DEDEF'in çağrısıyla Desim'deki Munzur Nehri başta olmak üzere akarsular üzerine yapılmak istenen HES'ler ve  doğanın talanı, Kadıköy'de yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

İSTANBUL - Dersimliler İstanbul'da bölgede yapılmak istenen HES'lere ve sermaye-devlet işbirliğiyle gerçekleşen doğa katliamına karşı yürüyüş yaptı.

Dersim Dernekler Federasyonu'nun (DEDEF) çağrısı ile Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Dersim'deki HES'leri ve sonrasında ortaya çıkan doğa talanını, İskele Meydanı'na kadar gerçekleşen yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etti.

"Munzur özgür akacak", "Dost ve düşman bilsin ki Dersim'de doğa kazanacak", "Bırakın Munzur özgür aksın Hasankeyf'ine baksın" yazılı pankartlar açılan eylemde "Munzur Özgürdür Özgür Akacak", "Munzur'da baraj istemiyoruz", "Her yer isyan her yer direniş", "Baraj yapma başına yıkacağız başına", "Devlet bakıyor medya susuyor", Dersim onurdur onuruna sahip çık", "Dersim'de direnen halklara bin selam" sloganları atıldı. Yürüyüşe çok sayıda yöre derneği ve Dersim Spor taraftarları da katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında yol üzerinde zaman zaman oturma eylemleri de yapıldı. Kadıköy sokaklarındaki  yürüyüş çevredekiler tarafından da alkışlarla desteklendi.

Yürüyüş sırasında korteje katılımlar da devam etmesi üzerine açılan pankartlar dövizler ve coşkulu sloganlarla İskele Meydanı miting alanına dönüştü.

Eyleme katılan kurumlar adına basın açıklamasını DEDEF üyesi Hasan Hayri Şenli okudu. Daha önce defalarca olduğu gibi Dersim için bir kez daha ayakta olduklarını ifade eden  Şenli, “14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Gününü” geride bıraktık. Önümüzdeki hafta 21-26 Mart arası Dünya Orman Haftasını, 22 Mart Dünya Su Gününü karşılayacağız. Ne yazık ki günler takvimde bir yapraktan öte durmuyor. Her şeye bir gün belirleyenler hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar. Bugün burada bir kez daha “belirli gün ve haftalarını” hatırlatmak, Dersimin çığlığını haykırmaya ve doğamız için ayakta olduğumuzu duyurmaya geldik" dedi. OHAL koşullarında hükümet ve sermayenin yargı kararlarına rağmen Munzur'da yıkım projelerini hayata geçirdiğine dikkat çekti.

Derelerin  ve doğanın sürekli tahrip edildiğini, gözlerin (su çıkan kaynaklar) zarar gördüğünü ve şirketlere peşkeş çekildiğini vurgulayan Şenli, "Paranın gücüne tapanlar, doğamıza ve yaşam alanlarımıza el koymak istiyor!

Sularımız, topraklarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız, yasa ve yönetmeliklerle sermaye sahiplerine devrediliyor. Hayatlarımız sermaye sahiplerinin insafına teslim ediliyor.

Topraklarımız kiralanma bahanesiyle altın tepside sermaye sahiplerine peşkeş çekilerek, Dersimin yerel tarımı ve yaşam biçimi ortadan kaldırılmak isteniyor.

Sermaye sahipleri ve devlet yetkililerine seslenen Şenli "Sizlerin yaşam alanlarımızı  yok edecek projenize Dersim halkı izin vermeyecek" dedi. Barış içinde insanca yaşamak için ayakta olduklarını söyleyen Şenli, "Kadınların, gençlerin, barış yanlıların sesine ses katmak için ayaktayız. Bizler burdayız daha demokratik bir ülke için buradayız. Her zaman ayakta olacağız. Munzur hayattır hayatın akışı durdurulamaz" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise  HES ve maden ocaklarıyla doğanın talan edildiğini sermaye sahiplerine peşkeş çekildiğini belirtti. Bir bölgedeki projelerin hayata geçilerilmesine o bölgede yaşayanların karar vermesi gerektiğini ifade ederek, gerek Dersim bölgesinde gerekse başka bölgelerde sermayeye rant sağlayan projelere karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Eylem sloganlarla ve davul zurna eşliğinde halaylarla sona erdi.