< Minneapolis'ten Filipinler'e

Minneapolis'ten Filipinler'e: ABD Destekli ‘Ölüm Mangalarını' Durdurun!

Irkçı ve Siyasi Baskılara Karşı Ulusal İttifak Eylem Günü'nün bir parçası olarak 7 Mart'ta Baltimore'da düzenlenen "George Floyd için Adalet" mitinginde, Malaya Hareketi'nden (Baltimore) Andrew Concon'un konuşmasıdır:

“Bugün Malaya Hareketi'ni (Baltimore) temsil ediyorum, ancak bugün size bireysel olarak hitap ediyorum. Burada toplananların nasıl hissettiğini bilmiyorum, ama umarım Derek Chauvin adlı katil polis zindanda çürür. Umarım o hapishanedeki her insan, her tutuklu, onun bir katil polis olduğunu bilir. Ve bundan sonra oradaki tutsakların ona ne yapmaya karar vereceklerine dair bir şey demek istemiyorum. Ama umarım o katil hapiste çürür.

Bu durumun, bu kadar önemli olmasının nedeni, sadece Minnesota için değil, tüm Birleşik Devletler için tarihi bir an olmasıdır. İlk defa bir Minnesota polisi birini öldürmekten mahkeme karşısına çıkarılıyor. Bu Minnesota'da bir emsal oluşturacak. Bu yüzden ABD'nin her yerinde dayanışma eylemleri düzenliyoruz çünkü lanet olasıca yasaların ilk defa da olsa Derek Chauvin adlı katile karşı uygulanmasını istiyoruz.

Çünkü bu tarihi emsali yaratamazsak, bu katil yaptıklarıyla ABD’nin dört bir yanındaki polislere bir mesaj gönderecek ve şöyle diyecek: ‘Birini kamera önünde, güpegündüz öldürebilirsin ve bundan paçanı kurtarabilirsin.’ Ve bu, istedikleri her şeyi yapabileceklerini ve bunun için bir an bile acı çekmeyeceklerini bildikleri polis cezasızlığı kültürünü inşa edecek. Belki idari izne çıkarlar, ama bu onlar için bir tatildir.

Yine bugün dünyanın bir diğer tarafında, Filipinler'de bir Kanlı Pazar daha yaşandı. Soğukkanlılıkla öldürülen dokuz devrimciden söz ediyoruz. Bu katliam, Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin şu sözleri söylemesinden hemen iki gün sonra gerçekleşti: ‘Hepsini öldürün. Bunun için hapse girerim. Benim için sorun değil.’

Bunu gündeme getiriyorum, çünkü ABD'nin Filipinler'deki ölüm mangalarını finanse ettiği bir savaş makinesi var. Bizim pankartlarımızda ‘İş Ve Eğitim İçin Para, Duterte’nin Ölüm Mangaları İçin Değil’ yazıyor. Ödediğimiz vergiler sadece ABD polisini değil, dünya polisini de finanse ediyor. Filipinler'deki ölüm mangalarını finanse ediyorlar, her gün Filistin halkına gaddarca davranan İsrailli ölüm mangalarını finanse ediyorlar, Honduras'taki ölüm mangalarını finanse ediyorlar, Suudi Arabistan'ın Yemen'e bomba atmasını finanse ediyorlar.

Bu nedenle, ABD’de polisin toplum tarafından kontrol edilmesi talebini yükseltirken, aynı zamanda dünya polisinin de o ülkelerin halkları tarafından kontrol edilmesini talep etmeliyiz. Pentagon'u yok edin, her ABD askeri üssünü kapatın, denizaşırı ölüm mangalarını finanse etmeyi bırakın. Ve Derek Chauvin'in hapiste çürümesine izin verin!”

Not: Workers World sitesinden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi