Filistin halkı gibi Donbass halkı da 8 yıldır Ukrayna'da faşizmi destekleyen küresel kapitalizmin egemenliğine direnmeye devam ediyor. Putin'in aşırı şişirilmiş egosuna masaj yapmak için Avrupa ve Amerika'yı bir tür makyavelist savaşa çekmeye niyetli megaloman bir sosyopat olduğunu iddia edenlere karşı, gerçeklere bakalım, olur mu?

Son 8 yılda Putin, Lugansk ve Donetsk Cumhuriyetleri’ni ilhak etmeyi ya da onları resmen bağımsız devletler olarak tanımayı reddetmesi yoluyla Ukrayna ve bunun uzantısı olarak AB, Amerika ve NATO ile bir çatışmadan kaçındı.

2014 ve 2015 tarihlerinde arka arkaya imzalanan 1 ve 2 No’lu Minsk Anlaşmaları’nın, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Ukrayna'daki rejim arasındaki müzakerelerin temelini oluşturmasına izin verdi.

7 yıldan uzun bir süredir Ukrayna'daki rejim, faşist, Neo-Nazi yanlısı, iğrenç Azov taburunu da dahil edersek, milliyetçi Ukrayna silahlı kuvvetleri, bağımsız Cumhuriyetleri ölüm ve yıkıma neden olan yasaklanmış askeri mühimmatlarla bombalayarak Minsk Anlaşmalarını sürekli olarak ihlal ediyor.

Batı'nın sırtını sıvazladığı Zelensky, temas hattındaki gerilimi ve şiddeti tırmandırdığında ve bu yılın Şubat ayında savaşa hazırlık yaptığında işleri daha da ileri götürdü. 120.000 Ukrayna askeri Donbass bölgesini işgal etmek ve yeniden ele geçirmek için Donbass cephe hattına konuşlandı. Ayrıca, Zelensky Ukrayna'nın nükleer bir güç olmasını istediğini de bu süreçte açıkça belirtti.

Putin'in bu durumda önünde sadece birkaç seçenek bulunuyordu:

1. Kiev'in Donbass Cumhuriyetleri’ni geri almasına izin vererek, sınırına Nazi yanlısı Ukraynalı milliyetçileri yerleştirmesine izin vermek.

2. İki bağımsız Cumhuriyeti tanımak ve onları korumak için bölgeye askeri birlikler göndermek

3. Faşistleri silahsızlandırmak ve bugün mevcut Nazi tehdidini ortadan kaldırarak Avrupa'yı başka bir savaştan kurtarmak için Ukrayna'ya sınırlı bir askeri müdahalenin ardından iki bağımsız Cumhuriyet’in bağımsızlığını tanımak.

2.Dünya Savaşı'nda Avrupa faşizmine karşı verilen mücadelelerde 27 milyon Rus hayatını kaybetti. Putin ise bu senaryonun tekrar olmasını engelledi.

İşte, BBC gibi Batılıların savaş borazanlığını yapan medyada okumayacağınız veya duymayacağınız bu durumun perde arkasını anlatmak istiyorum. Victoria Nuland, 2014'te ABD'nin Kiev'de faşist bir darbeye yol açan koşulları yaratmak için nasıl 5 milyar dolar harcadığıyla övünüyordu. Hedef, demokratik olarak seçilmiş devlet başkanını devirmekti. Maidan Meydanı protestoları, hükümeti devirmek için silah ve şiddet kullanan ve İkinci Dünya Savaşı'nda Waffen SS'in yanında savaşan Nazi yanlısı Bandera ideologlarının faşist torunlarına verilen anti-demokratik yasa dışı bir iktidar ele geçirmesini düzenleyen Batı yanlısı Rus karşıtı Ukraynalı milliyetçiler ve faşistler tarafından düzenlendi.

 

27 Milyon Rus, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazileri Yenmek İçin Hayatını Kaybetti

Krasnodon kentindeki Lugansk'ta, Genç Muhafız olarak adlandırılan bir grup Nazi karşıtı genç, Ukrayna'nın Alman faşist işgaline karşı gelişen direnişte aktif rol alıyordu.

