Ukrayna Komünist Partisi (KPU), Lviv mahkemesinin parti binaları ve fonları da dahil olmak üzere tüm varlıklarını devlete devretme kararının ardından bugün kalıcı olarak yasaklandı.

Sekizinci İdari Temyiz Mahkemesi yaptığı açıklamada, Ukrayna Adalet Bakanlığı'nın iddialarını yerine getirdiğini ve partinin kapatılmasına karar verdiğini söyledi.

“Ukrayna Komünist Partisi'nin faaliyeti yasaktır; Partinin mülkü, fonları ve diğer varlıkları, bölge, şehir, ilçe teşkilatları, ana merkezleri ve diğer yapısal birimleri devlete devredilmiştir.” dedi.

KPU, Ukrayna makamları tarafından yasaklanan en son muhalefet partisi oldu.

Daha önce de Muhalefet Platformu - Yaşam İçin partisi, Sol Muhalefet, Sol Güçler Birliği, Ukrayna Sosyalist Partisi ve diğer sol örgütler de dahil olmak üzere bütün örgütler yasaklanmıştı.

Bu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimyr Zelensky tarafından imzalanan ve 14 Mayıs'ta "Rus yanlısı" kabul edilen tüm siyasi partileri yasaklayan bir kararnamenin ardından gelen bir süreç.

Doğu Ukrayna'daki bir dizi vahşet ve iddia edilen savaş suçlarından sorumlu olmalarına rağmen hiçbir aşırı sağcı veya neonazi örgütü benzer kısıtlamalara tabi tutulmadı.

Yetkililer, yedi yıldan uzun bir süredir, komünist sembolleri yasaklayan “komünizasyon” yasalarını kullanarak, partinin seçimlere katılmasını engellemek de dahil olmak üzere faaliyetlerini engellemek ve gazetesini kapatmak için KPU'yu kapatmaya çalışıyorlar.

2012'de aday olmasına izin verilen son genel seçimde, KPU 2,6 milyon oy veya toplamın %13'ünü kazanmıştı.

Kiev, partinin 2014'ten bu yana Donbass'ta o yıl başlayan iç savaşa barışçıl, müzakere ile bir çözüm çağrısını ihanet olarak görüyor. KPU'yu yasaklamak için zaten hamleler yapılmıştı, ancak bir dizi davaya ve temyize konu olmuştu.

Lviv mahkemesi bugün nihai kararını verdi.

İki komünist gençlik lideri, Alexander ve Mihail Kononovich, 3 Mart'ta Rusya ve Beyaz Rusya adına casusluk yapmak suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

Duruşmaları bugün devam etti ve “baştan sona uydurulmuş” olduğunda ısrar ettikleri bir davada mahkeme salonuna alınmadılar.

Ukrayna Ceza Kanunu'nun 109. maddesi uyarınca “siyasi sistemi zorla değiştirmeyi veya devlet iktidarını ele geçirmeyi amaçlayan eylemler” ile suçlanıyorlar.

Savcılara göre, kardeşler sadece onlardan oluşan “organize bir gruba” ait.

İstihbarat servisleri, Kononovich kardeşlerin ülkenin ilçe yönetimlerinden birini ele geçirmeyi planladıklarını, ancak hangisinin veya ne zaman ele geçirileceğini belirleyemediklerini iddia ediyor.

Sosyal medya platformlarındaki açıklamaları delil olarak gösterdi ve serbest bırakılırsa devlet için risk oluşturduğunu söyledi.

Geçen hafta kardeşler uluslararası destek için çağrıda bulundular ve "bütün dünya Zelenski rejiminin gerçek yüzünü görsün" diyerek milletvekilleri ve Avrupa medya kuruluşlarını duruşmalara katılmaya çağırdılar.

Çeviri Kolektifi

Morningstaronline’dan çevrilmiştir