Tunus Parlamento Seçimlerinde Seçmen Katılımı %9'un Altında Kaldı

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Tunus’taki parlamento seçimleri, devlet başkanı Kais Saied'in başa gelmesinin ardından yapılan ilk parlamento seçimleriydi. Seçimlerden çok öncesinden itibaren Tunus'un önde gelen tüm siyasi partileri ve özellikle sol partiler seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu..

Bağımsız Yüksek Seçim Kurumu (ISIE) Başkanı Farouk Bouasker, 17 Aralık'ta düzenlediği basın toplantısında katılım oranına ilişkin açıklamalarda bulunurken tablo daha net görüldü.

Tunus'un Bağımsız Yüksek Seçim Kurumu’na (ISIE) göre, 17 Aralık Cumartesi günü Tunus'ta yeni anayasa ve yeni seçim yasası uyarınca yapılan ilk yasama seçimlerinde seçime katılmaya yaşı yeten seçmenlerin yalnızca %8,8'i oy kullandı.

ISIE, Cumartesi günü oylamanın kapanmasından sonra sadece %8,8'lik seçmen katılımı rakamını yayınladı. 9,3 milyondan fazla kayıtlı seçmenden toplam 800.000'in biraz üzerinde seçmenin seçimlerde oy kullanabildiğini söyledi.

Parlamentoda 161 sandalye için yarışan 1000'den fazla aday vardı. Şimdiye kadar açıklanan sonuçlara göre adaylar sadece 21 seçim çevresinde net zafer elde edebildiler. Açık bir kazanan açıklanmadan önce ikinci tur seçimlerin daha sonra yapılmasını gerektirecek 133'ün üzerinde seçim bölgesi var. Bazı seçim bölgelerinde ise hiç aday çıkmadı.

Düşük seçmen katılımı ve aday eksikliği, Tunus'un önde gelen siyasi partilerinin neredeyse oy birliğiyle seçimleri boykot etme çağrısına bağlanıyor. Çoğu siyasi parti, Başkan Kais Saied'in önceki parlamentoyu feshetmesine ve yeni bir anayasa ve yeni bir dizi seçim yasası getirmesine karşı çıktı. Yeni anayasa için referandumu boykot etme çağrıları da düşük bir seçmen katılımıyla sonuçlandı ve Temmuz ayındaki referandumda seçmenlerin yalnızca yaklaşık %30'u oy kullandı. Kais Saied emperyalistlerin desteğiyle geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yasama ve yargı darbesi ile dinci-gericilerin elinden iktidarı almıştı. Ancak Tunus’taki sol partiler bir burjuva güçten bir diğerine geçen iktidarın niteliğinde bir değişim olmadığı gibi halkın sosyo-ekonomik yaşamında hiçbir değişimin olmadığını, yoksulluğun, işsizliğin derinleştiğini belirterek mücadele çağrısı yapıyor. Tunus’ta sermayenin iktidarı olan Saied iktidarı işçi grevlerine, sokak eylemlerine, örgütlü sol-sosyalist güçlere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

 

NOT:19 Aralık 2022, People’s Dispatch sitesinden haber yorum olarak çevrilmiştir.


Çeviri Kolektifi