Amerika'da faaliyet yürüten Workers World Party'nin "Sosyalizme Giden Yol Ne?" başlığıyla bir süredir internet üzerinden yaptığı tartışmalardan birinde sorulan bu soruyu Tony Murphy 21 Mayıs tarihinde Workers World gazetesine taşımış.

Murphy, coronavirüs krizinin toplumun işçiler tarafından işletildiğini açık hale getirdiğini söylüyor. Partilerinin adının kati bir şekilde İşçilerin Dünyası Partisi olmasının toplumun refahını üretenlerin -herkes beslenme, barınma ve giyinme ihtiyacını karşılamak zorundadır- kapitalizm tarafından sömürülmesi ve baskı altında tutulmasından kaynaklı olduğunun altını çiziyor.

Kendilerinin yaşamımızı cehenneme çeviren kapitalizmle gezegenin geri kalanını yoksullaştıran kapitalizmin aynı olduğunu; sosyalizm tarafından verilen özgürlük sözünün milyonlarca insana ilham verdiğini belirtiyor. Umutsuz bir yoksulluktan kaçmak ve emperyalist baskının tekerlekleri altından kurtulmak isteyen az gelişmiş ülkeler için sosyalizmin en iyi yol olduğunu vurguluyor. WWP'nin emperyalizm tarafından ezilen tüm ülkeleri ve özellikle insanlık için ilerleme yolunu gösteren, emperyalizme direnen sosyalist ülkeleri desteklediğini belirtiyor.

Çin'i ve Venezuela'yı da Küba ve Vietnam gibi sosyalist ülkelerin yanında sayan yazar, Çin'in COVID-19'a karşı toplumun her kesiminin kitle hareketini devreye sokarak cevap verdiğini örnek gösteriyor. Anarşi ve rekabet tarafından kodlanmış hiçbir kapitalist ülkenin bunu başaramayacağını söylüyor. Bu nedenle medyanın sürekli Çin'e saldırdığını ve hakkında yalanlar söylüyor. Buna rağmen Çin'in virüs karşısındaki başarısının özellikle yoksul ve ezilen halklar tarafından büyük bir sempatiyle karşılandığını belirtiyor.

Çin, aynı zamanda bilim camiası tarafından da takdir ediliyor diyor ve Trump'ın hedefinde olan Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'in çabalarını "belki de saldırgan bir hastalığı önlemede tarihteki en büyük çaba, ataklık" olarak değerlendirdiğini vurguluyor.

Morphy daha sonra 76 gün evde kalma, kati karantina, genel vücut ısısı kontrolleri ve koronavirüsün hücre dizilimlerinin hızla tespit edilmesi konusundaki başarılarını sıralıyor ve bütün bunların ilk vakanın tespit edilmesinden 2 hafta sonra 12 Ocak'ta yapılmış olduğunu belirtiyor.Bunun tüm dünyanın test kitlerini geliştirilmesine yardım eden en hayati yardım olduğunu vurguluyor.

Çin'in iki haftadan kısa bir sürede iki hastane inşaa ettiğini ve böylece semptom gösteren hastaların hızla bakıma alındığını söyleyen Morphy, bunu insanların kabul edlene kadar saatlerce önünde bekletildikleri ve bu yüzden öldükleri New York'taki hastanelerin triaj bölümleriyle kıyaslıyor. Çin'de binlerce askeri doktor ve hemşirenin, hemen tonlarca ilaç desteğiyle birlikte Wuhan'a, pandemi merkezine gönderildiğini söylüyor. Tren yollarının hemen ücretsiz hale getirildiğini, restoranların hemen güvenli mesafeye göre ayarlandığını, yiyecek ve yakıtın kitlesel ölçekte dağıtıldığını, Komşuluk komitelerinin kapı kapı dolaşarak evde kalan insanlara, özellikle yaşlılara alışveriş yaptıklarını ve ilaç yardımı götürdüklerini aktarıyor.

Ev ev gezme yaklaşımının halk iktidarı kurmak için mücadele eden diğer ülkeler tarafından da uygulandığını; Venezuela'daki ölüm oranlarının komşuları olan Kolombiya, Brezilya ve Ekvador ve diğer birçok ülkeden düşük olduğunu; online sistemle hasdtalık semptomları olanların doğrudan doktorlarla görüştüklerini; ulusal ölçekte alınan karantina kararı boyunca 6 ay süreyle tüm kira ve kredi ödemelerinin ertelendiğini, hükümetin işten çıkarmaları yasakladığını ve halka bonus verdiğini söylüyor.

Küba'da doktorların kapı kapı dolaşarak Nisan ayında günlük 50 olan koronavirüs vaka sayısını 20'den aşağıya düşürdüklerini; bu krizden önce zaten Küba'nın kişi başına düşen doktor sayısı, yüksek yaşam beklentisi ve düşük çocuk ölümlerinde dünyanın birinci sırasında yeraldığının altını çiziyor.

Ve her zaman yaptığı gibi Küba'nın doktor ve hemşirelerini Karayip ülkelerine, Güney Amerika'ya, Afrika ve zor durumdaki İtalya dahil olmak üzere Avrupa'ya gönderdiğini belirtiyor.

Murphy, hiç ölümün olmadığı Vietnam'a da dikkat çekiyor. Sosyalist hükümetin panikle alışveriş yapılmasını engellemek için karantina bölgelerine büyük çantalar içinde yiyecek dağıttığını, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca evde kalması gereken işçilerin ücretlerini garantilediğini söylüyor. Ve bugün ABD'nin ulusal gelirinin %1'ine sahip olan 90 milyonluk Vietnam'da hala hiçbir ölüm olayının gerçekleşmemiş olduğunu bildiriyor.

Sosyalist ükelerde hayati kararların finans kapital'in ihtiyaçlarına göre alınmadığını; kapitalizm koşullarında milyarderlerin ikinci bir salgın dalgasına yolaçacak şekilde ekonomik işleyişi açmayı istediğini, işletme sahiplerinin kapitalist rakiplerinden geri kalmayı istemediklerini ve kar elde etmek istediklerini söylüyor.

Ve yazısının başında İşçilerin Dünyası'nın kapitalizm tarafından sömürülenlerin adını aldığını fakat aynı zamanda onların kapitalizmi yıkacak ve işçilerin dünyasını kuracak olanların adı da olduğunu söyleyerek bitiriyor Murphy.