Gerçekler inatçı şeylerdir. Bu yeni felaketle karşı karşıya kalan ilk ülke olmasına rağmen ABD’nin dört kat fazla nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti’nin çok çok daha az Covid-19 ölümüne sahip olması gerçeğini alın.

Kapitalist sistemin savunucuları bu gerçeği nasıl ele alıyorlar? Ele almıyorlar; sadece görmezden geliyorlar.

Yine de tüm dünyadaki vaka ve ölümlerin sayısını takip eden Coronavirüs Update web sitesine göre 22 Haziran itibariyle gerçekler şunlardı:

ABD’de, toplam 2 milyon 356 bin 715 Covid-19 vakası ve 122 bin 249 ölüm var. Çin’de 83 bin 396 vaka ve 4 bin 634 ölüm var.

Nüfus büyüklüğüne bakıldığında karşıtlık çok daha belirgindir. Her 1 milyon insan için ABD’de 369 ölüm var. Çin’de ise her bir milyonda 3 ölüm var.

Mayıs ayının başında ABD’de ölüm 1 milyonda 206 idi. Sadece 7 haftada oran 1 milyonda 369’a yükseldi. Çin’deki rakamlar ise aynı kaldı.

Sadece bir kuşak öncesi, Çin gelişmeye çalışan yoksul bir ülkeydi. ABD ise tersine ekonomik ve teknolojik gücüyle en az 1.5 asırdır övünüyor.

O halde, Çinliler virüsle savaşmak için ABD’nin yapmadığı neyi yapıyorlar?

Sadece bir kaç ay önce Çin hükümetinin Wuhan’daki ciddi virüs salgınını nasıl ele aldığını gördük. Alanın hemen karantinaya alınması sağlandı. Bulaşın izinin sürülmesi hayata geçirildi. Neredeyse bir gecede hastalığı izole etmek ve iyileştirmek için yeni saha hastaneleri kuruldu.

Çin’de şimdi virüsün ikinci dalgası görülebiliyor ve onlar ilk vakalarda olduğu gibi etkili bir şekilde kapsamaya hazırlanıyorlar.

Bunu nasıl yapıyorlar? Çin’in gücü, halkının kriz zamanlarında birlikte çalışmasına, dayanışmaya dayanıyor.

Bu göze batan farklı sonuçların arkasındaki sosyal sistemleri görmezden gelmek mümkün değildir. ABD, zenginler nihai anlamda kontrole sahip olsalar da rekabetin bir erdem olarak selamlandığı utanmaz bir kapitalist ülkedir.

Virüsün ABD’de yayılmasının göstergesi de, bu toplumu saran ırkçılıktır. Brookings Enstitüsü tarafından “ Yarışmada Covid-19 ölümlerindeki farklar, görünenden çok daha büyük” konulu son bir araştırma “siyah insanlar için yaşa göre düzenlenmiş Covid-19 ölümlerinin beyazlar için yaşa göre düzenlenmiş ölümlerden 3.6 kat daha fazla olduğu sonucuna varıyor.

İspanyol/ Latin insanların ölüm oranını, beyazlarınkinden 2.5 kat daha fazla. Irkçılık insanları birbiriyle kafa kafaya tokuşturur ve özellikle meslekler üzerindeki rekabette kendini gösterir. Buna karşı olmak için ilericiler, “Bir meslek haktır” sloganı için uzunca bir süredir mücadele verdiler.

Çin, rekabete değil, fakat işbirliğine ve insan dayanışmasına dayanan bir sosyalist devrim tarafından dönüştürülen bir ülkedir. Mükemmel değildir. Hala kapitalist emperyalizmin hakim olduğu bir dünyada başka türlü nasıl olabilirdi ki? Fakat pandemiye karşı cevabı, Çin’in insan ilişkilerini dönüştürme yolculuğunda ne kadar yolaldığını gösteriyor.

(...)İşbirliği ve dayanışma; bunlar doğal veya insan yapımı herhangi bir felakete karşı, en büyük panzehirdir. Ve sosyalist bir sistem, insanlar arasında bu nitelikleri geliştirir ve güçlendirir

(Deirdre Griswold’ün 24 Haziran 2020 tarihinde wokers.org’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir).