< < Küba Tahakküm Ve Hegemonyayı Reddetmek İçin Sesini Yükseltmeye Devam Edecek

Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Segmentinin Genel Tartışmasında yaptığı konuşmadır.

“Bay Başkan, Delegeler,

Covid-19 pandemisinin etkisi, daha önce hiç olmadığı gibi, adaletsiz ve sürdürülemez uluslararası düzenin gerçek özünü ortaya çıkardı.

İnsanlık daha önce hiçbir zaman bu müthiş bilimsel-teknik potansiyele, zenginlik ve refah yaratmak için bu olağanüstü kapasiteye sahip olmamıştı ve yine de dünya daha önce hiç bu kadar eşitsiz ve eşitsizlik bu kadar derin olmamıştı.

Dünya nüfusunun %10'u olan sekiz yüz yirmi sekiz milyon insan açlık çekiyor ve 50 milyona yakın çocuk, yetersiz beslenmenin en ölümcül şekli olan israftan muzdarip.

İşsizlik 2022'de 207 milyon insanı etkileyecek, 2019'dakinden 21 milyon daha fazla. Dördüncü sanayi devriminin ortasında, 773 milyon insan okuma yazma bilmiyor.

Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 6,5 milyon insan öldü. Düşük gelirli ülkelerdeki bir milyar insan, bununla mücadele etmek için aşılara erişemiyor. 2021'de ulusötesi ilaç şirketleri 84.588 milyon dolar kazandı.

Dış borç birkaç kez ödendi, ancak katlanıyor. Paradoksal olarak, dünya askeri harcamaları baş döndürücü bir şekilde büyüyor ve ilk kez iki milyon doları aşıyor.

Hiçbir şey, insanlığın neredeyse 13.000 nükleer silahın varlığı tarafından tehdit edilmeye devam etmesini haklı çıkarmaz. Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın evrenselliğini savunuyoruz.

Bu kaynaklar sağlığı ve gelişimi desteklemek için kullanılsaydı daha ne kadar yapabilirdik? Covid-19 ve diğer nedenlerden kaç ölüm önlenebilirdi? Kaç erkek ve kız çocuğu açlıktan ve önlenebilir veya tedavi edilebilir hastalıklardan kurtulacaktı?

Bay Başkan,

Sera gazları 2021'de rekor konsantrasyonlara ulaştı ve 2022'de de aynı olacak. Ortalama deniz seviyesi yeni bir maksimuma ulaştı. Son yedi yıl şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl.

Böyle devam edemeyiz.

Yaklaşan iklim felaketi hakkında uyarı veren alarmları görmezden gelemeyiz. Hepimizin tek evi olan, tek bir Dünyamız var. Daha fazla gecikmeden harekete geçmeliyiz.

"Savaş ve mülksüzleştirme felsefesi" ve kapitalizmin irrasyonel üretim ve tüketim kalıpları, felakete yol açacaktır.

Uluslararası ilişkiler çok tehlikeli bir yolda. ABD saldırısı, tehditler ve ekonomik, askeri ve siyasi-diplomatik baskı yoluyla devletleri boyun eğdirmeyi, onları NATO'nun genişlemesi ve saldırgan bir doktrinin ve beşinci neslin geliştirilmesiyle birlikte kaprisli kurallarına dayanan bir düzene tabi tutmayı amaçlıyordu. konvansiyonel olmayan savaş, kaçınılmaz olarak, sonuçları tahmin edilemez olan bir gerilim ve çatışma ortamına yol açar.

Bay Başkan,

Gelişmekte olan küçük bir ada devleti olan Küba, egemen ve bağımsız bir ulus olarak, meşru var olma hakkını savunmak için yüksek bir bedel ödedi.

Altmış yıldan fazla bir süredir, 2019'dan bu yana ve pandemi sırasında eşi görülmemiş seviyelerde son derece yoğunlaşan acımasız ve tek taraflı bir ekonomik, ticari ve finansal ablukaya direndik.

İlkinden 30 yıl sonra dahi, ablukaya karşı bu Meclisin kararına rağmen, Birleşik Devletler Hükümeti uluslararası toplumun Küba'ya karşı yasadışı ve zalim politikasına son verilmesi yönündeki neredeyse oybirliğiyle gelen talebi görmezden gelmeye devam ediyor.

Maddi kıtlık, kıtlık, ıstırap, cesaretsizlik, memnuniyetsizlik ekme ve Küba halkına zarar verme çabası sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, Küba ile ilişki kurmakla ilgilenen dünyanın dört bir yanından hükümetler, bankacılık kurumları ve şirketler üzerindeki baskıyı pekiştirmekte ve ekonomik çöküşe neden olmak için takıntılı bir şekilde ülkeye tüm gelir ve döviz kaynaklarını takip etmektedir.

Sonuç olarak, Küba ekonomisi, endüstride, hizmetlerin sağlanmasında, gıda ve ilaç sıkıntısında ve tüketim seviyesinin ve nüfusun genel refahının bozulmasında kendini gösteren olağanüstü baskılar yaşadı.

