ABD askeri tatbikatları, Güney Çin Denizi'nde (Çin'de Güney Denizi ve Vietnam'da Doğu Denizi olarak adlandırılır) Çin anakarasının 400 mil yakınına geldi. Provokasyonlar, eski Başkan Obama'nın Asya'ya yönelik emperyalist “dönüşünden” bu yana her yıl arttı.
Çin'in Pasifik veya Atlantik okyanuslarında ABD anakarasının hemen eşiğinde askeri tatbikatlar yaptığını hayal edin. Bir yolcu gemisinin tatbikatlarla temasa geçebileceği kadar yakın. Ve sadece tipik askeri tatbikatlarınız değil, aynı zamanda bir kıyı istilası için hazırlanan tatbikatlar. Çin'in bunu, bazılarına nükleer silah vaat edilen diğer üç ülkeyle yaptığını hayal edin.
ABD'yi hedef alan böyle bir senaryoyu hayal etmek zor çünkü yok. Ancak Çin halkı için ABD, her gün kapının eşiğinde. Ve 29 Kasım'da durum kızıştı.
30 Kasım China Daily gazetesinde yer alan bir habere göre, Halk Kurtuluş Ordusu'ndan bir sözcü, bir ABD güdümlü füze kruvazörünün 29 Kasım sabahı Nansha Adaları yakınlarındaki Çin sularına yasadışı bir şekilde girdiğini söyledi.
PLA Güney Tiyatro Komutanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Tian Junli yaptığı açıklamada, "Çin hükümetinin onayı olmadan, USS Chancellorsville güdümlü füze kruvazörü Salı günü Çin'in Nansha Adaları'ndaki adalar ve resiflerin yakınındaki sulara yasadışı bir şekilde girdi" dedi.
"Tiyatro komutanlığı, onu izlemek, izlemek ve uyarmak için deniz ve hava kuvvetlerini organize etti" dedi.
Albay, savaş gemisinin Çin'in egemenliğini ve güvenliğini ciddi şekilde ihlal eden hareketinin, ABD'nin deniz hegemonyası peşinde koştuğunun ve Güney Çin Denizi'ni askerileştirdiğinin "katı kanıtı" olduğunu da sözlerine ekledi.
Emory Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nin bir projesi olan Güney Çin Denizi Veri Girişimi'ne göre, 2017 yılında USS Dewey savaş gemisi Çin anakarasına 400 milden daha yakın bir mesafede “manevra tatbikatı” yaptı. Aynı yıl USS Stethem, yaklaşık 10 milyon nüfuslu Çin'in en güney eyaleti Hainan Adası'nın 200 mil yakınına geldi.
ABD, Çin sularında dolaşmak için Pasifik Okyanusunda 10.000 milin üzerinde yol kat ediyor. Yine de, ABD kıyılarından 2.000 mil uzağa, Pasifik veya Atlantik okyanuslarına bakarsanız, Çin askeri tatbikatları görmezsiniz. Aslında, binlerce millik ABD kıyılarında herhangi bir düşmanca askeri tatbikat bulamazsınız.
Ancak Washington küstahça Çin'in ABD'yi tehdit eden suçlu taraf olduğunu söylüyor.
Provokasyon Stratejisi
Gerçek şu ki, Rand Corporation Planında üç yıl önce ifşa edilen Rusya'yı kışkırtma stratejisi gibi, bu Çin'i hedef alma ve kışkırtma planı da ABD Dışişleri Bakanı'nın 2022 Ulusal Savunma Stratejisi belgesinde teşhir edilmiş ve Başkan Joe Biden tarafından 2022 yılında kutsanmıştır.
Plan, Güney Çin Denizi'ndeki bu son provokasyondan önce yazılmıştı ve bu münakaşaların tek bir sonuç elde etmek için önceden planlandığını ortaya koyuyor: Çin ile savaş.
China Daily 29 Mart'ta, "ABD askeri operasyonlarını açık kaynak verileriyle izleyen Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Güney Çin Denizi Stratejik Durumu Araştırma Girişimi tarafından yapılan bir araştırmanın, ABD'nin Güney Çin Denizi'nde en az 95 askeri tatbikat gerçekleştirdiğini söylediğini bildirdi. geçen yıl, 2019'dan on fazla.
Makale, ABD ordusunun 1949'dan beri Çin yakınlarında oldukça güçlü bir varlığını sürdürdüğünü, ancak son yıllarda bölgedeki operasyonlarını önemli ölçüde artırdığını ve onları daha halka açık hale getirdiğini söyleyen düşünce kuruluşu yöneticisi Hu Bo'dan alıntı yapıyor.
Ulusal Savunma Stratejisi'nin ana hatlarını çizdiği gibi, bu provokasyonlar ABD emperyalizminin diğer işbirlikçilerinin yardımıyla gerçekleştirilecektir.
