Küba’da devrimci hükümet bir bildirge yayınlayarak “Küba, herkesin güvenliğini ve egemenliğini garanti eden bir çözümü savunuyor” dedi.

Amerika'nın NATO'nun Rusya Federasyonu sınırlarına doğru aşamalı genişlemesine devam etme kararlılığı, önlenebilecek, öngörülemeyen kapsam etkileri olan bir senaryoya yol açtı.

Birleşik Devletler ve NATO tarafından son aylarda Rusya Federasyonu'na komşu bölgelere yönelik askeri hareketler, ardından Ukrayna'ya modern silahların teslim edilmesi ve bunların birlikte ilerici bir askeri kuşatma anlamına geldiği iyi bilinmektedir.

Rusya Federasyonu'nun ABD'ye ve NATO'ya yönelik haklı iddialarını, güç kullanımına ve yasal ilke ve kurallara uyulmamasına yol açan etkenleri dikkatli bir şekilde değerlendirmeden, Ukrayna'daki mevcut durumu titizlikle ve dürüstçe incelemek mümkün değildir. Küba'nın bağlı olduğu ve şiddetle desteklediği uluslararası standartlar, hegemonyacılığa, gücün kötüye kullanılmasına ve adaletsizliklere karşı özellikle küçük ülkeler için temel bir referanstır.

Küba, Uluslararası Hukuku savunan ve her zaman barışı savunacak ve herhangi bir devlete karşı güç kullanımına veya güç tehdidine karşı çıkacak olan Birleşmiş Milletler Şartı'na bağlı bir ülkedir.

Ukrayna'da masum sivillerin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Küba halkı, Ukrayna halkıyla yakın ilişkilere sahip olmuştur.

Tarih, ABD hükümetini, uluslararası barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit eden NATO sınırları dışında giderek artan saldırgan bir askeri doktrinin sonuçlarından sorumlu tutacaktır.

Endişelerimiz, NATO tarafından, bu askeri ittifakın Mukabele Gücü'nü ilk kez harekete geçirmek için yakın zamanda alınan kararla pekiştirilmektedir.

On yıllardır Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantilerine yönelik haklı taleplerini görmezden gelmek ve ülkenin ulusal güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit karşısında savunmasız kalacağını varsaymak bir hataydı. Rusya'nın kendini savunma hakkı var. Devletleri kuşatarak veya köşeye sıkıştırarak barışı sağlamak mümkün değildir.

25 Şubat'ta Güvenlik Konseyi'nde onaylanmayan ve Genel Kurul'a sunulacak olan Ukrayna'daki duruma ilişkin karar taslağı, mevcut krize çözüm arayışlarına gerçek bir katkı olarak algılanmadı.

Aksine, ilgili tüm tarafların meşru kaygılarını dikkate almayan, dengesiz bir metindir. Bu çatışmanın tırmanmasını hızlandıran saldırgan eylemleri başlatan veya uygulayanların sorumluluğu da kabul edilmemektedir.

Avrupa'daki mevcut krize barışçıl yollarla, herkesin güvenliğini ve egemenliğini, ayrıca bölgesel ve uluslararası barışı, istikrarı ve güvenliği garanti eden ciddi, yapıcı ve gerçekçi bir diplomatik çözümü savunuyoruz.

Küba ikiyüzlülüğü ve çifte standardı reddediyor. 1999 yılında ABD ve NATO'nun, parçaladıkları Avrupa ülkesi Yugoslavya'ya, jeopolitik hedeflerine dayanarak, BM Şartı'nı hiçe sayarak, canları pahasına büyük bir saldırı başlattığı unutulmamalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri ve bazı müttefikler birçok kez güç kullandı. Rejim değişikliklerini kışkırtmak ve egemenlik çıkarlarına boyun eğmeyen, toprak bütünlüklerini ve bağımsızlıklarını savunan diğer ulusların iç işlerine müdahale etmek için egemen devletleri işgal ettiler.

Ayrıca "ikincil hasar" olarak adlandırdıkları yüz binlerce sivilin ölümünden de sorumludurlar; Milyonlarca yerinden edilmiş insan ve yağmacı savaşlarının bir sonucu olarak gezegenimizin coğrafyasında büyük yıkım yarattılar.

Havana, 26 Şubat 2022

Çeviri Kolektifi

www.minrex.gob.cu sitesinden çevrilmiştir