ABD, 'Büyük Oyun' Oynadığını Düşünerek Başka Bir Ülkeyi Mahvetti

Tanınmış gazeteci John Pilger, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin Afganistan'da on yıllar boyunca bıraktığı yıkımın izini sürüyor ve bugün batıda dökülen dindar gözyaşlarının ikiyüzlülüğünü ortaya seriyor.

29 Ağustos 2021, John Pilger


Batılı politikacılar timsah gözyaşlarından seller içinde kalırken, tarih bastırılıyor. Bir nesilden fazla bir süre önce Afganistan ABD, İngiltere ve onların “müttefiklerinin” yok ettiği özgürlüğünü kazanmıştı.

1978'de, Afganistan Demokratik Halk Partisi (PDPA) liderliğindeki bir kurtuluş hareketi, Kral Zahir Şar'ın kuzeni Muhammed Davud'un diktatörlüğünü devirdi. Bu, İngilizleri ve Amerikalıları şaşırtan son derece popüler bir devrimdi.

New York Times'ın haberine göre Kabil'deki yabancı gazeteciler, "görüştükleri hemen hemen her Afgan'ın darbeden [onların] memnun olduğunu söylediğini" görünce şaşırmışlardı Wall Street Journal, "150.000 kişinin... yeni bayrağı onurlandırmak için yürüdüğünü... katılımcıların gerçekten coşkulu göründüğünü" bildirmişti.

Washington Post, “Afganların hükümete olan sadakati pek sorgulanamaz” diye yazıyordu o günlerde. Laik, modern ve önemli ölçüde sosyalist hükümet, kadınlar ve azınlıklar için eşit haklar içeren bir vizyoner reform programı ilan etti. Siyasi mahkûmlar serbest bırakıldı ve polis dosyaları alenen yakıldı.

Monarşi altında yaşam beklentisi 35 yılken her üç çocuktan biri henüz bebekken ölmekteydi. Nüfusun %90'ı okuma yazma bilmiyordu. Yeni hükümet ücretsiz tıbbi bakım getirdi. Kitlesel bir okuma yazma kampanyası başlatıldı.

Kadınlar için kazanımların emsali yoktu; 1980'lerin sonunda, üniversite öğrencilerinin yarısı kadındı ve Afganistan'daki doktorların %40'ını, öğretmenlerinin %70'ini ve memurlarının %30'unu kadınlar oluşturuyordu.

Değişiklikler o kadar radikaldi ki, yararlananların anılarında hala canlılığını sürdürüyor. 2001 yılında Afganistan'dan kaçan bir kadın cerrah olan Saira Noorani o günleri böyle yad etti:

“Her kız liseye ve üniversiteye gidebiliyordu. İstediğimiz yere gidebilir, istediğimizi giyebilirdik… Cuma günleri en son Hint filmlerini izlemek için kafelere ve sinemaya giderdik… Mücahitler kazanmaya başlayınca her şey ters gitmeye başladı… İşte Batı'nın desteklediği insanlar bunlardı. ”

Birleşik Devletler için, PDPA hükümetiyle ilgili sorun, Sovyetler Birliği tarafından desteklenmesiydi. Ne var ki, devrim hükümeti ne Batı'da alaya alındığı gibi “kukla”ydı, ne de Amerikan ve İngiliz basınının iddia ettiği gibi, monarşiye karşı “Sovyet destekli” darbeydi.

Başkan Jimmy Carter'ın dışişleri bakanı Cyrus Vance daha sonra anılarında şunları yazdı: "Darbede Sovyet suç ortaklığına dair hiçbir kanıtımız yoktu."

Aynı yönetimde, Carter'ın ulusal güvenlik danışmanı, Polonyalı bir göçmen ve Amerikan başkanları üzerindeki kalıcı etkisi ancak 2017'de ölümüyle sona eren fanatik anti-komünist ve ahlaki aşırılık yanlısı olan Zbigniew Brzezinski de vardı.

3 Temmuz 1979'da, Amerikan halkı ve Kongre tarafından bilinmeden, Carter Afganistan'ın ilk laik, ilerici hükümetini devirmek için 500 milyon dolarlık bir "gizli eylem" programını onayladı. Bu operasyon, "CIA Operasyonu Cyclone" kod adıyla yürütüldü.

