Kuzey Kore'ye yönelik beş günlük büyük ölçekli ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatları 31 Ekim'de başladı ve Japonya ve Avustralya ile işbirliği içinde gerçekleştirildi.

ABD medyası defalarca “Uyanık Fırtına Operasyonu”nun Kuzey Kore tarafından atılan dört füzeye misilleme olduğunu bildirdi. Bu ortak askeri tatbikatlar, yaklaşık 1.600 sorti gerçekleştiren F-35B avcı uçakları da dahil olmak üzere, yaklaşık 240 savaş uçağının sergilenmesiyle, bu tür operasyonlar tarihindeki en büyük tatbikatlardı.

Ancak ortak tatbikatların açık-şeffaf nedenleri 19 Ağustos Daily Beast'te yayınlandı: "Bu ay ABD ve Güney Kore arasındaki ortak tatbikatlar, Kuzey Kore liderliğinin başını kesme denemesi ile sonuçlanacak."

Carnegie Vakfı'ndan Ankit Panda, tatbikatlardan sonra Washington'un "Kore Büyük Ceza ve Misilleme"yi nasıl gerçekleştireceğini ve ardından "özel kuvvetlerin karmaşık bir koreografiye sahip şok grevinde hedefi -Kim Jong Un'u- öldürdüğü baş kesmede doruğa ulaşacağını anlattı.

ABD, Güney Kore'de 28.000 ABD askeriyle 73 askeri üssü elinde tutuyor ve her yıl 40'tan fazla ortak askeri tatbikat yapılıyor. Güney Kore bu korkunç işgalin bedelini ödemek zorunda kalıyor ve şimdi bu ülkeye bu birliklere ev sahipliği yapmak için daha yüksek maliyetler ödemesi için baskı yapılıyor.


Stratejik Denge Mücadelesi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin her güç gösterisi, Washington'un tırmanan saldırganlığına karşı kendilerini savunmak oldu. Kuzey Kore'nin iktidardaki İşçi Partisi sekreteri Pak Jong Chon, ABD Hava Kuvvetleri tatbikatlarını Kuzey Kore'nin çöküşüne yol açmayı amaçlayan "saldırgan ve kışkırtıcı" olarak nitelendirdi.

Koreliler, son ortak askeri tatbikatlara karşı çıkmak için 4 Kasım'da Seul'de bir basın toplantısı düzenledi. Sara Flounders'ın Workers World'de Ağustos'ta yazdığı gibi, “Halkın Kore'si barış istiyor ama kendilerini savunmak için nükleer silahlar geliştirmeye zorlandı. Onlarca yıl süren tehditlere ve en sert ekonomik yaptırımlara rağmen teslim olmayı reddettiler.”

Çin ve Rusya, Washington'un amacının bölgedeki stratejik dengeyi değiştirmek, Çin'in güvenlik çıkarlarını baltalamak ve gerilimi daha da kötüleştirmek olduğunu iddia ediyor. Bu yeni Pentagon sisteminin ana hedefinin Çin olduğunu söylüyorlar. Çin'in Kuzeydoğu Asya Araştırmaları Enstitüsü direktörü Da Zhigang, “ABD'nin görmek istediği ve Çin'in mahallesini barut fıçısına dönüştürmek için çok zorladığı şey bu” dedi.

Çin'in Birleşmiş Milletler temsilcisi Zhang Jun, "Kore Yarımadası'ndaki gerilimin temel nedeni ABD'dir. ve makul endişeleri ve sorunu içtenlikle çözme tavrını göstermemiştir. ABD'nin belirli alanlarda yaptırımları hafifletmek ve ortak askeri tatbikatları durdurmak gibi yapabileceği pek çok şey var." dedi.


Koreliler ABD Askeri Varlığına Karşı Çıkıyor

2016 yılında ABD Güney Kore'de THAAD'ı (Anti-Balistik Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi) ilk kez konuşlandırdığında, çiftçiler ve destekçiler her gün THAAD karşıtı protestolar düzenlediler, açlık grevi yaptılar ve kendi kanlarıyla yazmak için parmaklarını kestiler: “THAAD'a canımızla karşı çıkıyoruz!”

Bazı veliler çocuklarını okula göndermeyi reddederek atalarının topraklarını THAAD'a kaptırmamaya yemin ettiler. Dönemin Cumhurbaşkanı Hwang Kyo-ahn, 3.000'den fazla kişi tarafından yumurta ve su şişeleriyle yağmalandı ve bir hükümet binasına çekilmeye zorlandı.

Bu Ağustos'ta onbinlerce protestocu "Bu toprak bir ABD savaş üssü değil" diye slogan attı. Kore Politika Enstitüsü'ne göre, “ABD'nin Kore politikasının kalbine doğrudan nişan aldılar ve ‘Savaş provasına Hayır! ABD’ye Hayır' ve 'Kore-ABD-Japonya askeri işbirliğine Hayır'” dediler.

Asia News 14 Ağustos'ta Ağustos ayındaki bir gösteride bir konuşmacının aktardığına göre, "Yoon Suk Yeol ve ABD'deki muhafazakar güçler çılgınca gökyüzünde, karada ve denizde agresif savaş tatbikatları yürütüyor ve onları hedefleyen büyük askeri tatbikatlara başlamak üzereler. Kuzey Kore'nin işgali. Yeniden birleşme karşıtı güçlerin bu davranışını ortadan kaldırmalıyız.” dedi.

Çeviri Kolektifi

www.workers.org’da 11 Kasım’da Lyn Neeley tarafından yazılan makaleden çevrilmiştir.