Sudan’da binlerce insan, darbenin 1. yıldönümünde sokakları doldururken, darbeciler Komünist Parti’nin 2 üyesini tutukladı.

Sudan Komünist Partisi yaptığı bir açıklamada, geçen yıl gerçekleşen askeri darbeye karşı binlerce kişinin katıldığı protestolar sırasında, 2 Haziran Perşembe günü önde gelen darbe karşıtı Komünist Parti üyelerini Sudan güvenlik güçlerinin tutukladığını belirtti.

Partiden yapılan açıklamada, “Güvenlik güçleri, Sudan Komünist Partisi'nin siyasi sekreteri Muhammed Muhtar el-Hatib'in evine baskın düzenledi” denildi.

Partinin önde gelen diğer bir üyesinin de Hartum Havaalanında tutuklandığı ve iki komünistin “bilinmeyen bir yere” götürüldüğü belirtildi.

Tutuklamalar, darbe lideri General Abdel Fattah al-Burhan'ın Sudanlı gruplar arasındaki müzakerelere zemin hazırlamak için siyasi tutukluları serbest bırakma sözü vermesine rağmen gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay bir baskında tutuklanan birkaç darbe karşıtı sivil lider ise serbest bırakıldı.

Partiden yapılan açıklamaya göre, Komünist Parti üyeleri, Sudan hükümetiyle 2020 barış anlaşmasını imzalamayı reddeden isyancı lider Abdel Wahid Nour ile bir araya geldikleri Güney Sudan'ın Juba kentine yaptıkları ziyaretin ardından gözaltına alındı.

Ayrıca, partililer 2020 ateşkes anlaşmasını imzalamaktan kaçınan Abdelaziz el-Hilu tarafından kontrol edilen Güney Kordofan'daki isyancıların kontrolündeki bölgeleri de ziyaret ettiler.

AFP muhabirlerine göre, Perşembe günü başta Hartum'da olmak üzere başka yerlerde de binlerce protestocu, Burhan liderliğindeki Ekim darbesine karşı düzenlenen son mitingde yeniden sivil yönetim çağrısı yapmak için sokaklara çıktı.

Demokrasi yanlısı Sudan Doktorları Merkez Komitesi, devlet güçlerinin protestoları bastırmak için “büyük miktarlarda” göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi.

Uzun zamandır otokrat Ömer El Beşir'in 2019'da devrilmesinin ardından başlatılan kırılgan bir siyasi geçişi raydan çıkaran darbeden bu yana düzenli kitle gösterileri Sudan'ı sarstı.

Sağlık görevlilerine göre, gösteriler şimdiye kadar en az 95 protestocuyu öldüren ve yüzlerce kişiyi yaralayan şiddetli bir baskıyla karşılandı.

 

NOT: AFP haber sitesinde yayınlanan bir haberden yararlanılarak çevrilmiştir.

 

Çeviri Kolektifi