10-11 Temmuz hafta sonu Küba'da, sıkılaştırılan ABD ablukasının yol açtığı tıbbi malzeme, yakıt ve gıda kıtlığından sosyalist hükümeti sorumlu tutan sokak protestoları şeklinde bir dizi karşı-devrimci provokasyon gerçekleşti.

Ablukanın sıkılaştırılması Donald Trump tarafından ve Joe Biden tarafından uygulandı. Küba hükümeti de, bu provokasyonların kaynağı olarak ABD destekli muhalefet gruplarını ve medya kuruluşlarını belirledi.

11 Temmuz'da Küba halkına televizyonda yayınlanan bir konuşmada Başkan Miguel Díaz-Canel, Washington DC ve Miami'den kaynaklanan istikrarsızlaştırma girişimini kınadı. Başkan Obama döneminde ilişkilerde yaşanan buzlarını kısa süreli erimesinin ardından, Trump ve Biden yönetimindeki ABD ablukasının sıkılaştırılmasının yol açtığı ciddi sorunları gözden geçirdi. Küba halkını Devrimlerini savunmak için sokaklara çıkmaya ve acımasız ablukaya son vermek için dünya çapındaki insanlarla birlikte savaşmaya devam etmeye çağırdı.

Díaz-Canel, "Sokaklar devrimcilerindir," diye ilan etti. Buna karşılık işçiler, çiftçiler, öğrenciler ve devrimci silahlı kuvvetlerin üyeleri, Küba Devrimi'ni ve liderliğini desteklemek için 11 Temmuz Pazar günü Adanın dört bir yanında gösteriler düzenlediler. Bir çoğu Küba Devrimi'nin tarihi lideri Fidel Castro'nun portrelerini taşıdı. Daha önce Başkan Díaz-Canel bizzat Havana'nın güneyinde provokasyonların başladığı küçük bir kasaba olan San Antonio de los Baños'a giderek sokaklarda yürüdü ve halkla tartışmalar yaptı.

Başkan Biden yönetiminin, seçim kampanyası sırasında vaat ettiği gibi, Trump'ın ablukayı acımasızca yoğunlaştırmasını neden tersine çevirmediği şimdi anlaşılıyor. ABD kapitalist egemen sınıfı, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar için söz sahibi patronlar ve bankacılar, Küba'ya olan nefretlerinde birleşiyorlar. Eski başkan ve Komünist Parti lideri Raul Castro'nun bu yılın başlarında emekli olmasının ardından, ABD'li patronlar Küba hükümeti ve ordusunda Devrim'i yok etmek için kullanabilecekleri çatlakları test ediyor.

ABD tarafından finanse edilen “insan hakları” ve “bağımsız medya” gruplarının ikiyüzlülüğü bariz. Tamamen ABD hükümetinin ve onun altmış yıllık cezai ablukasının sorumluluğunda olan kıtlıklardan etkilenen insanlar arasında Küba hükümetine karşı öfke uyandırmaya çalışıyorlar.

Ablukanın dayattığı zorluklara rağmen Küba, son 18 ayda yalnızca kendi halkını değil, dünyanın dört bir yanındaki yoksul ve çalışan insanları COVID-19 salgınının belasından korumaya yardımcı olmak için çok şey yaptı. Virüsle mücadeleye yardımcı olmak için düzinelerce ülkeye tıbbi ekipler gönderdi. Küba kendi çok etkili aşılarını bile geliştirdi; ancak acımasız abluka nedeniyle insanlara doz vermek için gerekli şırıngalardan yoksun.

Bunun, itibarsız ABD kukla Haiti başkanı Jovenel Moïse'nin ABD ve Kolombiyalı paralı askerler tarafından yürütülen sofistike bir operasyonda öldürülmesinden birkaç gün sonra gerçekleşmesi de tesadüf değil. Haiti'nin yeni vekil liderleri şimdiden ABD birliklerinin müdahalesi için çağrıda bulundular. ABD'nin Haiti'yi işgali, Küba'nın işgali için fırlatma rampası olarak hizmet edebilir.

Tutuklulara devam eden “Terörle Savaş” işkencesinin yapıldığı Guantanamo Körfezi'ndeki ABD deniz üssü, yasadışı olarak işgal edilen Küba topraklarında. Bu sadece Küba'yı değil, Haiti'yi ve tüm Karayipleri tehdit eden kanserli bir tümör.

ABD yöneticileri, ilk başarılı köle devrimini gerçekleştirdikleri için Haiti halkını asla affetmediler. Aynı şekilde, Batı yarımkürede burunlarının dibindeki ilk sosyalist devrimi gerçekleştiren ve 62 yılı aşkın bir süredir başarılı bir şekilde savunan Küba halkını asla affetmediler.

Ancak önemli ölçüde, bu saldırı aynı zamanda ABD ablukasının her zamankinden daha popüler olmadığı bir zamanda geliyor. ABD'de ve dünyada giderek daha fazla insan, aylık kervanlarla ablukayı kınamak için sokaklara çıkıyor. Ablukanın Kübalı Amerikalı muhalifleri şu anda Washington DC'ye yapılan 1300 millik bir protesto yürüyüşüne katılıyor. Birçok ülkedeki dayanışma grupları, şimdiye kadar 500.000 ABD dolarının toplandığı ABD de dahil olmak üzere #Syringes4Cuba topluyor.

Ve 23 Haziran'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki 184 ülke bir kez daha Küba'nın ablukaya karşı aldığı kararı destekledi. Yalnızca ABD ve aracı İsrail buna karşı oy kullandı.

Şimdi her işçinin, her ilerici insanın, her devrimcinin sesini yükseltme ve dünyaya sağlık, dayanışma ve insani bir gelecek için çok şey yapan Küba'yı savunma zamanıdır.

ABD Küba'dan elini çekti! Küba veya Haiti'ye müdahale yok! Ablukayı hemen sonlandırın!

Struggle La Lucha'dan çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi