Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, yangın tehlikesi bulunduğu ve alanın yetersiz olması nedeniyle alana çadır kurulmaması kararı alındığını duyurdu.

ÇANAKKALE - Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold Şirketinin altın arama çalışmalarında kesilen binlerce ağaç için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’nde artık geceleri çadırlı konaklama yapılmayacak.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Belediye’ye gönderilen yazıda çadır alanın yangına hassas bir bölge olduğu ve bu nedenle çadırların kaldırılması istenmişti.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, Kaz Dağları'nda süren nöbete dair Valiliğin ve Orman Bölge Müdürlüğünün belediyeye gönderdiği yazıya dair açıklama yaptı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, doğa katliamını sürdüren Kanadalı Alamos Gold maden şirketinin sahası önünde yaptığı basın açıklamasında nöbete "çadırsız devam" kararı alındığını açıkladı.

Kuruldan Pınar Bilir'in okuduğu açıklama, nöbet alanındaki çevre savunucularının katılmadığı toplantıda alınan karar sonrası, önce maden sahası önünde ardından çadırların bulunduğu alanda okundu. Açıklamada;

"26 Temmuz 2019 tarihinde başlattığımız Su ve Vicdan Nöbetimizin 15. günündeyiz.

"13 kişiyle başlattığımız nöbetimiz gün gün çığ gibi artarak, onlar, yüzlere, yüzler binlere, binler milyonlara ulaşarak sesimiz ulusal ve uluslararası kamuoyunca sahiplenilmiştir.

"5 Ağustos 2019 tarihinde on binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz büyük Su ve Vicdan Nöbeti buluşmasındaki açıklamalarımızda belirttiğimiz,

1.Kanadalı Alamos Gold şirketinin ve taşeronlarının Kirazlı/Balaban'daki yaşam alanlarımızdaki katliamlara son vermelerini,

2. Kesilen ağaç sayısının tespiti için tarafımızdan görevlendirilecek uzmanların da yer aldığı bir komisyon oluşturulmasını,

3. Kirazlı Balaban'daki doğa katliamından sorumlu olanların yargı önünde hesap vermesini,

4. Kaz Dağları ve yöresindeki tüm metalik madencilik ruhsatlarının iptal edilmesi taleplerimizin sonuna kadar arkasındayız.

İlk günkü kararlılıkla Su ve Vicdan nöbetimiz devam etmektedir. Gelinen noktada Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, Su ve Vicdan Nöbetimize ve bölgede konaklamak üzere katılım göstermektedirler.

"Mevcut alanın fiziki koşulları bu kadar büyük bir talebi karşılamayacak durumdadır.

"Bu yetersiz fiziki koşullarda yangın riski artmış, konaklayan insanların can ve mal güvenliğini koruyacak sınırları aşmıştır.

 

"Bu nedenle,

1. Şehir merkezi ile Kirazlı/Balaban'da iki ayrı koordinasyon merkezi oluşturulacaktır.

2. Bölgeyi ziyaret etmek isteyen destekçilerin katliam alanına ziyaretleri koordinasyon kurulu aracılığıyla devam edecektir.

3. Koordinasyon merkezinde bölgeye yönelik etkinliklere devam edilecektir.

4. Kirazlı/Balaban mevkiindeki Su ve Vicdan Nöbeti alanında çadırlı konaklama yapılmayacaktır.

Bu kamuoyu bilgilendirmesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi çatısı altındaki STK'lerin ortak kararıdır.

"Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz, insanlığa mal olmuş, bu dünya ve doğa mirasına, çevre ve doğaya karşı yapılan katliama son verin” denildi.

Çadır alanındaki doğa nöbetçileri kararın kendileri olmadan alınmasına tepki göstererek, forum yapma kararı aldı. Çevre savunucuları forumdan çıkan karara göre çadırlar konusunda bir yol haritası belirleyecek. Karar tepki gösterenler böyle bir kararın nöbet tutan gençlerin, insanların fikri sorulmadan alınmaması gerektiği belirtilerek. “Kararın alındığı toplantıdaki söylemler de karar da doğru değildir" denildi