Sudan’da iki gün önce (25 Ekim) gerçekleşen darbenin ardından, eski geçiş hükümetinin bazı bakanları hala gözaltında tutuluyor ve bu bakanların yargılandığına dair haberler gelmeye devam ediyor.

Başbakanlık ofisi Salı günü Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok'un eşiyle birlikte, ordunun sıkı güvenlik önlemleri altında eve döndüğünü söyledi.

Pazartesi gününden bu yana Hamdok ve bazı bakanları, Egemen Konsey'deki diğer sivil üyelerle birlikte tutuklanmıştı.

Salı günü erken saatlerde, Sudan Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Abdel Fattah Al-Burhan, başbakanın Al-Burhan'ın Misafir Sarayı'ndaki evinde kaldığını söyleyerek Hamdok'un tutuklandığını “yalanladı.”

Sudan'da 21 Eylül'de gerçekleştirilen darbe girişiminden bu yana geçiş hükümetini üstlenen askeri ve sivil güçler arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyordu. Emperyalizmin ve bölge gericiliğinin her türlü desteğini alan Sudan ordusu, iki gün önce yaptığı darbe ile iktidara el koyarak, bu gerilimi en üst seviyeye tırmandırdı. Darbeden bu yana Sudan Komünist Partisi’nin etkin olduğu işçi sendikaları, emek örgütleri ve mahalle komiteleri darbeye karşı sokaklarda eylem yapmaya devam ediyor. Darbeden bu yana devrimci güçler ile darbeciler arasında gerçekleşen çatışmalarda en az 7 kişi yaşamını yitirirken, 150’yi aşkın eylemci yaralandı.

 

Telesur English sitesinde 26 Ekim tarihinde yayınlanan haberden haber-yorum olarak çevrilmiştir.

 

Çeviri Kolektifi