< < Küba Ekonomisi Neoliberal Ekonomi Politikaları Olmadan İlerleme Kaydetmeyi Başardı

 

Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Ulusal Meclis’in daimi komite toplantısının genel kurulunun ilk gün açılış toplantısına katıldı.

Miguel Diaz Canel Bermúdez katıldığı Ekonomik İlişkiler Komitesi’nin toplantısında Küba’nın bugünlerde ABD’nin saldırgan politikalarının yoğunlaşmasından kaynaklı karşılaştığı uluslararası durumun karmaşıklığı düşünüldüğünde, Küba halkının direngenliği ve kararlılığının sonucunda ekonomik anlamda başarılar kaydettiğini ısrarla belirtti.

Diaz Canel konuşmasında, “Bugün Küba ekonomisinin gelişmesi için çalışmak herkesin sorumluluğudur” ve “ekonomimizin yeniden canlanması ve güçlenmesi için önerilerde bulunmak, düşünmek, yeni yöntemler uygulamak, ekonomik adımlar atmak için düşüncelerimizi somutlaştırmak gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

"Bu çalışma şevkimizle yerelde gelişimi sağlamak için derinlikli, önemli analizler yapma fırsatımızı kaçırmayalım" şeklinde konuşmasına devam eden Diaz Canel, böyle yaparak ABD’nin kendilerine yönelik uyguladığı adil olmayan ekonomik, ticari ve mali ablukaya karşı en iyi cevabın bu şekilde verilebileceğini belirtti.

Halk İktidarı Ulusal Meclisi’nin 2020 yılı Ekonomik Planı’nı düşünmek ve savunmak için elverişli bir yer olmasını ümit ediyoruz. En küçük imkanları kullanmayı başarabilmeyi ve bunların köküne inebilmeyi bilelim. Buna en iyi cevap, üretimin en önünde yer alan işçilerimiz ile verilebilir.

Diaz Canel, “Adamızda geliştirebileceğimiz bir sürü potansiyel ve yetenek var. Bu zorlu zamanlarda yaptığımız gibi ekonomizi bugün de katılımcı ve dayanışmacı bir şekilde örgütlemeliyiz. ABD emperyalizminin devrimimizi yok etme tehditleri sadece ama sadece halkımız sayesinde amacına ulaşamamıştır.” dedi.

Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernandez, bunun en iyi kanıtı olarak ekonomomizin farklı sektörlerine paylaştırılan kaynaklarımız sayesinde ekonomimizin yurtiçi gayrısafi milli hasılasının gelişiminin 2020 yılında yaklaşık %1 oranında bekleniyor olmasını gösterdi ve bu gelişim oranının çok çalışırsak mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Bakan, bu amaca ulaşmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Enerji tasarrufu önlemlerini sürdürmek ve artırmak, hizmet kalitesini artırmak, turizm sektöründe ithalatı azaltmak ve ulusal sanayiye daha fazla yatırım yapmak ve ekonomide öncelik tanımak.”

 

2019 Yılında Küba’nın Başardıkları

Ayrıca 2019 yılında kaydedilen başarılar arasında yatırımlar için teşviklerin verilmesinde ve bürokratik prosedürlerin ortadan kaldırılmasında ilerleme kaydedilmiştir. Fırtına ve sellerden kaynaklı zarar gören konutların onarıldığını ve ülke genelinde on binlerce çamurlu zemininin temizlendiğini söyledi.

Diğer başarıların arasında, istediğimiz ziyaretçi sayısına ulaşılmasa da, Küba tercih edilen, güvenli bir yer olarak bilinen statüsünü korudu.

Ayrıca Diaz Canel, bu yılın Ocak ayında Havana'yı vuran yıkıcı kasırganın bıraktığı yıkım görüntülerinin nasıl geride kaldığını da hatırlattı. Kasım ayına kadar, yıkılan evlerin neredeyse tamamı tamir edildi ve şehrin 500. yıldönümünü kutlayacağı zamanda güzel görüntüler ortaya çıktı. Yaralarını sarmak için hala yapılacak çok şey olsa da, insanlar başkenti farklı, yeniden canlanmış olarak görüyorlar.

Bilgisayar teknolojisinin toplum genelinde yaygınlaşması da ilerliyor. Zaten 3g ve 4g telefon teknolojimiz var, diğer bir sürü uygulamanın yanında Transfermóvil ve EnZona gibi platformlarla elektronik ticareti kolaylaştırmak için kendi uygulamalarımız da var.

 

Ülke En Zor Zamanlarda Bile Üretmeye Devam Etti

Küba Devlet Başkanı Diaz Canel, Eylül ve Ekim aylarında, ihtiyacımız olan yakıtın % 50'sinden daha azına sahip olduklarını ve elektrik kesintilerinden kaçınmaya öncelik verdiklerini hatırlattı.

Ekonominin yavaşladığını, gelişim ivmesinin düştüğünü, yatırım projelerinin durduğunu belirtti. Ancak, bize dışarıdan kapitalist ekonomi modeli önerenlerin bu duruma yaklaşımı ne olurdu?

Onlar olsalardı yakıt fiyatını ve ürünlerin fiyatını yükseltirlerdi. Okulları, kültür merkezlerini kapatırlardı. Fakat, bunların hiçbiri bizim ülkemizde olmadı.

Diaz Canel, dayanışma içinde, herkesin bu ülkenin bir parçası olarak aynı ruh halinde davrandığını vurguladı. “Kazandık, düşmana karşı direndik ve düşmanlarımız hedeflerine ulaşamadı” dedi.

Diaz Canel konuşmasında, “Küba bugün emperyalizme karşı duruşunu koruyor, emperyalizmin yalanları karşısında teslim olmayı reddederek, bize empoze etmeye çalıştıkları şeyi kabul etmeyerek, tarihi direniş yolumuzda yürüyerek mücadele ediyor ve özgürleştirici çözümler yolunu takip ediyor” sözlerine yer verdi.

 

Seçilmişler Konuşuyor

Havana eyaleti Boyeros belediye başkan vekili Víctor Manuel Gutiérrez, komite tartışması sırasında ülkenin ekonomik konularda mütevazı da olsa ilerlemesinin çok önemli olduğunu söyledi. ABD hükümetinin 2019'da Küba’ya karşı yoğunlaştırılan ekonomik abluka ve diğer zorlayıcı önlemlerin sınırlamalarına rağmen, Küba'nın durdurulamadığını ifade etti.

Artemisa eyaletindeki San Cristóbal belediyesini temsil eden Margarita Soroa, ekonomik işler komitesi üyelerini, ekonominin önceliklerini ve ekonomik planımızın yeterince kullanılamayan potansiyeli ile ilgili yapılması gerekenlerin titiz bir analizine dayanarak, gelen önerileri değerlendirip uygulamak için harekete geçmeye çağırdı.

Sur del Jíbaro devlet tahıl şirketinin deneyimine atıfta bulunarak, işçileri motive eden ve üretimi artıran yeni ödeme biçimlerinin yanı sıra belediyenin bu özel durumunda, ortak projeler üreten üniversite-işletme bağlantısınının önemini belirtti.

Sancti Spíritus ve Holguín'deki yüksek öğretim kurumları, bölgedeki yatırımların sürdürülmesi ve  insanların profesyonel gelişimi için bölgedeki insanlara üniversite eğitimi sunmakta ve ardından diploma vermektedir.

 

Çeviri Kolektifi

Granma English internet sitesinin 18 Aralık 2019 tarihli haberinin özet çevirisidir.