Kızıl Ordu'nun Lugansk'ı kurtarmasından haftalar önce, Ocak 1943'te Gestapo, 80 kadar üyesi olan Genç Muhafızları kaçırdı, onlara işkence etti ve onları ağır şekilde dövdü. Genç Muhafızların bir kısmını 53 metre derinliğindeki 5 Numaralı Kömür Madeni'nin çukuruna attılar, bazıları ise maden kuyusunun aşağısında hâlâ hayattaydı. Düşüşten sağ kurtulanların üzerine, acı çığlıkları dinene kadar kayalar atıldı.

Bu, Donbass halkının faşizm altında yaşamakla ilgili hatırladığı acı anılardan sadece biri. Bugün Lugansk'ta anti-faşist Genç Muhafızların kahramanlığını onurlandıran bir müze bulunuyor. Bu nedenle, Donbasslılar 2014 yılındaki yasa dışı Amerikan finansmanlı darbeye karşı çıktılar ve demokratik olmayan faşist bir darbe altında yaşamayı reddettiler. Nazilerin işgali sırasında direnişçi gençlerin katledildiği madeni ziyaret ettim ve önce işkence gören, sonra dövülen, ardından sistematik bir şekilde öldürülenlere saygılarımı sundum.

2 Mayıs 2014'te Odessa'daki sendika binasına faşistlerin saldırılarından dolayı sığınmak zorunda kalan Rusça konuşan sendikacıların ve diğer insanların kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden, faşistler tarafından yangın kaçış yolları kapatılarak ve binanın sistematik olarak yakılarak katledilmesi Donbass halkında ciddi bir etki bıraktı.

Lugansk bölgesi, Donetsk bölgesi ve Kırım halkı, yasa dışı bir darbe altında yaşamaya zorlanmamak için kimsenin ellerinden zorla alamayacağı haklarını kullandılar. Ordusu, hava gücü ve donanması olmayan halk, tıpkı Filistinliler gibi direniş yolunu seçti. Önce işgalci tankların önünde durdular, Donbass halkı kendi ordusu tarafından katledilmeye başlanınca silahlı direnişe geçti. Savaşta katledilenlerin gömülü olduğu mezarlıklar ve toplu mezarlar gördüm. Morglarda olduğu gibi; katledilen insanların cenazeleri topluca defnedildi. Ölenlerin aileleriyle görüştüm. Bana Ukraynalı keskin nişancıların tüm içilebilir sular kirlenmiş olduğu için nehre su doldurmak için giden kadınları ve çocukları nasıl vurduklarını anlattılar.

Ya öldürülüyordu ya da açık bir şekilde nehirden su alma riskinden kaynaklı susuzluktan ölüyorlardı. Kapsamı sınırlı bir kurtuluş savaşı, Donbass'ın bir kısmının faşistlerin egemen olduğu Ukrayna hükümetinden kopmasına ve iki özerk bölge kurmasına neden oldu. Kırım'da halkın Rusya Federasyonu'na katılmak için oy kullandığı ve hem Lugansk hem de Donetsk'in bağımsızlığı desteklemek için oy kullandığı seçimlerin yapıldığı bir referandum yapıldı ve Lugansk ve Donetsk Cumhuriyetleri doğdu. Ben orada seçim gözlemcisiydim.

2014 yılında, Minsk Protokolü Anlaşmaları, Ukrayna hükümeti tarafından her iki yeni Cumhuriyetin de özerk bölgeler olarak görüleceğini ve ateşkes ilan edileceğini kabul etti. Top mermileri gibi büyük kalibreli mühimmatlar yasaklanacaktı. Ukrayna'nın Donetsk'e yönelik topçu saldırılarıyla periyodik olarak fiili ateşkes sürecinin büyük ölçüde bozulduğu da gözlendi. AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ateşkesleri denetlemek üzere bölgede görevlendirildi. Donald Trump'ın Başkanlığı sırasında Ukrayna sorununa Amerikalıların yoğunlaşması pek söz konusu değildi.

Amerika'nın ilk politikası ve yarattıkları yeni düşman, büyüyen ekonomik küresel hakimiyeti ile Çin'in 'Sarı Tehlike'si olması, Donbass/Ukrayna ateşkesinin doğrudan Amerikanlar tarafından istikrarsızlaştırılmadığı anlamına geliyordu.

