Dersim'in Ovacık, Çemişgezek ve Hozat ilçeleri arasında bulunan bir çok alanda askeri operasyonun ardından başlayan orman yangınları yaklaşık 15 gündür devam ederken, Geyiksuyu'nun üst kısımlarında bulunan Sin ve Hopka Qirğan köyleri arasında bulunan geniş bir alan da 2 gündür yanıyor.

18 Ağustos gecesi Dersim merkez ile Hozat ilçe arasında bulunan Geyiksuyu bölgesinde yapılan bombardıman sonucu çıkan yangın da giderek büyüyor. Yangına müdahale için bölgeye giden Hıdır Zeytin ile Naime Çınar yangından etkilendi ve ambulansla Tunceli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Geyiksu tarafından çıkan yangın Sin, Hopka ve Qirkan köylerinin kırsal bölgelerine kadar yayıldı; köylülerin arılarının bir bölümü yangından dolayı öldü. Köylüler, Eğriyamaç köyü Rengü mezrasına yakın bir bölgeye kadar sıçrayan yangın kontrol altına alınmazsa, köyün yanmaya başlayacağını söylüyorlar. Valiliği arayan köylüler, herhangi bir sonuç da alamadıklarını söylüyor.

Bir çok bölgeye sıçrayan yangınlar, halkın müdahalesi ile bazı bölgelerde kontrol altına alındı. Yangın Hozat, Çemişgezek ve Ovacık ilçe üçgeninde sürüyor.

40 yıldır yasaklı olan Aliboğazı bölgesine giden halk, canları pahasına yangını söndürmeye çalıştı. Bir bütün olarak Dersim coğrafyasının yok edilmek istendiğini söyleyen halk, 3 gündür gönüllü ekiplerle yangına müdahale etmeye çalışıyor.

Aynı şekilde Bingöl’ün Genç ilçesinde “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Sivan, Doğanlı ve Suveren köyleri kırsalında çıkan yangın da 3 gündür devam ediyor. Küçük çapta çıkan yangın, müdahale edilmediği için yayılmaya başladı. Askerler, “Yasaklı bölge” olmasından kaynaklı köylülere yangını söndürmeye izin verilmiyor.