Bu politikanın tüm Kübalı ailelere verdiği, ölçülmesi imkansız olan insani zarar muazzam, acımasız ve ahlaksızlık...

Abluka, barış zamanında, bir ekonomik savaş eylemidir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin mevcut Hükümeti, ülkemize karşı kabul edilen en agresif baskı önlemlerini yürürlükte tutuyor.

Başkan Donald Trump'ın yönetiminde Küba'nın ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terörü desteklediği iddia edilen ülkeler listesine aldığı keyfi ve tek taraflı listeye haksız yere dahil, edilmesi sürüyor.

Bu iftira niteliğindeki niteleme, kurum ve kuruluşlarımıza damga vurmakta, mali ve ticari işlemleri, ödeme ve kredi olanaklarını son derece zorlaştırmaktadır.

Devlet terörünün kurbanı olan Küba, terörizmi teşvik etmez ve asla teşvik etmeyecektir. Aksine, onu tüm biçimleri ve tezahürleriyle kınıyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, terörizm, din, demokrasi, adalet, yolsuzluk ve insan hakları gibi son derece hassas konuları fırsatçı bir şekilde manipüle etmektedir.

Çifte standart, tutarsızlık, seçicilik, siyasi manipülasyon insan hakları davasına zarar verir.

Küba'ya yönelik abluka suçundan bahsetmeye cesaret edemeyen Çek Dışişleri Bakanı'nın önceki konuşması üzücü bir örnek.

Birleşik Devletler Hükümetini, 2017'den bu yana mevcut ikili anlaşmalara göre 20.000'den az olmamak üzere, düzensiz göçü teşvik eden ve can kaybına neden olan faktörlerin çözülmesi gerektiği konusunda açıkça uyardık. Yıllık göçmen vizeleri; Küba Uyum Yasası'nın varlığı, siyasi motivasyonla ayrıcalıklı muamele, düzenli geçiş ülkeleri üzerindeki kısıtlayıcı baskılar ve güçlendirilmiş ekonomik abluka...

Bugün göçmen vize işlemlerinin Havana'daki ABD Büyükelçiliğine döneceğine dair duyuru olumlu bir adımdır.

Küba, ABD Hükümeti ile daha iyi bir anlayışa doğru ilerlemeye ve iki ülke arasında karşılıklı saygıya, egemen eşitliğe dayalı ve bağımsızlığımızı ve bağımsızlığımızı baltalamadan medeni ve hatta işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirme konusundaki istekliliğini yineler.

Büyük farklılıklara rağmen egemenlik.

Kübalıların ve Kübalıların soyundan gelenlerin tüm enlemlerde ve bu ülkede, Küba'nın egemenlik haklarına saygı konusundaki değerli taahhütlerini ve son gösterilerini ve ABD'nin acımasız saldırganlığının, özellikle de ekonomik ablukanın reddini vurguluyoruz.

Ayrıca, bu genel tartışmada Devlet ve Hükümet Başkanlarının açıklamaları, bu Meclisin tarihi desteği ve hükümetler, şahsiyetler, siyasi örgütler ve tüm dünyadaki dayanışma, sosyal ve halk hareketleri tarafından Küba'ya yönelik dayanışma gösterileri için derinden minnettarım. Bugün, bu dayanışma ve destek esastır.

Bay Başkan,

Muazzam zorluklara rağmen, Küba halkı ve Hükümeti daha adil, demokratik, müreffeh ve sürdürülebilir bir sosyalist toplumun inşasında ilerleme çabalarından vazgeçmedi.

Kaynaklar, kendi aşılarımız ve Halk Sağlığı ve bilim sistemimizin gücüyle Covid-19'u yendik. Pandeminin en kötü anında 42 ülke ve bölgeye 58 tıbbi ekip göndererek mütevazı bir işbirliği yapabildik.

Ülkenin ekonomik ve sosyal hayatını canlandırmak için çalışırız; topluluklarımızın dönüşümünü desteklemek ve sosyal programları sürdürmek ve genişletmek; tüm Kübalı erkek ve kadınların tüm insan haklarından tam olarak yararlanmasını sağlamak ve birkaç neslin yararlandığı sosyal adalet sistemini zenginleştirmek için hukuk sistemimizi, sosyalist hukuk devletimizi ve sosyal adaletimizi mükemmelleştirmeye devam ediyoruz.

25 Eylül'de, geniş bir halk katılımı ve istişare sürecinin ardından, yeni ve kapsayıcı bir Aile Yasası için yasama referandumu yapılacak. Küba halkının gerçek bir doğrudan demokrasi ve etkin gücünün bir uygulaması olacaktır.

Bay Başkan,

Dönemin Cumhurbaşkanı Raúl Castro tarafından önerilen "çeşitlilik içinde birlik", giderek güçlenen ve bölgemizin üstlere doğru ilerlemesi için koşulları yaratan Güney ülkelerinde ve Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğunda mümkündür.

