Son 1 haftadır Donbass ile Ukrayna arasındaki cephe hattı şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Ukrayna ordusunun sınır hattında yaşayan sivillerin evlerine ve sivil altyapıya yönelik askeri saldırıları tırmanırken, Donbass devrimci güçlerine yönelik saldırılar da hız kesmeden sürüyor.

Buna karşı Donbass askeri güçleri de Ukrayna ordusuna yönelik karşı saldırılarda bulunuyor. Ancak emperyalizmin ve bölge gericiliğinin her türlü askeri ve ekonomik desteğini alan Ukrayna, dün (26 Ekim) cephe hattında Türkiye’den edindiği droneları kullanarak saldılar gerçekleştirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Donbass'ta Ukrayna tarafından Türkiye’den satın aldığı İHA’lar ile gerçekleştirdiği saldırıya dair açıklamalarda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donbass'ta Türk İHA'larını kullandığına ilişkin bilgileri netleştirdiğini söyledi.

Lavrov gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Donbass'ta Bayraktar insansız hava aracını kullandığına ilişkin haberlere gelince, şimdi bu bilgiyi iki kez kontrol ediyoruz" dedi. Bakan, raporların Ukrayna ordusunun bir gün önce "provokasyon" gerçekleştirdiği Staromarivka köyündeki durumla ilgili olduğunu belirtti. Lavrov, "Anladığımız kadarıyla Ukrayna’nın saldırısı geri püskürtüldü” ifadelerini kullandı.

Lavrov, herhangi bir can kaybı olmamasına rağmen, ön değerlendirmelere göre Doğu Ukrayna'da Türk insansız hava araçlarının kullanıldığı iddiasının bölgedeki gelişmeler hakkında fikir vermesi gerektiğini söyledi. “Bu hikaye kesinlikle Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesi yönündeki kaprisli taleplerinden hoşlanan herkesi yarın iki kez düşünmeli. Buna, Neo-Nazi kontrolündeki Kiev rejimini silahlandıranları da dahil ediyoruz” dedi.

Dün sabah erken saatlerde Ukrayna ordusu, Türkiye'nin Bayraktar savaş dronelarının Donbass'ta ilk taktiksel kullanımını yakalayan bir video paylaştı.

Ukrayna, Donetsk ve Lugansk'ın Kiev'deki şiddetli bir darbenin ardından bağımsızlıklarını ilan ettikleri 2014'ten bu yana doğu bölgelerine savaş açmış durumda.