Ukrayna ve Donbass Cumhuriyetlerinde faaliyet yürüten Borotba Hareketi, ABD’de herkesin gözünün önünde cereyan eden ırkçılığa ve sosyal baskıya karşı halk ayaklanması ile dayanışmasını ifade ediyor.

Kurbanına hem gücünü göstermek hem de onu aşağılamak için göstere göstere elini cebinde tutarak Floyd’u kasıtlı olarak boğan polis memuru Derek Chauvin’in Afro-Amerikalı bir vatandaş olan George Floyd’u sadistçe katletmesinden sonra isyan tüm ülkeyi sardı. Bu şahsın sicili zaten bir dizi vahşet içeriyor. ABD polisi arasında buna benzer ırkçı şiddet ve cinayet sıradan olaylar haline geldi diyor Borotba Hareketi.

John Steinbeck’in, Theodore Dreiser ve Sinclair Lewis’in kitaplarından bildiğimiz “Gazap Üzümleri” gözlerimizin önünde yeniden canlanıyor diyor ve şöyle devam ediyor:

“ABD kapitalist tekelleri, vatandaşlarının bir kısmını kaliteli eğitim, sağlık bakımı ve güvenliğe, insana yaraşır işlere erişimden mahrum etti. Aslında, tüm kentsel alanlar sakinleri yoksulluk ve umutsuzluktan muzdarip halde, dışarıya çıkamayan ve çocuklarını da aynı kadere mahkum eden gettolara dönüştü. Bu, resmi ve yasal olarak kaldırılmış olsa da, gerçek ırk ayrımının sonsuz bir şekilde yeniden üretimine neden olur.

Aynı zamanda, işlerin güvencesizleşmesi , enflasyon ve temel ihtiyaçlara erişilememesi, işçi sınıfının en yoksul kesimlerini yoksulluğa itmektedir. Dünyanın en zengin ülkesinde “çalışan yoksullar” olgusu yaygınlaşmıştır. Dünyanın en büyük GSYİH’na sahip olan ABD hükümeti, yoksulluk ve eşitsizlik sorunlarını çözemiyor.

İşçi sınıfının, gençliğin ve öğrencilerin, göçmen işçilerin ve anti-faşistlerin geniş seferberliğini memnuniyetle karşılıyoruz.

Yerel polis şiddetine karşı ayaklanma, aynı zamanda ABD’nin bir dünya polisi olarak rolüne karşı dünya çapında verilen mücadelenin bir sembolüdür.

Hareket hala kendiliğinden; ama yaklaşan çatışmaların sınıfsal karakteri zaten açıkça görülebilir. Açık bir devrimci çizginin geliştirilmesi, isyancı kitlelere sınıf bilincinin götürülmesi, ABD’deki tüm ilerici güçlerin görevidir.

Struggle- La Lucha’dan yoldaşlarımızla ve sosyalizm ve ilerleme için tüm savaşçılarla dayanışma içerisindeyiz.