2014 yılında emperyalizmin desteği ve yönlendirmesinde faşist hareketin darbe yaparak iktidarı ele geçirmesinin ardından, Ukrayna’nın doğusunda iktidara gelen emperyalizm işbirlikçisi faşistlere karşı anti-faşist hareketler gelişti. Ukrayna’nın doğusunda yer alan Lugansk ve Donetsk kentlerinde faşist iktidara karşı bölgede yaşayan emekçiler faşizme karşı ayaklanarak iktidarı ele geçirmiş, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmiş halk cumhuriyetlerinin kurulduğu ilan edilmişti.

Donbass halkı kendini savunmak için kendi milis güçlerini kurmuştu. Aynı tarihlerde nüfusunun büyük çoğunluğu Rus olan Kırım’da bir referandum düzenlenmiş, Kırım’da yaşayanların büyük çoğunluğunun Rusya’ya katılmaya karar vermesiyle Kırım tek taraflı olarak Rusya’ya katılma kararı almıştı. Kırım’ın Rusya’ya iltihak etmesinin ardından emperyalizm destekli Ukrayna devleti Donetsk ve Lugansk topraklarına yönelik askeri operasyonlar başlatarak binlerce insanın ölmesine sebep olmuş, Minsk anlaşması ile cephe hattı boyunca ateşkes sağlansa da sıcak savaş yaklaşık 2 yıl boyunca sürmüştü. Savaşın başlamasından bu yana Minsk anlaşması yürürlükte görünse de, Ukrayna devleti düzenli topçu atışlarıyla, drone saldırılarıyla, istihbarat eliyle düzenlenen sabotajlarla ateşkesi sürekli ihlal etmişti. 

Özellikle son süreçlerde ABD emperyalizminin ve Avrupalı emperyalistlerin NATO eliyle Rusya’ya karşı Ukrayna üzerinden bir sıcak savaşı kışkırtması ile birlikte, Donetsk cephe hattına faşist Ukrayna devleti ciddi bir askeri personel ve askeri teçhizat yığınağı yapmaya başladı. Şubat ayından bu yana Harkov, Dnepretovsk kentlerinden ve batıda yer alan bir dizi kentten tanklar, toplar, askeri ekipmanlar, dronelar, helikopterler ve binlerce asker Donetsk cephe hattına gönderildi.

Kırım’a yönelik de bir operasyon düzenlenebileceği tartışmaları dönerken, savaşın patlayabileceği bu iki çatışma bölgesine yönelik Ukrayna ordusunun NATO ile birlikte askeri harekat planları çıkardığı dünya ve Rus basınına yansıdı. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nde halk ordusunun ve milis güçlerinin olası savaş senaryolarına yönelik tatbikatlar yaptığı, bütün askeri güçlerin alarm durumuna geçirildiği ve orduya katılım için seferberlik kampanyasının başlatıldığı halk cumhuriyetlerine ait basın ajanslarında açıklandı.

NATO’nun ve Ukrayna devletinin savaş hazırlığına karşılık Rusya bütün orduyu askeri açıdan alarm durumuna geçirirken, bütün askeri güçlerin katılacağı bir savaşa hazırlık için tim askeri birimlerde denetimlerin yapılacağı, aynı zamanda Ukrayna sınır hattında ve Kırım’da askeri birliklerin sınır hattına konuşlandırıldığı, Karadeniz filosunun savaş tehdidine karşı teyakkuz durumuna geçirildiği belirtildi. Aynı zamanda son birkaç ayda sabotaj gruplarının saldırılarının, havan ve top atışlarının, drone saldırılarının yoğunlaştığı, sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırılarda onlarca Donetsk ve Lugansk’ta yüzlerce bina zarar görürken, onlarca insan yaralandı, birçok insan hayatını kaybetti.

Daha geçtiğimiz günlerde 5 yaşında bir çocuk Luhansk’ta drone saldırısıyla, 70 yaşında birisi de Donetsk kentinde sniper ateşi ile hayatını kaybetti. Faşist Ukrayna devletinin saldırganlığı tırmandırma eğilimi, bir kağıt parçasından başka bir anlamı olmayan Minsk Anlaşması’ndan çekilmesiyle savaşa hızla yaklaşılıyor. Büyük yıkım savaşlarının kapıda olduğu artık şüphe götürmüyor. Savaşı tırmandıran, faşist paramiliter örgütleri halkçı cumhuriyetler üzerine en ağır silahlarla katliamlar yapmak için gönderilen Ukrayna devleti, burjuva basın tarafından haklıymış ve saldırgan taraf, halkçı cumhuriyetler ve dolaylı yollardan Rusya’ymış gibi gösterilmek isteniyor. İçlerinde Türkiye olmak üzere NATO ülkelerinin, emperyalist devletlerin ve Ukrayna devletinin dört başı mamur bir savaşa hazırlandığını ve kapsamlı bir yıkım savaşının çok uzak olmadığı tüm dünya tarafından görülebiliyor.

Redstaroverdonbass, donbassinsider, sputnik news haber sitelerinden yararlanılarak derlenmiştir.

Çeviri Kolektifi