25 Ağustos'ta Bolivya'nın başkenti La Paz'ın San Francisco meydanında, Jeanine Áñez'in darbe rejiminin bıraktığı felaketten sonra ekonomik yeniden yapılanma ve birlik için bir araya gelen canlı bir toplumsal ve popüler hareketler meclisi olan Sosyalizme Doğru Hareket, Halkların Egemenliği İçin Siyasi Araç (MAS-IPSP) ve Birlik Paktı’nın da dahil olduğu, ilerici güçlerin bir araya getirilmesi ve Başkan Luis Arce ve Başkan Yardımcısı David Choquehuanca hükümetini desteklemek ve demokrasiyi savunmak için toplandı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren, bu çok uluslu devletin tüm kentlerinden, sokaklara tüm boyutlarıyla akan sloganları, dansları ve şarkılarıyla meydanı dolduran o farklı ulus ve kültürlerden oluşan kalabalık insan topluğu etkinlik alanına geldi.

Ülkenin demokratik olarak seçilmiş yetkililerinin bulunduğu platformda, köylülük, maden işçileri, yerli halklar, kültürler arası gruplar, mahalle meclisleri, üniversite öğrencileri, akademisyenler,sendikalar ve ulaştırma işçileri, şu anda sürmekte olan demokratik ve kültürel devrim sürecine dahil olan çeşitli toplumsal örgütlülükler ve Bartolinas (köylü kadın örgütleri) temsilcilerinin de bulunduğu birbirini sıcakça selamlayan bir insan topluluğu vardı.


Kaynakların Emperyalist Hırsızlığına Karşı Sınıf Mücadelesi

Toplantının konuşmacılarından biri de eski Cumhurbaşkanı Evo Morales'ti ve “Hepimiz vatanımız için birlik olmalıyız, özellikle de Batılı ülkeler lityumumuzun ve özelleştirilmesinin peşine düştüğünde daha da fazla.” Dış çıkarların bir aracı olan sağcı muhalefete karşı sınıf mücadelesi veriyoruz” dedi.

Ardından, kırmızı pançosu meydanı inanç ve umutlarla aydınlatan Bolivya Çokuluslu Devleti Başkan Yardımcısı David Choquehuanca Céspedes, [Aymara selamlaması] “Kamisaki” ile kitleyi selamladı ve şunları söyledi: “2006'da Bolivya'nın uyanışı, insanlarımızın etkin bir şekilde katıldığı bir süreçle doğal kaynaklarımızın, egemenliğimizin ve onurumuzun ve ortak kökümüz olan 'sapi'mizin, birlik, yaşam, barış kültürünün yeniden kazanılmasıyla başladı.”

Choquehuanca, 2019 darbesinin trajik deneyiminden sonra, “Bolivyalılar arasında birbirimizle yüzleşmeye devam edemeyiz. Halkın birliğini yeniden inşa etmek, katılımcı demokrasiyi güçlendirmeye devam etmek, yolumuza, kendi var oluş şeklimize dönmek bizim yükümlülüğümüzdür.”

Başkan yardımcısı ayrıca şunları ekledi: “Atalarımızdan bir değerler bütünü miras aldık, denge, kardeşlik ve saygı temelinde yeniden kurmamız gereken bir ahlak anlayışına ihtiyacımız var. Hiç kimse tek başına kurtarılmaz; hepimizin birbirimize ihtiyacımız var - tıpkı yeniden bir topluluk olmamız ve bencilliği, bireyciliği, ırkçılığı aşmamız gerektiği gibi. Sömürgeciliğe, emperyalizme, kapitalizme ve her türlü adaletsizliğe başkaldıran kardeşimiz Bartolina Sisa'dan ve diğer tarihi liderlerimizden öğrenmeliyiz.”

Büyük mitingi sona erdirmek için Başkan Luis Arce, alandaki kitleye seslenerek, “Bugün bu meydanda tarihimizin en büyük yürüyüşüne tanık oluyoruz. Bolivya halkının olgunluğu ve bilgeliği de bize savunmamız gereken en önemli şeyin demokrasi olduğunu gösteriyor.” dedi.

Luis Arce, “İnsanlar, ilerlemelerini durdurmaya çalışan sağ kanat tarafından kandırılmalarına veya aldatılmalarına asla izin vermeyecekler. Sağın tek derdi kendi cebini doldurmak, halkın cebini boşaltmak; onlar sadece halktan ve halk için gelen bir hükümeti zayıflatmakla ilgilenirler.”

Arce, “Sağcı muhalefet, ülkeyi sanayileştirmemize ve toprakta çalışanlara iyileştirmeler sunmamıza içerliyor. Ve sağın demokrasi için artık bir faydası olmadığında, bir darbeye başvurur. Ama buradan birlikte, sağcı muhalefetin başarısız olacağını bir kez daha kuvvetle haykırıyoruz”

Lucho [Luis Arce] ve David [Choquehuanca], La Paz Luminosa'nın altında asılan pankartları okudular. Bütün bir halk yüreklerinin en derininden “Lucho ve David” diyordu.


Workers.org internet sitesinde yayınlanan makaleden çevrilmiştir.


Çeviri Kolektifi