 

2021 ve Biden’ın İktidara Gelişi

Bölgede 2015-2022 arasında göreceli bir ‘barış’ vardı, ancak şimdi Rusya'ya karşı termo-nükleer “Armageddon” savaşı tehditleri ABD yetkilileri tarafından açıkça teşvik ediliyor ve tartışılıyor. Biden, 2014'te Maidan Meydanı'ndaki AB yanlısı faşist darbe sırasında Obama'nın başkan yardımcısı ve Victoria Nuland'ın patronuydu. Cumhuriyetçi Başkan George Bush, Saddam Hüseyin'in Irak ordusunu Kuveyt'ten bombaladı. Birinci Körfez Savaşı sırasında işi bitirmesi gerektiğini söylediği söyleniyor.

Babasının ayak izlerini takip eden ve aynı zamanda bir Cumhuriyetçi Başkan olan George Bush'un küçük ofisinin altında ve muhtemelen bir aile yemeğinden sonra, babasının Saddam'ı bitirme planını devreye koydu. Kitle imha silahlarının olduğu yalanı ortaya sürüldü ve Tony Blair ile birlikte hem yalan söylediler hem de bizi hiçbir dayanağı olmayan bir savaşa sürüklediler.

 

Tarihin yine tekerrür ettiğine mi tanık oluyoruz?

Biden iktidara geldiğinde, Rusya hala yeni ‘eski düşmandı’. 2 milyon insanın faşist darbenin pençesinden kurtulmasına izin verdikleri 2014'ün yarım kalan inanılmaz planını mı tamamlıyordu? Biden zayıf bunak, mırıldanan yaşlı bir aptal gibi görünebilir ama kalbinin bir yerinde, kalbi atarken, empatiden ve insanlıktan yoksun, soğuk, hesapçı bir politikacı vardır.

Ukrayna'ya 90 ton 'ölümcül yardım', kitle imha silahları ve milyarlarca dolarlık sürekli desteğin ardından, şimdi AB'nin İngiliz ve NATO desteğiyle öne sürülen Ukrayna, Donbass'ın ayrılıkçı bölgelerini yeniden işgal edecek kadar güçlü hissediyor. 18-55 yaşlarında sadece hafif silahlarla kendini donatmış yerel milis gücü, Kiev'de, Waffen SS Nazi döneminnde Donbass'ı işgal etmeyi destekleyen Bandera'nın imajında yapılan faşist darbe liderliğindeki bir hükümetin önünde duran tek şey durumunda.

 

Faşizm Tüm Avrupa'da Yükselişte

Milliyetçilik, Rus karşıtı duyguları kışkırtmak için teşvik ediliyor. Neo-faşizme karşı, şimdi açıkça destekledikleri, ancak Rusya'ya karşı yeni ittifak olan NATO ile 1930'lara geri döndük. Soğuk savaş sırasında, mücadele komünist Rusya ve Sovyetler Birliği'ne karşıydı. Gorbaçov ve Yeltsin yüzünden Sovyetler Birliği artık yok. Rusya, diğer çoğu Avrupa ülkesi ve Amerika gibi oligarklar ve milyonerler tarafından yönetiliyor. Kapitalist güdümlü bir ekonomiye ve kapitalist bir egemen sınıfa sahiptir. Peki, kapitalist savaş ekonomisini ne yönlendirir?

 

Bitmek Bilmeyen Kar Elde Etme Dürtüsü

Ukrayna Donbass Rus savaşında kimin, ne kadar kar ettiğini nereden bileceğiz? Rusya, Avrupa'ya ucuz enerji sağlamak için Almanya ile birlikte bir gaz boru hattı inşa etti. Nord Stream2 boru hattı, Rus gaz sahalarından Orta Avrupa ve İngiltere'ye milyarlarca metreküp gaz taşıyacak.

Bu Rusya ve Avrupa için bir iki tarafın da kazandığı bir proje. Rusya, gazını kâr fiyatıyla ihraç ediyor. Avrupa, mevcut tedarikçilerini açık piyasada kullanmak yerine daha ucuz Rus gazını ithal ediyor. Boru Hattı, evlerini sıcak tutmak ve sanayi ateşini yakmak için halihazırda Rus gazına ihtiyaç duyan Ukrayna'yı baypas edecek. Amerika şu anda Avrupa'nın enerji ihtiyacını Rusya'dan daha fazla karşılıyor.

