< Faşizme Karşı Savaşmak Gezegendeki Herkesin Görevidir

2014 faşist darbesinden beri Ukrayna’da illegal olan devrimci örgüt Borotba (Mücadele), 27 Nisan’da tüm uluslararası antifaşist güçlere bir çağrı yayımladı. Greg Butterfield’in İngilizce tercümesinden çeviriyoruz.

 

9 Mayıs, Nazi Almanyası’na karşı zaferin 77. yıl dönümü.

Neredeyse bir yüzyıl ayırıyor bizi o [tarihsel] olaylarla. Bununla birlikte, tam da şimdi, bu olayların tüm dünya genelinde devasa bir etkiye sahip olduğunu görmekteyiz.

İkinci Dünya Savaşı birden başlamadı. Gökten zembille inmedi. Uluslararası politikada, diplomatik yollarla çözmeye çalışmak yerine savaş kılıcıyla kesip atmaya çalıştıkları çelişkiler yumağı yol açtı ona.

80 yıldan uzun süre önce dünyayı Nazizm destekçileri ve antifaşistler olarak ikiye bölen nedenler bugün hala varlığını sürdürüyor. Yıllar boyu Hitleri silahlandıran Batılı tekeller ve mali-sermaye, kendilerine tehdit olarak gördükleri Sovyetler Birliği’ne yönlendirebilecekleri hazır kıta bir ordu yarattılar.

Şimdi tam olarak aynı şeyi görüyoruz: Batılı ulus-ötesi tekeller ve mali sermaye, geçtiğimiz 8 yıl boyunca, Rusya’ya yönlendirmek için, beyaz üstünlükçü bir Nazi ordusunu, çok yoğun bir şekilde yaratıyorlardı. Aşırı sağcı propaganda ile şişirilmiş, iyi motive edilmiş 120 bini aşkın savaşçı, Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri (LHC ve DHC) sınırında toplanmışlar, Donbass ve Kırım’ın barışçı sivillerini öldürmeye hazırlanıyorlardı, tıpkı 1941’deki ataları gibi.

Ama bunun olmasına izin verilmedi.

Bugün, Nazilerden arındırma süreci üzerine konuşurken, 80 yıl önce dünya savaşına yol açan ve bugün hala süregelen nedenleri anlamak mühim.

Ukrayna’ya karşı savaşanın Rusya olmadığının, fakat Ukrayna’da iki politik akımın, antifaşistlerle Nazilerin savaşı olduğunun ayırtına varmak önemlidir. Bu yüzden gezegenin dört bir yanından rünik harfler ve gamalı haçlarla bezenmiş binlerce aşırı sağcı militan Ukrayna’ya akın ediyor. Bu yüzden Rus özel kuvvetleri askerlerinde orak çekiçli armalar ve tanklarda kızıl zafer bayrakları görüyoruz.

Dünyanın tüm ülkelerindeki kız ve erkek kardeşlerimize seslenmek istiyoruz.

Yoldaşlar! Bunu bilin! Ukrayna’da sizin düşmanlarınıza karşı da savaşıyoruz. Sizin yurtlarınızdan gelenlere karşı... Amerika ve Gürcistan’ın Nazilerine karşı... Polonya ve İsveç’in aşırı sağcılarına karşı... İspanyol ve Litvanyalı eğitmenlerin eğittiklerine karşı!

Biliyoruz ki tüm insanlığın geleceği bugün Ukrayna’da kararlaştırılıyor!

Ve sizden sessiz kalmamanızı istiyoruz!

9 Mayıs, faşizme karşı zafer günüdür! O gün memleketinizde hepinizi meydanlara çıkmaya, İspanya’da Franko’ya karşı savaşta yaşamlarını yitiren İspanyol anfifaşistlerini, Mussolini’ye karşı savaşan İtalyan partizanlarını, Yunan Halk Kurtuluş Cephesi (ELAS) savaşçılarını, Yugoslavya Halk Kurtuluş Ordusu’ndan antifaşistlerini, toplama kamplarındaki tutsakları, Varşova Getto Ayaklanmacılarını anmaya çağırıyoruz!

[Mücadeleden] vazgeçmeyenlerin anısına, Erns Thalmann’ın, Aris Veluhiotis’in, Bruno Buozzi’nin, Jean Moulin’in ve Nazizmin elinde hayatlarını kaybeden milyonların anısına miting çağrısı yapıyoruz!

Bugün, 80 yıl önceki gibi, dünya, Nazizm destekçileri ve onlara karşı olanlar şeklinde iki safa ayrıştı. Biliyoruz siz doğru safta yer alıyorsunuz!

Bunu 8 veya 9 Mayıs’ta, kızıl bayrakları yükselterek ve St. George kurdelesi takarak herkese gösterin!

Kazanacağız!

 

Çeviri Kolektifi