500 milyon dolarla, mücahitler olarak bilinen bir grup kabile ve dini bağnazlar satın alındı, bu gruplara rüşvet verildi ve bu parayla silahlandırıldılar. Washington Post muhabiri Bob Woodward, CIA'in yalnızca rüşvet için 70 milyon dolar harcadığını yazmıştı. Woodward, “Gary” olarak bilinen bir CIA ajanı ile Amniat-Melli adlı bir savaş ağası arasındaki görüşmeyi şöyle anlatıyor:

"Gary masaya bir deste nakit koydu: Bir fitlik 100 dolarlık banknot destelerinde 500.000 dolar. Her zamanki 200.000 dolardan daha etkileyici olacağına inanıyordu, burada olduğumuzu söylemenin en iyi yolu, biz ciddiyiz, işte para, ihtiyacınız olduğunu biliyoruz… Gary yakında CIA merkezinden nakit olarak 10 milyon dolar isteyecekti. ”

Müslüman dünyasının her yerinden toplanan Amerika'nın gizli ordusu, Pakistan istihbaratı, CIA ve İngiltere'nin MI6'sı tarafından yönetilen Pakistan kamplarında eğitildi. Diğerleri Brooklyn, New York'taki bir İslami kolejde işe alındı -mahkûm İkiz Kuleler'in görüş alanı içinde-. Askerlerden biri Usame bin Ladin adında bir Suudi mühendisti.

Amaç, İslami köktenciliği Orta Asya'da yaymak ve Sovyetler Birliği'ni istikrarsızlaştırmak ve sonunda yok etmekti.

Ağustos 1979'da, Kabil'deki ABD Büyükelçiliği, "Afganistan'ın gelecekteki sosyal ve ekonomik reformları için ne tür aksiliklere yol açabilecek olursa olsun, Birleşik Devletler'in daha büyük çıkarlarına, PDPA hükümetinin ölümüyle hizmet edileceğini" bildirdi.

Yukarıda italik olarak yazdığım kelimeleri tekrar okuyun. Böyle alaycı bir niyetin bu kadar açık bir şekilde dile getirilmesi sık rastlanan bir durum değildir. Amerika Birleşik Devletleri, gerçekten ilerici bir Afgan hükümetinin ve Afgan kadınlarının haklarının cehenneme gitmesinden gocunmadığını söylüyordu.

Altı ay sonra Sovyetler, kapılarının eşiğinde Amerika tarafından yaratılan cihatçı tehdide yanıt olarak Afganistan'a ölümcül hamlelerini yaptılar. CIA tarafından sağlanan Stinger füzeleriyle donanan ve Margaret Thatcher tarafından “özgürlük savaşçıları” olarak kutlanan mücahitler, sonunda Kızıl Ordu'yu Afganistan'dan çıkardı.

Kendilerine Kuzey İttifakı diyen mücahitler, eroin ticaretini kontrol eden ve kırsal kesimdeki kadınları terörize eden savaş ağalarının egemenliğindeydi. Taliban, mollaları siyah giyinen ve haydutluğu, tecavüzü ve cinayeti cezalandıran, ancak kadınları kamusal yaşamdan sürgün eden aşırı püriten bir hizipti.

1980'lerde, dünyayı Afgan kadınlarının çektiği acılara karşı uyarmaya çalışan RAWA olarak bilinen Afganistan Kadınları Devrimci Derneği ile temas kurdum. Taliban döneminde, vahşetin kanıtlarını çekmek için kameraları burkalarının altına gizlediler ve aynı şeyi Batı destekli mücahitlerin gaddarlığını ortaya çıkarmak için yaptılar. RAWA'dan “Marina” bana, “Videokaseti tüm ana medya gruplarına götürdük ama bilmek istemediler. …” dedi.

1996'da aydınlanmış PDPA hükümeti ele geçirildi. Cumhurbaşkanı Muhammed Necibullah, yardım istemek için Birleşmiş Milletler'e gitmişti. Döndüğünde, bir sokak lambasına asıldı.

Lord Curzon 1898'de "[ülkelerin] bir satranç tahtasındaki taşlar olduğunu itiraf ediyorum" demişti, "bunun üzerinde dünyanın egemenliği için büyük bir oyun oynanıyor."

