ABD hükümeti tarafından Küba'da rejim değişikliğini teşvik etmek amaçlı fonlar, paralı gruplara finans desteği sağlamak, genç Kübalılara burslar verip sahte hesap liderleri olarak eğitmek ve kirli internet savaşı için “demokrasi yanlısı programlar” olarak kamufle ediliyor.

Küba hakkında ortaya atılan  en yaygın yalanlardan biri, Küba Devrimini internetin düşmanı olarak sunmaktır. Bu yalan, Küba karşıtı çabalarında telekomünikasyon kullanan ABD stratejilerini kınamamızın çarpıtılmasına dayanmaktadır; oysa şu gerçek gizli tutuluyor, o da Wall Street’in, bizim insanlarımızın bu teknolojiye erişimini kısıtlamak için her şeye sahip olduğudur.

E-postalarımız, tweetlerimiz, çevrimiçi sunumlarımız ve Facebook yayınlarımız, İnternet'te her gün üretilen büyük miktarda veriye katkıda bulunuyor. Bugün analistler, kullanıcıların sosyal ağlarda sağladığı bilgilerin hepsinden siyasi tercihlerini, cinsel yönelimi vb'ni tahmin edebilen modeller oluşturabiliyorlar.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı Özel Faaliyetler Merkezi'nin bir parçası olan Siyasi Eylem Grubu'nun (GAP) saldırgan amaçlı ülke veya bölgelerde iletişim ve İnternet erişim yapılarının oluşturulmasını içeren projeler gerçekleştirdiği belgelenmiştir.

Bolivya'da, Kasım 2019 darbesine kadar geçen günlerde 68.000'den fazla sahte Twitter hesabı oluşturuldu. Bu arada İran, Bolivya'da kullanılan aynı taktiğin tekrarlandığı bir şiddet dalgasına maruz kaldı: mükemmel şekilde koordine edilmiş silahlı gruplar iletişim kurmak için "swarming" tekniğini kullandı, saldırılar için kısa mesajlar yoluyla toplanma noktaları kuruldu. Hükümet, 2009 seçimlerinde olduğu gibi "Yeşil Dalga" olarak bilinen internet ve kablosuz ağları kapattığında saldırganlık durdu.

Şubat 2018'de, 16 Haziran 2017'de yayımlanan ulusal güvenlikle ilgili Başkanlık genelgesinde belirtilen talimatlar takip edilerek sözde Küba İnternet Görev Gücü yaratıldı. Razones de Cuba web sitesi, CIA’nın Politik Eylem Grubu ve görev gücü kurumlarının, Büyük Veri yoluyla daha önce geliştirilen modellere dayanarak Kübalılara sektöre özgü mesajlar gönderen yüksek nitelikli uzmanlara sahip olduğunu belgeledi.

Haziran 2019'da, Küba kullanıcıları tarafından organize edilen bir Twitter fırtınası, telekomünikasyon şirketimiz Etecsa'yı internet fiyatlarını düşürmeye çağırdı. Aynı kaynak, bunun öğrenciler, bilgisayar mühendisleri, vb. tarafından bir girişim olarak sunmaya çalışıldığını, ancak iddia edilen aktivistlerin aslında Florida, Teksas, Tennessee ve Georgia'da yaşadığını ortaya koyuyor. Başka bir manipülasyon girişimi, Twitter'da #YoVotoNo hashtag'i kullanılarak Anayasa Referandumu ile bağlantılı olarak gerçekleşti.

Karşı-devrimci siteler ve ağlarla bağlantılı olarak binlerce sahte hesap, mesajlarıyla adaya akın etti, uyduruk yorumcular "Küba durumu"nun "analizlerini" yaptılar, iyi çalışılmış kaynakları kullanarak, önceden belirlenmiş duygusal kitleleri mizah, öfke ve sürpriz yoluyla harekete geçirmeye çalıştılar.

Devrimci sanatçıları itibarsızlaştırmaya yönelik son kampanyalar ve Jose Marti’nin anıtının korkakça tahrip edilmesi, onların dijital bağlantı yoluyla adada Yeşil Dalga için koşullar yaratmaya çalışmaları bu savaşın bir parçasıdır.

Tartışmalı 1996 Helms-Burton Yasası, bu istikrarsızlaştırma programlarını finanse etme yükümlülüğünü getirdi. Rakam o zamandan beri farklı ABD yönetimi altında değişiyor, ancak ortalama olarak ayrılan para, yıllık 20 milyon dolara yakın.

Küba'da rejim değişikliğini teşvik eden bu fonlar, paralı gruplara finans desteği sağlamak, genç Kübalılara burslar verip sahte hesap liderleri olarak eğitmek ve kirli internet savaşı için “demokrasi yanlısı programlar” aracılıyla kamufle ediliyor.

Özellikle, dijital platformların önemi göz önüne alındığında, iki yıl önce etkinleştirilen Görev Gücü, Küba yetkililerinin teknolojiye erişimi nasıl engellediğine ve kullandığına dair söyleminde cephanesini tüketmiş bir hükümet tarafından hayata geçirilen savunma amaçlı bir eylem olarak görünüyor ve saldırganlığın bu şeklini Radyo ve TV Marti kadar  yasadışı ve müdahaleci olarak kullanıyorlar. Bunlar siber dünyaya girmemizin bize getirdiği risklerdir; ancak Devrim kendi sosyal temeli için bu yeni durumlara erişimi genişletmeye devam ederken vatandaşlarını bu manevraları tespit etmeye hazırlarlamayı sürdürecektir.

Çeviri Kolektifi

Raul Antonio Capote'nin, Granma International'in web sitesinde yayınlanan 7 Ocak 2020 tarihli yazısından çevrilmiştir.