Hintli çiftçiler, dört protestocunun öldürülmesinin ardından ajitasyonlarını yoğunlaştırmaya karar verdiler

3 Eylül Pazar günü, Kuzey Hindistan'ın Uttar Pradesh Eyaleti'ndeki Lakhimpur Kheri bölgesinde, Birlik'in Evden Sorumlu Devlet Bakanı Ajay Kumar Mishra'ya bağlı bir araba, protestocu çiftçilere çarptı ve dört kişiyi öldürdü. Olayın ardından çiftçiler, Eyalet ve Merkez'deki Bharatiya Janata Partisi hükümetlerine karşı ajitasyonlarını yoğunlaştırma sözü verdiler. Lakhimpur Kheri olayını, barışçıl tarım karşıtı yasa ajitasyonunu raydan çıkarma girişimi olarak nitelendirdiler. Hindistan genelinde çiftçiler, Narendra Modi hükümeti tarafından getirilen tartışmalı üç çiftlik yasasını aylardır protesto ediyor.

Olay bölgede çatışmalara yol açarken, dört kişinin ölümüne yol açtı. Bakan, oğlu Ashish Mishra'nın olaya karıştığını inkar etse de, sosyal medyada dolaşan videolar onu çiftçilere çarpan araçta gösteriyor.

Çeşitli raporlarda alıntılanan görgü tanıkları, Ashish Mishra'nın çiftçilere arkadan çarpan araçlardan birini kullandığını da söyledi. Öfkeli sağ kalanlar arabaların etrafını sardı ve yaktı. Açılan ateş sonucu yerel bir gazeteci de hayatını kaybetti.

Çiftçilerin öldürülmesinin ardından, son on aydır merkez çiftlik yasalarına karşı ülke çapında protestolara öncülük eden bir şemsiye grup olan Samyukt Kisan Morcha (SKM), bakanın derhal görevden alınması ve olayla ilgili mahkeme nezaretinde soruşturma açılması çağrısında bulundu. Ayrı bir açıklamada SKM, Uttar Pradesh Eyalet hükümetini, muhalefet liderlerinin Lakhimpur katliamının kurbanlarının ailelerine ulaşmaya çalışmasını önlemeye yönelik “demokratik olmayan yöntemlerini” durdurması konusunda da uyardı. Bazı muhalefet liderlerinin bölgeye ulaşması engellendi.

Çiftçi grupları ve muhalif siyasi partilerin protestoları arasında, Eyalet hükümeti her kurbanın aileleri için 4.500.000 Rs (yaklaşık 62.000 USD) tazminat vereceğini açıkladı. Polis, Ashish Mishra da dahil olmak üzere 13 kişiye karşı dava açtı. Ancak şu ana kadar herhangi bir tutuklama yapılmadı

Polise göre Pazar günkü olay, Tikonia-Banbirpur yolunda, tarım yasalarına karşı çıkan çiftçilerin, başbakan yardımcısının bölgeyi ziyaretini engellemek için yolu kapatması üzerine meydana geldi. Çiftçiler, Ajay Mishra'nın birkaç gün önce yaptığı kışkırtıcı bir konuşmaya da karşı çıkıyorlardı.

Olay günü, başka bir BJP lideri ve Haryana Eyaleti başbakanı Manoharlal Khatter de benzer bir konuşma yaptı ve BJP aktivistlerini kışkırtıcı çiftçilere karşı şiddete başvurmaya teşvik etti.

BJP, son on aydır çiftçilerin taleplerini dinlemeyi reddetti ve üç çiftlik yasasının onların refahı için olduğunu savundu. Birkaç BJP lideri ve hükümet yanlısı yorumcu, kışkırtıcı çiftçileri “küçük bir azınlık”, “teröristler” ve hatta “profesyonel kışkırtıcılar” olarak adlandırarak protestoların etkisini silmeye çalıştı. Haryana ve Uttar Pradesh'teki merkezi ve BJP liderliğindeki Eyalet hükümetleri, çiftçilerin ajitasyonuna karşı baskıcı ve kışkırtıcı yöntemler kullandı.

SKM Pazartesi günü Hindistan cumhurbaşkanına Manoharlal Khattar'ın başbakanlık görevinden derhal görevden alınmasını talep eden bir mektup yazdı.

Hindistan'daki muhalefet partilerinin çoğu saldırıyı kınadı ve tüm suçluların derhal tutuklanmasını istedi. Ayrıca merkezi hükümetin üç çiftlik yasasını da geri çekmesini talep ettiler. Sol partiler Pazartesi günü ülke genelinde çok sayıda protesto mitingi düzenledi. Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Ajay Mishra'nın derhal görevinden alınmasını talep etti.

Solcu çiftçiler grubu ve SKM'nin bir üyesi olan All India Kisan Sabha (AIKS), Ajay Mishra'nın oğlunun tutuklanması ve öldürülen çiftçilerin ailesine yeterli tazminat talebiyle ülkenin dört bir yanında protesto yürüyüşleri düzenledi.

SKM'nin bir diğer bileşeni olan Bhartiya Kisan Sendikası (BKU), hükümetin, Hindistan'da on binlerce çiftçinin çiftçi yasalarının yürürlükten kaldırılmasını talep ettiği 10 aylık ajitasyona itibarsızlaştırmaya çalıştığını belirtti.

Çiftçiler, yasaların şirketlerin “tarımsal ürünlerin üretimi, pazarlaması, depolanması ve hatta fiyatlandırmasına” girmesinin önünü açacağından korkuyor.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispact'ten çevrilmiştir