< Grevci Alabama Madencileri Eylemlerini Wall Street’e Taşıdı

Yüzlerce farklı sendika üyesinin ve destekçinin de katıldığı beş yüz grevci Alabama kömür madencisi, 28 Temmuz'da New York City'de Wall Street'te yürüdü. İşçiler, madencilerin patronu Warrior Met Coal'ın en büyük hissedarı olan BlackRock yatırım firmasının önünde gösteri düzenlediler.

Brookwood, Alabama madencileri daha iyi çalışma koşulları, daha iyi bir ücret ve sosyal haklar için 1 Nisan'dan beri grevdeler. Birleşik Maden İşçileri (UMWA) 2245, 2368 ve 2397 nolu şubelerin üyesi madenciler, Warrior Met'e finansal destek sağlayan büyük koruma fonlarının, adil bir sözleşmeye doğru ilerlemeyi engellediğini söylüyor. Bu kömür şirketi, “küresel çelik endüstrisi için yüksek kaliteli metalurjik ('met') kömürün önde gelen ABD merkezli üreticisi ve ihracatçısıdır.”

Alabama madencileri mücadelelerini New York'a taşıdılar ve mitingde aralarında Güney Dakota, Pensilvanya, Ohio ve Batı Virginia'nın yanı sıra New York metro bölgesinden de bulunan işçiler de dahil olmak üzere, çeşitli bölgelerden işçiler ve sendika liderleri tarafından coşkulu bir dayanışmayla karşılandılar.

Göstericiler nihayetinde BlackRock şirketi önündeki tüm caddeyi ele geçirdi.

Güney Dakota İşçi Federasyonu başkanı Kooper Caraway şunları vurguladı: “Size şunu söyleyeceğim, genç işçiler... Güney Dakotalılar, Kaliforniyalılar, dünyanın her yerinden işçiler yanınızda olacak ve sizi destekleyecek; ve BlackRock ya da başka bir zengin pisliğin bu konuda yapabileceği hiçbir şey yok.” 27 yaşında ABD'deki en genç Merkezi Çalışma Konseyi başkanı olan Kooper Caraway, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) kurumunun göçmen işçilere yönelik baskınlarına karşı Teksas'ta bir genç olarak örgütlenmeye başlamıştı.

Perakende, Toptan ve Büyük Mağazalar Sendikası başkanı Stuart Appelbaum ise sahneden şöyle haykırdı: “Alabama'dan New York'a, perakende işçilerinden madencilere, bu herkesin savaşı!” 2021'in başlarında, RWDSU, Bessemer, Alabama’da bulunan Amazon deposunda çoğunluğu siyah olan yaklaşık 6.000 işçiyi örgütlemek için şiddetli bir mücadele vermişti.

Akademi Ödüllü aktör ve aktivist Susan Sarandon, miting sahnesinden yumruğunu havaya kaldırarak madencilerin grev sloganını haykırdı: “Bir gün daha, bir gün daha güçlü” sloganını tekrarlayan yüzlerce ses hemen ona eşlik etti.

Mitingde bölgenin yerlisi birçok üye de hazır bulundu, sendika üyesi madenciler dövizler taşıyarak ve tweetler atarak eyleme desteklerini gösterdiler. RWDSU Local 338 şu mesajı verdi: Sendika üyesi işçiler attıkları tweetlerde istedikleri gibi bir sözleşme olmazsa şirket patronlarına olacakları açıkça ifade etti. “Sözleşme yoksa, kömür yok!”

Mitinge destek veren sendikalar arasında, İnşaat İşçileri İdari Çalışanları 1180 No’lu şubesi, Uluslararası Elektrik, Radyo ve Makine İşçileri Sendikası 463 No’lu şubesi, Birleşik Otomotiv İşçileri 2110 No’lu şubesi, Uluslararası Tiyatro Sahne Çalışanları İttifakı, New York Şehir Üniversitesi Büro Çalışanları da bulunuyordu.

 

Maden İşçileri, Aileler 'bedeli Ne Olursa Olsun' Savaşıyor

Alabamalı bir madenci “Sendikalar olarak emekçiler olarak mesafe ne olursa olsun, sektör ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun kendimiz ve tüm kardeşlerimiz için ayağa kalkıp savaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Mitinge katılan bir başka işçi de “İşe geri dönebilmek için hayatta kalmak için savaşıyoruz. bitene kadar buradayız. Biz vazgeçmiyoruz.” dedi.

Alabama madencileri, dünyanın en hayati tehlike arz eden iş yerlerinden birinde çalışıyor. Brookwood madenleri, Kuzey Amerika'daki en derin dikey şaft kömür madenlerinden bazıları 4-6.5 km kadar yeraltına iniyor. 2001'de metan gazı patlamaları ve madenlerden birinde meydana gelen bir oyuk sonucunda, mitingde konuşan madencilerden birinin eski bir lise sınıf arkadaşı da dahil olmak üzere 13 işçiyi öldürdü.

Yine işçilerden biri “Tozlu, gerçekten tozlu. Çoğu gün en az 12 saat oradayız. Baretindekinden başka ışık yok. Neredeyse bütün gün karanlıktayız.” diyerek madencilerin çalışma koşullarını gözler önüne serdi.

Alabama madencileri, haftanın yedi günü, günün 24 saati hala grev gözcülüğünde, yürüyüş kolunu savunurken mitingi büyük ekranda izlediler. Sendikanın Alabama yerelindeki şubesine üye kadın işçilerden biri kısa süre önce hatta bir araç saldırısından kurtuldu.

İşçiler 4 Ağustos’ta yine bir destek mitingi düzenlemeye hazırlanıyor.

 

Workers.World sitesinden çevrilmiştir.

 

Çeviri Kolektifi