"Ağustos 2021'de ABD, Avustralya, İngiltere ve Japonya ile birlikte, Avrupa'dan Asya'ya 17 zaman diliminde faaliyet gösteren yaklaşık 25.000 askeri personelin katıldığı, son 40 yılın en büyük deniz tatbikatı olan 'Büyük Ölçekli Tatbikat 21'i gerçekleştirdi."
Hu, Washington'un askeri faaliyetlerdeki pervasızca tırmanmasının personel ve makineyi ciddi şekilde zorlayarak Güney Çin Denizi'nde daha büyük bir kaza ve sürtüşme riskine yol açtığı konusunda uyardı.
Örneğin, geçen yıl USS Connecticut nükleer denizaltısı Güney Çin Denizi'nde keşfedilmemiş bir deniz dağıyla (su altı dağı) çarpıştı ve Ocak ayında bölgede faaliyet gösteren bir uçak gemisine bir F-35C savaş uçağı düştü.
Hu, "Barış çağında, bir ülke başka bir ülkenin yakınında bu kadar güçlü bir askeri varlığını sürdürürse, eski ülkenin insanları bunu barışçıl amaçlarla yaptığına ikna etmesi zor" dedi.
ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki ekonomik çıkarı nedir?
2018 CNBC raporuna göre, Güney Çin Denizi, sularından her yıl 5,3 trilyon dolar değerinde ticarete veya tüm küresel deniz ticaretinin üçte birine sahip.
Altında 11 milyar ila 125 milyar varil petrol ve 190 trilyon ila 500 trilyon fit küp doğal gaz olduğu tahmin ediliyor.
Ancak ABD için kontrolü ele geçirmek, bölgede NATO kuvveti olmadığı için daha zorlu bir mücadele haline geldi. Savaşa yönelik bu provokasyonlarda komplo kurmak isteyeceği ülkelerin birçoğunun Çin ile büyüyen yararlı ticari ilişkileri var. Buna Güney Kore de dahildir.
China Daily'nin aktardığına göre Kore Cumhuriyeti'ndeki Sejong Enstitüsü başkanı Moon Chung-in, ABD'nin Çin'i ekonomik olarak izole etme stratejisi olan "Hint-Pasifik" stratejisini uyguladığını ancak bunun Güney Kore'ye zarar vereceğini belirtti.
Moon, "Çin bizim en büyük ticaret ortağımız, bu nedenle Çin ile ayrılma konusunda ABD'ye katılamayız, ancak bu arada ABD ile benzer değerleri paylaşıyoruz" dedi. “… Dolayısıyla, Pekin'in önerdiği çok taraflılık ilkelerine geri dönmeliyiz.”
Çin'in ekonomik ve kültürel bağları, üye ulusların egemenliğini ve bağımsızlığını sürdürmek için daha güçlü bir güç oluşturmak amacıyla kurulan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile arttı. Brunei Sultanlığı, Kamboçya, Endonezya, Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşur.
ASEAN-Çin Merkezi genel sekreteri Shi Zhongjun'a göre: "... iki yönlü ticaret, 1991'den 2021'e kadar 85 kat arttı ve güçlü bir büyüme ivmesini sürdürdü... ikili ticaret, Çin'de yıllık bazda %15,8 arttı. bu yılın ilk on ayında 5,26 trilyon yuan'a (737,6 milyar $) ulaştı ve Çin'in dış ticaretinin %15,2'sini oluşturdu. Ve Çin, 2021'deki yatırımının yıllık %96 artışla 14 milyar dolara ulaşmasıyla ASEAN'daki en büyük ikinci yatırımcı oldu.
"İki taraf da sık sık insandan insana bilgi alışverişinde bulundu ... karşılıklı ziyaret sayısı 65 milyonu aştı ve iki taraf arasındaki toplam uçuş sayısı 2019'da haftada 4.500'den fazla oldu. …
"Çin üniversiteleri, tüm ASEAN üye devletlerinin resmi dillerinde ana dallar sunuyor ve iki yönlü öğrenci akışı, salgın patlak vermeden önce yılda 200.000'den fazlaydı."
ABD Ulusal Savunma Stratejisinde ortaya konan pervasız stratejinin, ASEAN ülkeleri arasında Çin karşıtı bir komployu birleştirme konusunda çok az umudu var ve bu olmadan, plan eninde sonunda başarısız olacaktır.
Savaş karşıtı hareketin şimdi yapması gereken, bu başarısızlığı hızlandırmak. Rusya ve Çin'in karalanmasının bizi ABD emperyalist savaşının tüm tezahürlerini durdurmaktan alıkoymasına izin vermek yerine, gerçek savaş kışkırtıcılarının kimler olduğuna dair bir anlayış inşa etmeliyiz.
Çeviri Kolektifi
John Parker’ın Struggle La Lucha’da yayınlanan makalesinden çevrilmiştir.