Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Covid-19’a ve iş dünyasına ilişkin Küresel Liderler Günü Zirvesi’ne bir açıklama gönderdi.
Açıklamada bu zirveye ülkelerinin kurucu liderlerinin rüyası ve taahhüdü olan adaletin tamamıyle sağlanması için her gün mücadele eden işçilerin iktidarda olduğu gelişmekte olan küçük bir ülkenin, Küba’nın sesini bu anlamlı zirveye taşımış olmaktan onur duyduğunu söyleyen Canel, Covid-19’un etkisinin tüm ülkelerin ekonomilerinde bu pandemi tarafından tetiklenen krizlerin inkar edilemeyecek yıkıcı sonuçları olan, piyasanın acımasız kuralları altında iş dünyasının zaten karşı karşıya olduğu zorluklara eklenmekte olduğunu belirtti.
İşsizliğin defalarca kez normalin üzerinde yükseldiğini; sosyal koruma yetersizliğinin tıpkı eşitsizlik ve yoksulluk gibi yükselişte olduğunu vurguladı.
“Fakat, kendimizi kandırmamamız gerek; dünya üzerindeki pandeminin bu berbat etkisi ve çok kötü sonuçları, sadece bu virüsün ölümcül bir sonucu değildir. Piyasa kurallarına tabi olan neoliberal politika yılları ve vahşi kapitalizm, ciddi küresel durumun temel nedenleridir” diyen Canel, bu zamanların son derece kritik olduğunu ve uyumlu/ortaklaşa eylem gerektirdiğini belirtti. Hiçbir hükümetin, işçi ya da işverenin bir şey yapmadan ayakta duramayacağını; daha çok işçi haklarının yararına çözümler sunmak için devasa bir çaba göstermek gerektiğini vurguladı.
Küçük bir ülke olarak Küba’nın pandemiye karşı çabalarının sıkılaştırılan ABD ablukasıyla engellenmeye çalışıldığını söyleyen Diaz Canel, ülkesinin pandeminin ortasında tüm insanlarının sağlığını korumak için gerekli adımları attığını, istihdam oranlarını koruduğunu, işçi haklarını savunduğunu ve herkes için garanti altına aldığını, bunların sosyal politikalarının ana direkleri olduğunu vurguladı.
Hiç kimsenin korumasız bırakılmadığını söyleyen Diaz Canel, şimdi insanların karar alma süreçlerine daha fazla katılmalarıyla iyileşme ve normale dönme sürecini başlatmak için uygun koşulların oluştuğunu belirtti.
Uluslararası işbirliği ve dayanışmanın bugün her zamankinden daha fazla gerekli olduğunun altını çizen Canel, hiçbir şeyin bir insanın hayatından daha değerli olmadığını; bunun Küba Devrimi’nin temel prensiplerinden biri olduğunu; sağlık ve eğitim ve insan onuruna katkı sunan diğer alanlarda uluslararası işbirliğini kurmuş olduklarını belirtti.
Dünyanın hakim ekonomik güçlerinin bugünkü pandemide aldıkları önlemlerin gayri insani olduğunu söyleyen Canel, yaptırımların soykırım anlamına geldiğini belirtti.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün görev tanımı gereği, sosyal adaleti destekleyen, istihdamı artırıcı ve işçilerin insan haklarını koruyucu iş tanımıyla Covid-19’un sebep olduğu krizden etkilenen işçilere yardımcı olabileceğine parmak bastı. Küba’nın bu örgütü kuran ülkelerden biri olarak, uluslararası işbirliği ve dayanışmayı, işçi haklarının korunması ve daha adaletli bir dünyanın kurulması sözüne bağlı kalmayı sürdüreceğini söyledi. Emek, kutsal bir hak ve değerdir dedi ve sözlerini tarihi lider Fidel’den yaptığı bir alıntıyla sonlandırdı:
“Sadece çalışarak ileriye doğru gitmek mümkün olacak; sadece çalışarak daha fazla yiyecek üretmek mümkün olacak; sadece çalışarak ülkenin ihtiyaç duyduğu malların üretilmesi mümkün olabilecek; sadece çalışarak ülkenin en acil sorunlarına çözüm bulmak mümkün olacak”.