Barış Bölgesi olarak Latin Amerika ve Karayipler Bildirgesi'nin varsayımlarına dayanan entegrasyon ve işbirliği. Konusunda; Yarım küre forumlarında keyfi dışlamalar karşısında bölgemizdeki birçok ülkenin üstlendiği onurlu duruş için minnettarız.

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, onun anayasal başkanı Nicolás Maduro Moros ve halkının sivil-askeri birliği ile, bu kardeş ülkenin iç düzenini istikrarsızlaştırma ve yıkma girişimleri karşısında desteğimizi ve dayanışmamızı yeniliyoruz. Venezuela'ya karşı tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin uygulanmasını reddediyoruz.

Nikaragua Uzlaşma ve Ulusal Birlik Hükümetini istikrarsızlaştırmaya yönelik emperyalist girişimleri kınıyoruz. Kardeş Nikaragua halkına ve başkanı Daniel Ortega'ya olan güçlü desteğimizi yineliyoruz.

Karayiplerin kardeş uluslarıyla dayanışma içerisindeyiz ve sömürgecilik ve köleliğin zararlı etkilerinin tazminine yönelik meşru taleplerini destekliyoruz. Adil, özel ve farklı muamele görmeye ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar.

Porto Riko halkının kendi kaderini tayin etmesine ve bağımsızlığına olan tarihi taahhüdümüzü onaylıyoruz.

Haiti'nin yeniden inşası ve gelişimi için uluslararası toplumun özel bir katkısına ihtiyacı var. İnsanlığın o kurucu Cumhuriyete borcu var.

Başkan Alberto'nun meşru iddiasını destekliyoruz.

Arjantin, Malvinas, Güney Sandwich ve Güney Georgia Adaları ve çevresindeki deniz alanları üzerinde Fernandez ve Cumhuriyetin egemenliğinin halkı...

Haksız ve mesnetsiz yargı ve medya tacizlerinin kurbanı olan ve geçtiğimiz günlerde menfur bir suikast girişimine maruz kalan Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Fernández de Kirchner ile tüm dayanışmamızı ifade ediyoruz.

Kolombiya'da barışa olan sıkı bağlılığımızı yineliyoruz. Mevcut Başkan Gustavo Petro'nun ve ilgili tarafların barışa yönelik bariz tavrı, bölgenin ve uluslararası toplumun desteğini hak ediyor.

Afrika Birliği'nin bu kardeş kıtanın kalkınması için yol haritasını belirleyen Gündem 2063'ü desteklemek için gerekli kaynaklar sağlanmalıdır.

Dayatılan duruma barışçıl ve müzakere edilmiş bir çözüm arayışını savunuyoruz.

Suriye'ye dış müdahalenin durdurulmasını ve egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı gösterilmesini talep ediyoruz.

Filistin halkının, 1967 öncesi sınırlar içinde, başkenti Doğu Kudüs olan ve Filistin halkının devredilemez kendi devletini inşa etme hakkının gerçek bir şekilde kullanılmasını garanti eden Ortadoğu ihtilafına adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümü destekliyoruz. İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarını işgali sona ermeli.

Saharawi halkıyla değişmez dayanışmamızı yeniden teyit ediyoruz.

İran İslam Cumhuriyeti'ne dayatılan tek taraflı zorlayıcı önlemleri reddediyoruz.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı adil olmayan tek taraflı ekonomik tedbirlerin dayatılmasını ve işlerine dış müdahaleyi kınıyoruz.

Belarus Cumhuriyeti'nin iç işlerine müdahaleye karşıyız.

Rusya Federasyonu'na karşı tek taraflı yaptırımların uygulanmasını reddettiğimizi yineliyoruz.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik asılsız karalama kampanyalarını ve onun toprak bütünlüğüne ve egemenliğine zarar verme girişimlerini kınıyoruz. Tek Çin ilkesine sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz.

Ukrayna'daki mevcut savaşa barışçıl yollarla ve herkesin güvenliğini ve egemenliğini garanti eden Uluslararası Hukuk normlarına uygun olarak ciddi, yapıcı ve gerçekçi bir diplomatik çözümü savunuyoruz.

Bay Başkan,

Küba, tahakküm ve hegemonyacılığı, tek taraflı zorlayıcı önlemleri, soykırım ablukalarını ve dünyaya benzersiz bir kültür ve model dayatma iddiasını reddetmek için sesini yükseltmeye devam edecektir.

Dış müdahale veya müdahale olmaksızın halkların bağımsızlığını, egemenliğini ve kendi kaderini tayin hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Şanlı geçmişimiz, Kübalıların yeni nesillerinin bugünü ve geleceği için, Başkan Miguel Díaz-Canel'in önderliğinde, barış ve kalkınma hayallerimizi gerçekleştirene kadar, eşitlik ve sosyal adaletle yaratıcı bir şekilde direnecek ve yorulmadan savaşacağız: Küba ve dünya için...

Çok teşekkürler.

New York, 21 Eylül 2022

NOT: Granma'da yayınlanan 22 Eylül tarihli makaleden çeviridir

Çeviri Kolektifi