Amerika şu anda hem Suudi Arabistan hem de Rusya'nın önünde dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda. Tartışmalı fraksiyon süreciyle çıkarılan kaya gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz şeklinde Avrupa'ya taşınıyor. Amerikan kaya gazı, yalnızca gazın fiyatı yüksek olduğunda çıkarılır ve bu da girişimi ekonomik olarak uygulanabilir kılar. Amerikan gaz şirketlerinin kar elde etmek için yapay olarak yüksek kalması için gaz fiyatını kontrol etmesi gerekiyor.

Amerikan yönetimi ve Başkan Biden, uzun süredir Alman Şansölyesi ve Alman hükümetini, Ukrayna/Donbass sorunu nedeniyle Kuzey Akım2 projesini terk etmeye ve Rusya'ya yaptırım uygulamaya ikna etmeye çalışıyor. Amerika'dan Ukrayna'ya yapılan silah satışlarını, Amerika'nın Avrupa'ya enerji satışını artıran karlara eklersek, şimdi vaat edilen Ukrayna'nın batılı finansörlerden, küresel kapitalistlerden ve Batılı finansörlerden milyar dolarlık kredilerle devam eden kısa vadeli ve uzun vadeli finansal desteği de olacak. Bankalar, sanırım Donbass'ta gerçekten neyin tehlikede olduğunu açıkça görebiliriz.

 

Kapitalist El Kitabı

Amerikan gazının Avrupa'ya süresiz olarak satılmasından hissedarlar için milyarlarca dolar kar elde edilecek. Hissedarlar, Ukrayna'ya ve muhtemelen şu anda NATO'da bulunan diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerine kitle imha silahları satarak süresiz olarak milyarlarca dolar kazanacak. Hissedarlar için milyarlarca dolar kar, mali hizmet kredilerinin başarısız bir Ukrayna hükümetine süresiz olarak satılmasından elde edilecek. Amerika için, Donbass'taki savaş, Rusya'yı devam eden bir küresel egemenlik savaşında daha fazla marjinalleştirme ve tecrit etme hevesiyle kâr yaratmanın bir aracından başka bir şey değil.

Rus halkının servetini çalmakla görevli Rus kapitalistlerinin yerini, Rus halkının servetini kendi yerlerine çalmak isteyen Amerikan kapitalistleri alacak. Bire bir, tanık olduğumuz her şey, askeri ve finansal istikrarsızlaştırma yoluyla kapitalist üstünlüğe karşı savunmasız olan ülkelerin kaynakları için savaşan birçok ulusun kapitalist sınıfları arasındaki bir mücadeledir. Yine de Lugansk, Donetsk ve Kırım halkının zorla onlara dayatılan bir faşist darbe altında yaşamamayı seçme hakkı var.

Halk tarafından görevlendirilen, demokratik bir şekilde seçilmiş liderleri var. Onlar, Rusya ile uzun kültürel, tarihi, ekonomik ve aile bağları olan Rusça konuşan yurttaşlar. Ukrayna'daki faşistler Donbass'a topyekün bir işgal başlatırsa, yeniden canlanan batılı silahlı ve finanse edilen faşist rejim karşısında bölge halkının yanında olmalıyız. Amerika, yaptırımlar uygulamak ve Kuzey Akım-2 boru hattını hurdaya çıkarmak için Rusya'yı çatışmaya çekmeye çalışıyor.

Kapitalist Saldırganlık Savaşlarına Hayır Deyin!

Kapitalist Kâr İçin Savaşlara Hayır Deyin!

Faşizme Hayır Deyin!

Avrupa'da Faşizmi Yenerek Daha Fazla Rus Ölmesin Deyin!

Orta Avrupa'da Batı Tarafından Rus Fobi Ateşini Yakmak İçin Siyasal Bir İdeoloji Kullanılıyor.

Donbass'ın Yanındayım!

 

NOT: Almayadeen.net sitesinde Fra Hughes’in 26 Şubat tarihli makalesinden çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi