< < ABD Emperyalizmi Lübnan'ı İç Savaşa Sürüklüyor

14 Ekim tarihinde, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un bir banliyösünde silahsız bir protestonun keskin nişancılar tarafından saldırıya uğraması sonucu sonucu yedi kişi öldü.

Protesto, geçen yılki korkunç Beyrut limanı patlamasını araştıran yargıcın görevden alınması çağrısı yapmak için düzenlenmişti. Protestocular, soruşturmanın yargıç Tarık Bitar tarafından siyasallaştırıldığını belirtiyorlar.

Cinayetlerden Lübnan'da yaygın olarak sağcı, mezhepçi bir Hıristiyan milis olan “Lübnan Kuvvetleri” sorumlu tutuldu. Sol görüşlü bir gazete olan Al-Akhbar, ertesi sabah ön sayfasında “Lübnan Kuvvetleri” lideri Samir Geagea'yı Hitler'e benzetti.

Protestocular, kurbanlar gibi çoğunlukla Hizbullah ve Emel hareketlerinin destekçileriydi.

Cinayetlere yanıt olarak, Hizbullah ve Emel yanlıları silahlı güçleri ile sokağa inerek, keskin nişancılarla dört saatlik bir silahlı çatışmaya girdiler.

Hizbullah, Şii Müslüman bir siyasi harekettir. Silahlı kanadı, 2000'de İsrail işgal güçlerini Güney Lübnan'dan kovan ve 2006'da İsrail'e ikinci bir yenilgi tattıran direniş güçlerine öncülük etti.

Ancak “Lübnan Kuvvetleri” adlı örgüt, Lübnan iç savaşı sırasında İsrail ile fiilen işbirliği yaptı. “Lübnan Kuvvetleri”, 1982'de İsrail’in Beyrut'a saldırısı ve işgali sırasında İsrail birlikleriyle ittifak halinde hareket ederken, savaşın acı katliamlarından olan Sabra ve Şatila katliamları sırasında diğer aşırı sağ mezhepçi Hıristiyan milislerle birlikte 3.000'den fazla Filistinli mülteciyi katletti.

İsrail askerleri kampları kuşattı, mültecilerin katliamdan kaçmasını engelledi ve hatta kanlı tahribatın ve katliamın devam etmesinin önünü açmak için kampları ateşe verdi.

14 Ekim’de gerçekleşen cinayetler, pek çok kişi için 1975'ten 1990'a kadar süren Lübnan iç savaşını yeniden alevlendirme isteğini çağrıştırdı. Keskin nişancıların protestocuları katlettiği mahalle olan Tayouneh mahallesi, aslında Lübnan iç savaşının başladığı yerle aynıydı.

Nisan 1975'te ”Lübnan Kuvvetleri'nin” öncüsü olan ve Franco'nun faşist Falanj milislerini kendine model alan ve adını oradan alan Falanjistler içinde sivillerin olduğu bir otobüse saldırdı ve 26 Filistinli mülteciyi katletti.

Geagea bugün bir politikacı. Ancak siyasete atılması, Suriye'yi Lübnan’dan çıkaran ABD destekli, sahte 2005 “Sedir Devrimi” sayesinde mümkün oldu. Bundan önce Geagea, rakip bir Hıristiyan politikacıyı öldürmekten suçlu bulunduktan sonra 11 yılını hapiste geçirmişti. Bugün hala “Lübnan Kuvvetleri” örgütünün silahlı adamlarının sadakatini yönettiğine şüphe yok.

Geagea bugün İsrail'in iki bölgesel müttefiki tarafından finanse ediliyor: diktatörlükle yönetilen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. ABD on yıllardır İsrail yerleşimci kolonisini desteklemek için Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını talep ediyor.

WikiLeaks tarafından yayınlanan bir ABD büyükelçiliği ile ABD Dışişleri bakanlığı arasında yapılan gizli bir mesajlaşmada, 2008'de Geagea'nın ABD'nin vekil gücü olarak Hizbullah'a karşı Lübnan'da bir savaş başlatmayı teklif ettiğini gösterdi. Gizli diplomatik mesajlaşma şunları aktarıyordu:

Mesajlaşmada Geagea, Washington'un, harekete geçirilebilecek 7.000 ila 10.000 arasında iyi eğitimli “Lübnan Kuvvetleri” savaşçısı olduğunu bildiğinden emin olmak istediğini söyledi. “Hizbullah'a karşı savaşabiliriz” diyerek kendinden emin bir ifadeyle, “Bu savaşçılara silah sağlamak için sadece desteğinize ihtiyacımız var.” ifadeleri yer almaktaydı.

Hizbullah esasen bir Şii milis gücü olmasına rağmen, İsrail'den ve El Kaide ve IŞİD gibi tekfirci teröristlerden gelen silahlı saldırılara karşı ulusun savunucusu rolünü ciddiye alıyor. Lübnan'daki diğer direniş yanlısı Hıristiyan gruplarla ittifak içinde hareket ediyor.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırganlık savaşı sırasında 2006'da Batı Şeria'da Filistin'de yaşıyordum. Çoğunluğu Sünni Müslüman olan Filistinli kitlelerin Hizbullah'a verdiği coşkulu ve açık desteği belirtmemiz gerekiyor.

Son saldırılar göz önüne alındığında Lübnan’ın içinde bulunduğu kırılgan ve hassas durumun kendisi, artan yoksulluk ve işsizlik, ekonomik zorluklar, gıda ve enerji tedarik etmenin çok zorlaşması ciddi bir isyan dalgasını büyütürken, emperyalistler bölge gericiliği ile işbirliği içinde Lübnan’ı kanlı ve yıkıcı, gerici bir iç savaşa sürüklemeye kararlı görünüyor.

 

https://www.struggle-la-lucha.org/2021/10/23/u-s-empire-drags-lebanon-towards-civil-war/ yazısından haber-yorum olarak çevrilmiştir.

 

Çeviri Kolektifi