< İsrail Yine Gazze’ye Saldırdı

İsrail hafta sonu gerçekleşen Gazze’deki protestoları şiddetle, hava saldırılarıyla bastırıyor; şu ana kadar 30'a yakın kişi yaralanmış durumda. Gazze halkı, 14 yıldır İsrail ablukasının kaldırılmasını talep etmek için gösteriler düzenliyor ve Gazzeliler talepleri karşılanana kadar protestolarına devam etmekte kararlılar.

29 Ağustos Pazar günü, İsrail ordusu, Filistinlilerin sınırda devam eden abluka karşıtı protestoları sırasında İsrail'e yangın çıkaran balonlar fırlattığını iddia ettikten sonra Gazze'nin çeşitli yerlerine çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Pazar gününün erken saatlerinde gerçekleştirilen hava saldırıları, iddiaya göre Hamas tarafından kullanılan askeri tesisleri hedef aldı.

Filistinli haber kaynakları, Gazze şehrinin güneyine ve Gazze'nin kuzeyindeki tarım arazilerine birkaç füze saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Hava saldırılarında ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Hava saldırıları Gazze'deki Filistinliler, İsrail'in 2007'den beri uyguladığı kara, hava ve deniz ablukasının kaldırılmasını talep etmek için sınır boyunca gösteriler düzenlemeye devam ederken gerçekleşti. 29 Ağustos'ta Mısır, Refah sınırını her iki yönden yeniden açtı. Refah sınır kapısı İsrail'in kontrol etmediği Gazze’deki tek sınır kapısıdır.


Hafta Sonu Protestoları

Hafta sonu boyunca yüzlerce Filistinli sınır boyunca bayrak sallayarak ve işgal karşıtı sloganlar atarak İsrail'in Gazze'ye insani yardım ve yeniden inşa malzemeleri tedarik etmesini talep eden kitlesel gösteriler düzenledi. İsrail ordusu askerleri protestoları sınırın ötesinden göz yaşartıcı gaz kapsülleri, şok bombaları, kauçuk kaplı metal mermiler ve gerçek mühimmatlarla saldırarak bastırdı. Filistinliler, İsrail'in şiddetine lastik yakarak karşılık verdi.

Gazze sağlık bakanlığı kaynakları, hafta sonu 30'a yakın Filistinlinin çoğunun göz yaşartıcı gaz solunması nedeniyle yaralandığını bildirdi. Gerçek mermiler sonucu en az dört kişi yaralandı. Geçen hafta sınırdaki protestolar sırasında vurulan 12 yaşındaki Hassan Abu al-Neil, 28 Ağustos'ta aldığı yaralardan dolayı öldü.

Filistinliler, Gazze'deki kuşatmanın kaldırılması ve diğer kısıtlamaların gevşetilmesi talepleri yerine getirilene kadar protestoları sürdürme sözü verdi. Protestocular ayrıca 1948'de İsrail kurulduğunda ülke içinde yerinden edilen Filistinli mültecilerin Gazze'deki geri dönüş haklarının uygulanmasını da talep ettiler.

Gazze'deki Filistin direniş komiteleri, haber kaynaklarına “Gençlerin, işgalcileri direnişin taleplerine boyun eğdirmek için yeni yöntemler geliştireceklerini” söyledi. İsrail'in Gazze'deki direniş bölgelerine tekrarlanan saldırıları, Filistin halkını özgürlük ve haysiyetle yaşama haklarını gasp etme mücadelesini sürdürmekten vazgeçirmeyecektir” dedi. Eylemcilerin sözcüsü Ebu Ömer de yaptığı açıklamada, “Sevgili topraklarımız üzerindeki kuşatma kaldırılmadıkça işgalciler rahat nefes alamayacaklar” dedi.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka, yıllar boyunca yaklaşık 2 milyon Filistinli için çok ciddi zorluklara neden oldu. İsrail, Filistinlilerin işgal altındaki kendi ülkelerinde serbestçe hareket edebilmesi ve ticari malların nakliyesi ve tedariği üzerinde de sıkı bir kontrole sahip ve yalnızca sınırlı bir asgari insani yardımın Gazze’ye ulaşmasına izin vermektedir.

14 yıl süren kuşatma sırasında İsrail ayrıca 2008-2009, 2012 ve 2014'te Gazze'ye üç kez askeri saldırı düzenledi. İsrail ayrıca 2018-2019 Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü protestolarını şiddetle bastırdı. Bu, binlerce Filistinliyi yaralayan ve öldüren ve Gazze altyapısına büyük zarar veren sayısız hava saldırısı ve askeri operasyon demekti.

Bu yılın Mayıs ayında İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail ihlallerine karşı gerçekleşen protestoların ardından Gazze'ye 11 gün boyunca hava saldırısı düzenledi. Saldırılar, 67'si çocuk olmak üzere 260'a yakın Filistinliyi öldürdü.

30 Ağustos’ta Peoples Dispatch sitesinde yayınlanan haberden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi