Sol siyasetin diğer tarafında bir grup faaliyetçinin “Sosyal Hareket” partisinde biraraya geldiğini görüyoruz. Bunlar asıl olarak Euromaidan’ı ve ardından gelen darbeyi destekleyen faaliyetçiler. Yeni örgütlenmenin liderlerinden biri,Turchinov veYatsenyuk’un “devrimci hükümet”ine destek sunmak için hazırlanan ,“Ukrayna Solu” adına Avam Kamarası’nda organize ettiği bir sunum için Britanya’ya bir seyahat gerçekleştirdi .

Bu faaliyetçiler, hareketin liderliği neoliberal ve aşırı sağ politik güçler tarafından yapılıyor olmasına rağmen Euromaidan’ın faaliyetlerine katıldılar. Gerçeklere ve mantığa aykırı olarak, “Avrupa entegrasyonu” diye adlandırılan şeyin Ukrayna’ya Avrupa-tarzı işçi kanunları ve sosyal garantiler getireceğini iddia ettiler.

Bu aynı faaliyetçiler, sıkça resmi propagandanın iftiralarını yineleyerek güneydoğudaki popüler anti-faşist harekete olumsuz tepki verdiler. Böylece, yeni partinin liderliği altına giren bir grup faaliyetçi, kelimenin gerçek anlamında solun yeni Kiev otoritesine destek verdiği yanılsaması yaratacak şekilde sağcı darbeyi meşrulaştırmaya yardım etti. Maidan yanlısı solun az sayıda olduğu verisinden hareketle, propagandaları esas olarak Avrupa ve dünyanın geri kalanındaki sol güçleri dağıtmayı hedefledi.

Darbeden bir yıl sonra, Maidan’ın zaferinin sonuçları kesinleşince bir grup “Maidan Solu” faaliyetçisi, çatışkının “iki tarafını” birden kınadıklarını ileri sürerek kendilerini ondan ayırdılar. Kısa bir süre içerisinde pozisyonda böylesi bir değişim net ve güçlü bir yeni parti için umut vermiyor. Bu aynı zamanda, hiç kuşku yok ki Ukrayna siyasetinde en önemli sorun olan Ukrayna’daki iç savaşta pozisyonunu belirlemede “Sosyal Hareket”in kifayetsiz olduğu gerçeğini de yansıtıyor.

Böylece, her iki olayda da, yeni politik güçlerin oluşmasıyla- Komünist Parti, İlerici Sosyalist Parti ve “Sosyal Hareket” partisi koalisyonu- biz, yeni politik gerçekliğe adapte olma , faaliyetlerini Kiev’deki baskıcı anti-komünist rejim için kabuledilebilir kılma çabasıyla ilgiliyiz. Bu savaşmanın yolu değil, oportünizmin yolu.

Borotba Birliği, Ukrayna Anayasası için bir halk referandumu olmadan, savaş suçluları yargının önüne çıkarılmadan, köklü bir nazi temizliği yapılmadan yasama ve yürütme organlarında herhangi bir koşullu “sol” faaliyetin işçilerin çıkarlarında bir değişikliğe yolaçmayacağını ilan eder.

Biz Ukrayna’nın Nazi otoritelerinden ve oligarklardan kurtuluşunun komplolar ve entrika ile değil sadece mücadele ile mümkün olduğuna inanıyoruz.

Ukrayna özgür ve sosyalist olacak!


NOT: Redstaroverdonbass blogunda 15 Haziran’da yayınlanan ve Greg Butterfield tarafından İngilizceye çevrilen Union Borotba (Struggle) açıklamasından çevrilmiştir.

 

Çevirinin ilk bölümü için TIKLAYINIZ