Hindistan valisi özellikle Afganistan'dan bahsediyordu. Bir asır sonra, Başbakan Tony Blair biraz farklı kelimeler kullandı.

11 Eylül'ün ardından "Bu, yakalanması gereken bir an" dedi. “Kaleydoskop sarsıldı. Parçalar akış halinde. Yakında tekrar yerleşirler. Onlardan önce, etrafımızdaki bu dünyayı yeniden düzenleyelim.”

Afganistan hakkında şunları ekledi: “Çekip gitmeyeceğiz ama sizin sefil varlığınız olan yoksulluktan bir çıkış yolu sağlayacağız”.

Blair, bombalarının kurbanlarıyla Oval Ofis'ten konuşan akıl hocası Başkan George W. Bush'u tekrarladı: “Afganistan'ın mazlum halkı Amerika'nın cömertliğini bilecek. … Askeri hedefleri vururken, aç ve acı çekenlere de gıda, ilaç ve erzak bırakacağız…”

Neredeyse her kelime yanlıştı. Endişe beyanları, Batı'daki “biz”in nadiren bu şekilde tanıdığımız emperyal bir vahşet için acımasız yanılsamalardı.

2001'de Afganistan zor durumda kaldı ve Pakistan'dan gelen acil yardım konvoylarına bağımlıydı. Gazeteci Jonathan Steele'in bildirdiği gibi; işgal, kuraklık kurbanlarına yapılan tedariklerin durması ve insanlar evlerinden kaçması nedeniyle dolaylı olarak yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne neden oldu.

On sekiz ay sonra, Kabil'in enkazında, genellikle havadan düşen sarı yardım paketleriyle karıştırılan patlamamış Amerikan misket bombaları buldum. Toplayıcı, aç çocukların uzuvlarını uçurdular.

Bibi Maru köyünde Orifa adlı bir kadının, halı dokumacısı olan kocası Gül Ahmed ile altısı çocuk ve yan komşusu öldürülen iki çocuğu da dahil olmak üzere ailesinden yedi kişinin mezarı başında diz çöktüğünü gördüm.

Bir Amerikan F-16 uçağı masmavi bir gökyüzünden çıkmış ve Orifa'nın çamur, taş ve saman evine Mk-82.500-pound bir bomba bırakmıştı. Orifa o sırada uzaktaydı. Döndüğünde ceset parçalarını topladı. “Aylar sonra, bir grup Amerikalı Kabil'den geldi ve ona 15 notluk bir zarf verdi: toplam 15 dolar. Ailemin öldürülen her bir bireyi için iki dolar” dedi.

Afganistan'ın işgali bir sahtekârlıktı. 11 Eylül'ün ardından, Taliban kendilerini Usame bin Ladin'den uzaklaştırmaya çalıştı. Onlar, birçok açıdan, Bill Clinton yönetiminin bir ABD petrol şirketi konsorsiyumu tarafından 3 milyar dolarlık doğal gaz boru hattı inşasına izin vermek için bir dizi gizli anlaşma yaptığı Amerikalı bir müşteriydi.

Yüksek gizlilik içinde, Taliban liderleri ABD'ye davet edilmiş ve Unocal şirketinin CEO'su tarafından Teksas'taki malikânesinde ve CIA tarafından Virginia'daki karargâhında ağırlanmıştı. Anlaşmayı yapanlardan biri, daha sonra George W. Bush'un başkan yardımcısı olacak olan Dick Cheney'di.

2010'da Washington'daydım ve Afganistan'ın modern ıstırap çağının beyni Zbigniew Brzezinski ile röportaj ayarladım. Ona, Sovyetleri Afganistan'a çekmek için yaptığı büyük planının "birkaç karışık Müslüman" yarattığını kabul ettiği otobiyografisinden alıntı yaptım.

"Pişmanlığın var mı?" Diye sordum.

"Pardon! Pişmanlık! Ne pişmanlığı?"

Kabil'in ana uluslararası havaalanındaki mevcut panik sahnelerini izlediğimizde ve uzaktaki TV stüdyolarında gazetecilerin ve generallerin “korumamızın” geri çekilmesine ağıtlarını dinlediğimizde, geçmişin gerçeğine kulak vermenin zamanı gelmedi mi? Bir daha asla olmaz mı?

 


PeoplesDispact’ten çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi