Aktaran Kiev Ukrayna’dan Dmitri Kovalevich (Borotba):

Yalanlara dayalı psikolojik savaş kızışıyor. Kiev’in Bucha bölgesinde gerçekleştiği iddia edilen vahşete dair...

Ruslar 30 Mart'ta Bucha'yı terk etti. 31 Mart'ta Bucha'nın belediye başkanı kasabanın özgür olduğunu bildirdi. 2 Nisan'da Ukrayna polisi ve milliyetçi müfrezeleri Bucha'ya girdi ve bölgeye girdiklerinde sokaklarda ceset yoktu. 3 Nisan'da itibaren Bucha sokaklarında ceset resimleri belirmeye başladı. Neden tam olarak Bucha ama Hostomel, Irpen veya Makariv değil - Rusların terk ettiği diğer komşu kasabalar. Çünkü Bucha adı, İngilizce konuşan insanlar için 'kasaplık' terimiyle benzer şekilde telaffuz ediliyor.

Aynı zamanda Ruslar, Ukraynalıların iddia ettiği vahşet hakkında mesajlar almaya başladı. İsimsiz sohbetler aracılığıyla, değiş tokuş edilen Rus savaş esirlerinin hadım edildiği ve parmaklarının kesildiği söylendi. Ruslar özellikle serbest bırakılan eski savaş esirlerinin durumlarına baktılar ve bunun yalan olduğunu söylediler, daha önceden serbest bırakılan savaş esirlerinde böyle bir durum söz konusu değildi. Mesajlar açıkça daha fazla öfke uyandırmak için yayınlanıyordu. Bu yalanların amacı - her iki taraftan da daha fazla gerçek vahşeti körüklemektir.

(https://www.facebook.com/dmitri.kovalevich.94/posts/481275803699691)

Rusya, Bucha provokasyonu nedeniyle BM Güvenlik Konseyi toplantısının yeniden yapılmasını talep edecek. Moskova, 4 Nisan /TASS/. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna ordusunun Bucha'daki provokasyonunu görüşmek üzere yapılacak oturumun yeniden toplanmasını talep edeceğini söyledi.

“Dün, dönemsel BM Güvenlik Konseyi başkanı İngiltere, geçmişten bu yana yaptığı gibi düşmanca yaklaşımlarına göre hareket ederek, bir kez daha Bucha’daki katliam iddialarına ilişkin bir Güvenlik Konseyi toplantısı yapılmasına izin vermeyi reddetti. Bugün Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna ordusu ve radikallerin bu kentteki savaş suçlarını ve provokasyonlarını görüşmek üzere bir kez daha toplanmasını talep edecek” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı 3 Nisan'da Kiev rejim güçlerinin Bucha'da sivilleri öldürdüğü iddialarını reddetti. Bakanlık, Rus güçlerinin 30 Mart'ta Bucha'dan ayrıldığını ve dört gün sonra Ukrayna istihbarat servisi SBU ajanlarının bölgeye gelmesinin ardından, Rus ordusunun işlediği iddia edilen cinayetlere ilişkin sahte kanıtların sunulduğunu hatırlattı. Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca 31 Mart'ta Bucha Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk'un bir video adresinde topluluk arasında Rus askeri olmadığını ifade ettiğini söyledi. Sokaklarda vurulduğu iddia edilen herhangi bir yerli insandan da bahsetmedi.

(https://tass.com/politics/1431949)


Rus Savunma Bakanlığı Bucha'daki Cinayetleri Reddetti, Görüntülerin Batı Medyası İçin Sahnelendiğini Söyledi.

TAHRAN (FNA)- Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in Rus askerlerinin Ukrayna'nın Bucha kentinde sivilleri öldürdüğü iddialarını yalanladı.

Sputnik'in haberine göre, bakanlık, Bucha sokaklarında ölü sivilleri tasvir ettiği iddia edilen görüntü ve videoların, özellikle Batı medyası aracılığıyla dağıtılmak üzere hazırlanmış fotoğraf ve videolar olduğunu belirtti.

“[Bu görüntüler] başka bir provokasyon. Bu yerleşimin Rus silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir yerel sakin bile yaralanmamıştı […] Mariupol doğum hastanesiyle ilgili durum da aynı, diğer şehirlerden bahsetmiyorum bile ”dedi.

