"35 Yıllık Evimi Yıktılar, 20 Adım Ötesinde Binalar Yükseliyor!"

İstanbul'un Çekmeköy İlçesi'nde bulunan Merkez Mahallesi Farabi Sokak'ta oturan Suna Duman: "35 yıl boyunca vergi ödedim, belediye elektrik ve su hattı döşedi, faturalarını ödedim, AKP'nin seçim döneminde imar affı kapsamında başvuruda bulunup evraklarını onaylattığım evimi 'dere bandında' diyerek yıktılar karşıma bir sıra bina diktiler!"

İSTANBUL - İstanbul’un Çekmeköy İlçesi Merkez Mahallesi’ndeki Farabi Sokak’ta “dere bandı” gerekçe gösterilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkımına karar verilen 11 gecekondu sahibi tapu almayı beklerken 6 ailenin evleri başlarına yıkıldı.
Farabi Sokak'ta bulunan 11 gecekondunun önce 3'ünü yıkan İBB ekipleri 4 ay sonra 2 Ağustos günü 3 gecekonduyu daha usulsüz biçimde yıktı.


Evlerin 'dere bandında olduğu ve herhangi bir taşkın veya sel halinde evleri su basacağı, yıkılacağı' iddiasıyla yıkım kararı verilen gecekondular için ev sahipleri yargıya başvurdu. Henüz mahkeme sürerken ve evler AKP'nin seçim döneminde çıkardığı imar affı kapsamındayken evler yıkıldı. Evleri yıkılan gece kondu sahipleri çadırlarda kalmaya başladı. Çevredeki inşaatlardan elektrik alarak çadırlarını aydınlatmaya çalışırken 4 Ağustos günü elektrikleri de kesilerek ortada bırakıldılar.


Ard arda yıkılan 6 gecekondunun enkazı dururken enkazların hemen üzerinde ise bir sıra yeni binanın inşaatı sürüyor. Yapılmakta olan binalar Farabi Sokağın orta yerinde yolu kapatıyor ve yıkılan gecekonduların bulunduğu kısıma geçişi kapatıyor.
Farabi Sokak'taki gecekondusu yıkılan Suna Duman, ailesiyle birlikte hem yaşam mücadelesi hem de hukuk mücadelesi veriyor. Bugün Çekmeköy Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak yaşadığı akıl almaz hukuksuzluğu ve zulmü anlatırken isyan etti.


Farabi Sokak'ta yıkılan gecekonduların 35-37 yıllık olduğunu belirten Suna Duman, "Biz 35 yıl kimilerimiz daha fazla süredir burada oturuyoruz. Emlak vergisi ödedik, belediye yol yaptı, elektrik ve su hattı döşedi, saatleri bağladı yıllarca faturalarımızı ödedik, şimdi birden bire 'dere bandında, su baskını, yıkılma riski var' denilerek evlerimiz başımıza yıkıldı' dedi.
Babasının şeker hastası, annesinin kalp rahatsızlığı ve astımı, kız kardeşinin ise böbreklerinden rahatsız olduğunu ve haftada 3 gün diyalize gittiğini aktaran Suna Duman, "Dere bandında olduğu söylenerek bizim evlerimiz yıkılırken evlerimizin 20-30 adım ötesinde tam karşımızda bir sıra yeni bina yapılıyor. Bu nasıl bir adalet bu nasıl bir anlayış? Üstelik biz imar affından yararlandırıldık. Başvuru evraklarımız var. İmar affı kapsamında olduğumuza ve yaptığmız ödemelere ilişkin evraklarımız elimizde, buna rağmen İBB ekipleri yıkıma geliyor. Biz mahkeme kararını beklerken evlerimiz yıkılıyor. Bu mudur imar affı, bu mudur adalet?" diyor.


Elinde 'Adalet' yazılı olan ve imar affına ilişkin evraklarının örneği bulunan bir dövizle basın açıklamasına gelen Suna Duman, belediye kayıtlarında işgalci gösterilmelerine de ayrıca isyan ediyor. "Biz nasıl işgalci oluyoruz. 35 yıl vergi ödemişim, fatura ödemişim, imar affı belgelerimi almışım bunları verirken bu belediyenin aklı neredeydi ki bunları bana vermiş. Ya da şimdi aklı nerede ki, bana işgalci diyor. Ben işgalci değilim, burayı yıkan Çekmeköy Belediyesi işgalcidir. 'Dere bandında' diye yıkılan evimin 20 adım ötesinde binalar yapılıyor, bu binaların doğalgaz, elektrik ve su tesisatları usulsüz döşenmiş durumda, binalar sokağın ortasına taşmış yolu kapatmış durumda? Şimdi kim işgalci?" diye soruyor.


Çekmeköy Dayanışma Derneği üyelerinin ve Çekmeköy CHP ilçe teşkilatından Nevin Yazıcı ve Necla Kirmanlı'nın da katılarak destek verdiği Suna Duman, "Ben adalet istiyorum ve hakkım olandan vazgeçmeyeceğim. Gerekirse AİHM'e gideceğim ama bu haksızlıği, adaletsizliği kabul etmeyeceğim. Çünkü burada bütün mesele rant meselesi. Dere bandı denilerek benim evimi yıkanlar hemen önünde yeni binaları dikiyorlarsa burada bir usulsüzlük rant oyunu vardır. Ben hakkımın yenilmesini kabul etmeyeceğim" dedi.


Basın açıklamasının ardından yıkılan gece konduları ve tahtalar, naylonlar ve brandalarla oluşturduğu barakayı gösteriyor. Babası, annesi ve kız kardeşinin sağlık sorunlarına rağmen bir barakada yaşam mücadelesi veren Suna Duman, gitmediğim yer kalmadı. 35 yıldır yaşadığımız mahallemizden atılmamak için direniyorum. Bunun için koşturmaktan çalışamıyorum. 10 aydır hayatımızı alt üst ettiler. 3 hasta insanla birlikte bu tek göz barakada yaşama savaşı veriyoruz" dedi.


Çekmeköy Dayanışma Derneği'nden Hamiyet Şahbudak ise "Burada 35 hatta daha fazla süredir bulunan gecekondular 'dere bandında' oldukları gerekçesiyle yıkılmaya çalışılıyor. Duman ailesinin gecekondusunun da aralarında olduğu 6 ev ne yazık ki mahkeme kararı beklenirken yıkıldı. İnsanlara 'Size TOKİ konutlarında ev verelim, yerleriniz için ödenen parayı peşinata sayalım gerisini de taksitle ödeyin' deniliyor. Fakat burada TOKİ taksitlerini ödeyebilecek güçte olan kimse yok. Burada gördüğünüz gibi mesele 5-6 gecekondu değil, çok daha büyük bir alanın ranta açılması söz konusu. Zamanla buradaki tüm arazinin imara açılması ve yeni binaların yapılacak olması. Çekmeköy Dayanışması olarak buna karşı mücadele veriyoruz. Bugün 3-6 veya 11 gecekonduyu yıkacaklar sonra bu gördüğünüz alanda ileriye doğru inşaatlar belirmeye başlayacak. Bizim çabamız buranın en eski sokaklarından biri olan Farabi Sokağın asıl sakinlerinin yaşam alanlarından kovulmasını ve buradaki alanın ranta açılmasını önlemeye çalışmak" diyerek durumu aktardı.