Sudan halkı geçiş hükümetinin tamamen sivil kontrolüne geçmesini talep ediyor.

Geçtiğimiz hafta başarısız bir darbe girişiminin ardından Sudan'daki siyasi partiler, orduyu 2019'da kurulan geçiş hükümetinin tam kontrolünü ele geçirmeye çalışmakla suçladı. Geçiş hükümeti hem sivil hem de askeri üyelerden oluşuyor.

Ordunun ülkeyi ele geçirme girişimini kınayan binlerce Sudanlı, 30 Eylül Perşembe günü bir sivil geçiş hükümeti talep etmek için Hartum sokaklarına çıktı. Protestoculara devlet güçlerinin biber gazıyla saldırması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Eylemciler geçen haftaki darbe girişimini kınadılar ve geçiş hükümetinin ana organı olan Bağımsız Konsey'in başkanı General Abdel Fattah al-Burhan'a karşı sloganlar attılar. Ülkenin uzak bölgelerinden çok sayıda protestocu eylemlere trenlerle geldi. Ayrıca, 2019 protestoları sırasında öldürülen protestocular için adalet isteyen ve devrik diktatör Ömer El Beşir rejiminin tüm kalıntılarının tamamen temizlenmesi konusunu da gündeme getirdiler.

Beşir'in uzun süreli askeri yönetimine karşı 2019 halk ayaklanmaları sırasında kurulan Sudan'ın siyasi ve meslek örgütlerinin çoğunu içeren Sudan Komünist Partisi ve Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) Koalisyonu da dahil olmak üzere çeşitli örgütler tarafından ayrı protesto çağrıları yapıldı.

Geçiş hükümetini eleştiren Sudan Komünist Partisi, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, protestoların amacının “askeri ve sivil vahşetiyle iktidar koalisyonunun otoritesini devirmek olduğunu belirtirken, acımasız diktatörlük iktidarını yıkmayı, parçalamayı ve siyasal etkisini kırmayı amaçlayan devrimci talepleri yansıtan otoriter bir devrimci hükümet kurmak” olduğunu ilan etti.

El-Cezire'nin belirttiğine göre 30 Eylül Perşembe günü, Sudan Meslek Örgütleri Odası (SPA), “Bu yürüyüşlerin amacının Sudan'ın demokratik geçiş sürecini korumak olduğunu ve bunu başarmak için ise askeri konseyle her türlü ortaklığı sona erdirmek dışında başka bir çözüm yolu olmadığını” açıkladı.

 

Ordunun İktidara El Koyacağı Endişeleri Büyüyor

2019'da aylarca süren protestoları yöneten Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) ve Sudan Meslek Örgütleri Odası (SPA), özellikle geçtiğimiz hafta ordunun bir kesimi tarafından gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminden sonra, geçiş hükümetinin askeri olarak devralınmasından endişe duyduklarını dile getirdiler.

Nisan 2019'da Beşir rejimine son veren devrimin ardından kurulan geçiş hükümetinde ordu, iktidarı sivil yönetimle paylaşıyor. Sudan ordusu ile Sudan Meslek Örgütleri (FFC) arasında 2019 Ağustos ayında imzalanan anlaşmaya göre geçiş hükümeti 2023'e kadar iktidarda kalacak.

General Burhan, şu an Sudan ordusunun başında bulunuyor. General, geçtiğimiz haftaki darbe girişiminin ardından, geçiş hükümetinin sivil üyelerini kişisel çıkarlarına teslim olmakla ve devrimden sonra vaat edilenleri yerine getirmemekle suçladı. Ordunun tüm kontrolü ele geçirmeye çalıştığı söylemlerine de saldıran General Burhan, sivil yöneticilerin başarısızlıklarının darbe girişimlerinin yapılmasının nedeni olduğunu savundu.

Yönetimin sivil kanadının başındaki Başbakan Abdalla Hamdok ise, iddiaları reddederek ordunun yeniden yapılandırılması ve sivil kontrol altına alınması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftaki darbe girişiminden bu yana ülkenin farklı yerlerinde benzer protestolar düzenlendi. Sudan'ın doğu kesimlerinde yaşayanlar, darbe girişimini protesto etmek için tüm ulaşımın yanı sıra bölgedeki petrol üretimini ve sevkiyatını da engelledi.

Çeviri Kolektifi

People’s Dispatch sitesinde 1 Ekim tarihinde yayınlanan metinden çevirilmiştir.