Savunma bakanlığı, Rus birliklerinin 30 Mart'ta şehri terk ettiğini vurguladı ve izleyicilere şehrin belediye başkanı Anatoly Fedoruk'un ertesi gün bu gerçeği doğruladığını hatırlattı. Ayrıca, belediye başkanı 31 Mart'ta Kiev'in iddia ettiği gibi herhangi bir sivilin sokakta elleri bağlı olarak vurulduğundan hiç bahsetmedi.

Savunma Bakanlığı, kentin Rus birliklerinin kontrolü altında olduğu tüm zaman boyunca -Pazar gününe kadar- Bucha sakinlerinin serbestçe hareket edebildiğini ve internet ağlarına dahi erişebildiğini vurguladı.

Bakanlık ayrıca, sokaklardaki cesetlerin görüntülerinin Rus birliklerinin şehri terk etmesinden dört gün sonra ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile Ukrayna medyasının olay yerine gelmesinden hemen sonra ortaya çıktığını kaydetti. Videoya alınan ve fotoğraflanan cesetler, ölüm ardından gerçekleşen vücudun sertleşmesi veya morluk belirtisi göstermiyor ve yaralardaki kanın taze olduğu görülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Bucha sakinleri, diğer şeylerin yanı sıra topçu, tank ve MLRS kullanarak yerleşim alanlarını hedef alan Ukrayna kuvvetleri tarafından rutin olarak bombalanan Güney'den hariç, şehri terk etmek için çeşitli olanaklara sahipti.

Rus birlikleri, Rusya ile Ukrayna arasında, Moskova'nın Kiev yönündeki askeri faaliyetlerin büyük ölçüde azaltılmasını da içeren bir askeri gerilimi azaltmayı ilan ettiği son görüşmelerin ardından Bucha'dan çekildi. Kremlin, görüşmeleri hızlandırmak için Kiev'deki karar vericilerin güvenliğini sağlamak için bu adımı attığını açıkladı.

Görüşmeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin (DHC ve LHC) yardım talebine yanıt olarak 24 Şubat'ta başlatılan Ukrayna'daki özel askeri operasyonunu sona erdirmeyi amaçlıyor. İkinci olarak, operasyonun başlamasına kadar geçen haftalarda Ukrayna silahlı kuvvetleri ve milliyetçi taburlar tarafından yoğun bombardıman yapıldığını söylemişti.

( https://www.farsnews.ir/en/news/14010115000078/Rssian-MD-Denies-Killings-in-Bcha-Says-Fage-Was-Saged-fr-Wesern-Media)


Bucha Provokasyonu

Bucha'daki "Rus" vahşeti propagandası saldırısı "Batı"da iyi sonuç vermiş olabilir, ancak Rusya'nın bununla bir ilgisi olduğuna dair kanıttan yoksundur. Hindistan'ın eski büyükelçisi M.K. Bhadrakumar bunun tamamen yalan olduğunu diyor:

Öfkeli Moskova, geçtiğimiz ay boyunca Kiev çevresindeki bölgelerde Rus birliklerinin vahşet uyguladığı iddiaları üzerine Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını talep etti. İlk bakışta, bu iddia bir yalan haberdir, ancak dezenformasyon olarak ortaya çıktığı zaman yanlış algılamaları şekillendirebilir.

Bir Tass raporunda ise şöyle deniyor: "Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Mart'ta Kiev bölgesinde bulunan Bucha'dan ayrıldığını, ancak "suç delillerinin" sadece dört gün sonra, Ukrayna İstihbarat Servisi görevlilerinin ardından ortaya çıktığını söyledi. Bakanlık, 31 Mart'ta kasabanın Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk'un bir video adresinde Bucha'da Rus askeri olmadığını doğruladığını vurguladı. Ancak sokakta elleri arkadan bağlı olarak vurularak öldürülen siviller hakkında tek kelime etmedi” dedi.

Daha da şaşırtıcı olanı, “son dakika haberi”nden birkaç dakika sonra batılı liderlerin -devlet başkanları, dışişleri bakanları, eski politikacılar- usulüne uygun olarak hazırlanmış ve yalnızca videolara, saniyeler uzunluğundaki videolara ve bir dizi fotoğrafa dayanan açıklamalarla ortaya çıkmasıdır, suçlamalarını ortaya dökmeye hazır. Bu videolara dair bilirkişi görüşü alınmadı, adli çalışma yapılmadı, sanıklara dinlenme fırsatı verilmedi.

(https://www.moonofalabama.org/2022/04/the-bucha-provokasyon.html)

 

NOT: Struggle La Lucha'dan internet sitesinden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi