< < Kazdağları İçin Beşiktaş'ta Eylem..

Çanakkale Kazdağları'ndaki yaşamı tehdit eden altın üretiminde siyanür kullanımına karşı #KazDağlarıHepimizin çağrısıyla Beşiktaş'ta protesto eylemi yapıldı. “Kazdağları’nın üstü altından değerlidir” denilerek Kazdağları için mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı. 

İSTANBUL - Çanakkale Kazdağları'ndaki yaşamı tehdit eden altın üretiminde siyanür kullanımına karşı dün (31 Temmuz) Beşiktaş'ta doğa ve çevre savunucuları tarafından #KazDağlarıHepimizin denilerek protesto eylemi gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin su kaynağını oluşturan Atikhisar Barajı üstünde kurulması planlanan ve Kazdağları’ndaki yaşamı tehdit eden altın üretiminde siyanür kullanımına karşı #KazDağlarıHepimizin çağrısıyla “Kazdağları’ndan elinizi çekin” pankartı açılarak Beşiktaş Hakan Pastanesi önünde bir basın açıklaması düzenlendi.

Doğa severler “Kazdağları’nın üstü altından değerlidir”, “Kazdağları’nda yaşam kazanacak”, “Şirket dağın altında kalsın” yazılı dövizler taşıdı.

#KazDağlarıHepimizin adına basın açıklamasını okuyan Eda Nisan Güven, 2014 yılında ÇED Olumlu Kararlarının Danıştay kararıyla iptal edildiğini hatırlattı.

“Ancak Danıştay dosyanın yeniden görüşülmesi için yerel mahkemeye göndermiş, yerel mahkemenin aleyhte karar vermesi üzerine, Danıştay itirazda bulunulmuştur” diye durumu özetleyen Güven, hukuki süreç devam ederken Tarım ve Orman Bakanlığının kesilen ağaç sayısını 13.400 olarak açıklandığını vurguladı.

Yapılan teknik tespitler sayesinde kesilen ağaç sayısının 195.000 olduğunun anlaşıldığını belirten Güven, “Üstelik proje de Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyunu sağlayan Atikhisar Barajı üstündedir. Bu da bize içme suyumuzun kirleneceğini göstermektedir” dedi.

Eyleme Arhavi Doğa Koruma Platformu, Artvin Çevre Platformu, Anatolia Vosvos Platformu, Antalya Ekoloji Meclisi, Antalya Yaşam Savunucuları, Bartın Platformu, Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri, Bakırköy Kent Savunması, Beykoz Kent Dayanışması, Derelerin Kardeşliği Akdeniz, Diren Büyük çekmece, Doğanın Çocukları, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, Hasankeyf Koordinasyonu, Haliç Dayanışması, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, İstanbul Kent Savunması, Karadeniz İsyandır Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Loç Vadisi Koruma Platformu, Munzur Çevre Derneği, Politeknik, Roma Bostancı, Sarıyer Kent Dayanışması, Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Validebağ Gönüllüler, Yeşil Artvin Derneği temsilcileri de katılarak destek verdi.