Güney Afrika Cumhuriyeti’nde eski devlet başkanı Jacob Juma’nın tutuklanmasının ardından başlayan eylemler giderek yoksulların isyanına dönüşüyor.

İşçi ve işsiz Güney Afrikalıların eylemlerin başını çektiği çatışmalarda, olaylar giderek sosyo-ekonomik olarak yıkıma uğratılmış, açlık içinde yaşayan halkın düzene karşı isyanına dönüşüyor. Başta başkent Johannesburg olmak üzere şu ana kadar çatışmalar birçok kente yayılmış durumda. Yoksulların başını çektiği eylemlerde protestolar devlet güçleri ile sokak çatışmalarına dönüşürken, şu ana kadar 200’den fazla insan eylemlerde hayatını kaybetti.

Açlık ile yüz yüze yaşayan milyonlarca insanın yaşadığı Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, işbirlikçi kapitalist siyahi yönetim emperyalizmin desteğinde ülkedeki zengin beyazlarla egemenliğini pekiştirirken, son yıllarda bir dizi eylem, grev, çatışmalar gerçekleşiyor. Her gösteride olduğu gibi yoksulluğun ve açlığın emekçileri kırdığı bu ülkede de sokak çatışmaları burjuvaların yaşadığı bölgelere yöneldi. Açlıkla yüz yüze yaşayan yoksul Güney Afrikalılar zengin beyazlara ait marketlere ve AVM’lere saldırdı, marketler ve mağazalar yağmalandı, hatta yer yer birçok silah deposunun ele geçirildiği, eylemcilerin silahlara ve mühimmata el konulduğu belirtildi. Polis güçleri karşısında eylemcilerin üstün gelmesi sonrasında, ordu sokaklara indi.

Çatışmalar hala devam ederken, sokaklar hareketliliğini koruyor. Güney Afrika Cumhuriyeti devleti geçtiğimiz yıllarda greve çıkan işçilere karşı orduyu göndermiş ve onlarca işçi ordu tarafından taranarak katledilmişti.

Uluslararası basında çıkan haberlerden derlenerek yorum-haber olarak çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi