bu amacın gerçekleştirilmesi doğrultusunda hiçbir fırsatı kaçırmamaktadır. Anayasaya ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olan yasal düzenlemeler, planlar ve projelerle, Haydarpaşa Garı ve Çevresi, asli işlevlerinden, trenlerinden ve vapurlarından kısacası halktan kopartılarak kasıtlı bir yalnızlığa mahkûm edilmektedir” dedi.

 

"Meşruiyet Sağlamak İçin Akıl Dışı Projeler"

Haydarpaşa Garı, Limanı ve Çevresini, Sirkeci Garı ile birlikte asli kullanımı olan İstanbul ve Anadolu'nun demiryolu, denizyolu ulaşım bağlantısını da ortadan kaldırarak kentsel ve toplumsal iktidar sahiplerinin bu uğurda denemedikleri yol kalmadığının altını çizen Köymen, “IMF ve Dünya Bankası'nın emri doğrultusunda "Dünya Ticaret Merkezi ve Kruvaziyer Liman" adı altında 7 Gökdelenli projeler yapılmış, Olimpiyatlar bahanesiyle akıl dışı projeler ortaya sürülmüş. Haydarpaşa'ya banliyöler gelecek diye beyanlarda bulunulmuş, kültür ve sanat duyarlılığını kullanarak topluma makbul görünebilecek kültür merkezi, müze gibi kullanışlar öngörülerek meşruiyet yaratılmaya çalışılmıştır” diye konuştu.

"AVM Görünümlü Gar Binası!.."

Köymen, geçici yapılaşma koşulları ve tahsis kararlarıyla bu çok önemli alan ve içindeki yapılar yıkılarak; alanın fonksiyonel ve fiziksel bütünlüğü parçalandığını söyledi. Köymen “AVM görünümlü gar binası önerisinin asıl hedeflerinden birisi de Haydarpaşa Gar Binası ve Geri Sahasını kullanım dış bırakmaktır" dedi.

 

"Talana  Ranta Geçit Vermeyeceğiz"

Köymen sözlerini "Bizler duyarlı yurttaşlar, Kadıköylüler, Üsküdarlılar, İstanbullular olarak oyuna gelmeyeceğimizi, "talana ve rantiyeye" geçit vermeyeceğimizi sorumlu ilgili ve yetkililere bir kez daha ilan ediyor ve kamu idarelerini asli görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz”  diyerek bitirdi.