< FARC'tan Venezuela'ya Dair Açıklama

FARC-EP (Segunda Marquetalia): Kolombiyalı Paramiliter Çetelerle Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri Arasında Venezuela Sınırında Gerçekleşen Duruma Dair

Kolombiya ve Venezuela: İki Kardeş Ulus

Venezuela topraklarında Kolombiyalı paramiliter çeteler ile Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetler (FANB) arasındaki üzücü silahlı olaylarla ilgili olarak, FARC-EP'nin, İkinci Marquetalia'nın en üst düzey liderliği olan Ulusal Gerilla Konferansı'ndan belirlenen sınır politikasını yeniden teyit etmek istiyoruz.

Sekizinci Konferansımız, komşu ülkelerin ordularının (Venezuela, Brezilya, Peru, Ekvador ve Panama) FARC'ın askeri hedefleri arasında olmadığını açıkça ortaya koydu. Silahlı mücadelemiz Kolombiya toprakları içerisindedir ve bize 200 yıldır baskı yapan adaletsiz bu rejime karşı, insanların ihtiyaçlarını karşılayan, onlara daha iyi bir yaşam ve demokrasi, barış ve halkın egemenliğinin olduğu daha iyi bir gelecek veren yeni, daha insancıl bir hükümet kurmak içindir.

Latin Amerika’yı özgürleştiren Simón Bolívar'ın düşüncelerinden ilham alan bir güç olan FARC-EP Segunda (İkinci) Marquetalia, komşu ülkelerin silahlı kuvvetlerine karşı askeri olarak hareket etmediğini yineliyor; hükümetlerinin ve halklarının egemenliğine kutsal bir şey olarak saygı duyduğunu; bu ülkelerin vatandaşlarından hiçbirini herhangi bir şekilde itham etmediğini veya bölgede yaşayan insanların herhangi birinden zorla vergi almadığını, aynı şekilde doğal zenginliklerinin o ülkeler tarafından idare edilmesine herhangi bir şekilde müdahale etmediğini yineler.

Venezuela'da Bolivarcı Devrim’in zafere ulaşmasının ardından, ekonomik ve ticari ablukalarla tehdit ve saldırıya uğrayan, Kolombiya'dan paralı çetelerin sınırı ihlal ederek ülkede karışıklıklar çıkaran, ABD hükümeti ve diğer Avrupa devletleri tarafından şirketlerine ve altın rezervlerine el konulan, kendi kaderini tayin hakkının ihlal edilmesine karşı olduğumuz ve bu hakka sonuna kadar sahip olan Venezuela halkları ile dayanışma içerisinde olan bir isyan hareketi olduğumuz aşikar. Ve bu tutumuzla herhangi bir yanlış yapmıyoruz, çünkü bu ilkelerimizin temelini oluşturuyor ve FARC-EP İkinci Marquetalia'nın konuyla ilgili kamuya açık belgelerine bu şekilde işleniyor.

Beyaz Saray'ın çok nefret ettiği ve diğerlerinin yanı sıra 1823'te Monroe Doktrini'nin ilan edilmesine öncülük eden Latin Amerika’nın özgürleştiricisinin jeopolitik stratejisi bize rehberlik ediyor.

Monroe, Adams ve Jackson, Meksika, Küba ve Panama pahasına İspanyol sömürgeciliğinin düşüşünden sonra topraklarını genişletmek istediler. Bolivar'ın siyasi stratejisi, Latin Amerika'nın bir kardeş cumhuriyetler federasyonunda, bu kurumu evrende bir denge unsuru haline getirecek uluslar üstü bir otorite ile birliğini önererek, ABD’nin bu iddiasına karşı çıktı. Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya ve Meksika'nın Küba'yı İspanyol boyunduruğundan kurtarmak için bir sefer düzenleme fikrinden hoşlanmadı. Bu nedenle, Panama Kongresi'ndeki tam yetkili kurul toplantısının iyi ilerleyişini sabote ettikten sonra Meksika'yı işgal ederek topraklarının yarısından mahrum bırakmakla yoluna devam etti.

Latin Amerika’nın kurtarıcısının bu şaşırtıcı derecedeki ileri görüşlülüğü yok olup gitmedi. Bolivar'ın projesinin düşmanları olan kıtanın Santanderist oligarşilerinin, Washington'a ilk diz çökenler olması dikkat çekicidir. Bu nedenle bundan böyle kıta forumunda konu tekrar gündeme geldiğinde, kimse bizi kaderimizden uzaklaştırmasın, Latin Amerika’nın geleceğine dair doğrudan Latin Amerika ve Karayip halklarına danışılması gerekecek.

Kolombiya ve Venezuela göz önüne alındığında, bu iki kardeş ülke, geçmişte olduğu gibi Simón Bolívar önderliğinde nasıl birlikte hareket ettiyse, bugün de birlikte hareket etmelidir. İki kardeş ülkenin birliği, kesin bağımsızlığımızın anahtarıdır. Venezuela ve Kolombiya, deniz ve dalga gibi bir bütün olarak hareket etmelidir. Yabancı güçler tarafından kışkırtılan bu kirli şovenizm ölsün! Biz Kolombiyalılar, tüm maddi ve manevi güçlerimizle Venezuela ile aptalca ve kardeş katlinden başka bir şey olmayan bu savaşa karşı çıkmalıyız. Kolombiya'nın vatansever ve Bolivarcı ordusunu ve Kolombiyalıları, yalnızca “kuzeyin korkunç canavarının” aptallıklarını tatmin etmeye çalışan Duque ve Uribe hükümeti tarafından kullanılmasına, artık izin vermemeye çağırıyoruz.

FARC-EP için, İkinci Marquetalia

Kolombiya Dağları, 7 Nisan 2021

 

Greg Butterfield’ın Redstaroverdonbass sitesi için yaptığı İngilizce metinden çevrilmiştir.

 

*Marquetalia: Kolombiya’da 1948-64 döneminde, daha sonradan FARC’ı kuracak olan kadroların üslendikleri bölge. O dönem Kolombiya ordusu “Operasyon Marquetalia” adlı saldırısı sonucu bölgeyi ele geçirdi. Dağılan gerilla birlikleri daha sonra güneyde bir araya geldi. FARC, bu gruplarca kuruldu. Burada uzlaşan eski liderlerin “feshettiği” eski FARC’dan farklı olarak, örgütün yeniden kuruluşunu ifade etmek için kullanılıyor.

Çeviri Kolektifi