Donbass komünistleriyle yaptığımız röportaj serisine devam ediyoruz. Eski Odessa Bölgesel Meclisi milletvekili, Borotba Birliği'nin koordinatörü ve Odessa Sendikalar Odası'nın hayatta kalan üyesi Aleksey Albu ve Lugansklı komünistlerin lideri ve Lugansk Bölgesel Meclisi milletvekili Maksim Çalenko ile Cumhuriyetteki durum, Ukrayna'daki geçmiş ve gelecek komünist hareket, uluslararası dayanışma ve ABD emperyalizmi hakkında konuştuk.

 

Jane Letova: Size göre, bugün dünyadaki başarılı Marksist projeler neredeler?

Aleksey Albu: Şimdi gerçek şu ki, klasik Marksist anlayışın başarılı bir şekilde kazandığı ve ilkelerini uyguladığı bir yer bulunmuyor. Yani, bazı yerlerde sol daha güçlü, bazı yerlerde siyasette daha güçlü bir etkiye sahip; Marksizmin ilkelerini topluma götürmek için çalışıyorlar. Bugün iktidarda olan değişik sol örgütlerden örnek verebiliriz. Örneğin, diyelim ki, Venezuela. Orada şimdi güçlü bir ekonomik kriz olmasına rağmen, bu kesinlikle ABD ve onun müttefikleri tarafından organize edilen tam bir ekonomik ablukadan dolayıdır. Fakat, onların uyguladıkları sosyal politikalar büyük bir saygıyı hak ediyor. Çok büyük miktarlarda toplu konut yapıyorlar; çok sayıda insanı besliyorlar; yardıma ihtiyacı olan binlerce yerli insanı koruyorlar. Yani burada Marksist ilkeleri ülke yaşamına sokmaya çalışan bir hükümet var. Evet, bazı şeyler işlemiyor olabilir, fakat hareket ettikleri istikamet temel olarak doğru.

(…)

Jane Letova: Sendikalardan konuşursak… Burada LPR'da sendikaların rolü nedir? Nasıllar?

Maksim Chalenko: LPR'daki sendikalar bugün şu ya da bu şekilde işçilerin sorunlarını çözmek için çabalıyorlar. Fakat, işletmelerin çalışanlarının sağlığını geliştirmekten çok daha farklı bir role sahipler. Yani sosyaller. Temel yönelim, sorunu olan çocuklara yardım etmek. Devletin kendisinin sosyal bir yapıya sahip olmasından kaynaklı LPR'deki bugünkü sendikalar klasik bir rol oynamıyorlar. Çünkü eğer insanlar bugün savaş içinde olan cumhuriyette korunmazlarsa hiçbir şey çalışmayacaktır. Bu nedenle korkarım şu yada bu şekilde sınıf bilinciyle insanları eğiten bir güç olarak sendikalar hakkında konuşmak biraz güç.

 

Jane Letova: Rus komünistlerine ne söylemek istersiniz?

Maksim Chalenko: Rus komünistlerine çok selamlar... Onlarla birlikteyiz, Birleşik Komünist Parti (OKP) ile birlikteyiz, Rusya'daki çeşitli sol gruplarla birlikteyiz, onlarla iletişim halindeyiz. Onlara söylemek istediğim ilk şey, bize verdikleri destek için teşekkürler. Sadece komünistler için yaptıklarına değil fakat aynı zamanda bir bütün halinde Cumhuriyetlere- bilgi, medya, bazen maddi yardımlar. Buraya geliyorlar, düzenli olarak OKP'den, yoldaşlar buraya insani yardımla, insani görevlerle, bilgi vermek için birlikte düzenli geliyorlar; bütün bunlar için onlara çok teşekkür ediyoruz. Resmi Rusya Komünist Partisi'ne gelirsek- belki de yorum yapmaktan kaçınmalıyım. Objektif olarak, Rusya Federasyonu Komünist Partisi(KPRF)'nin bireysel üyelerine çok teşekkürler. Onları tekil olarak şimdi dışarıda tutmayacağım; bizim için, halk için çok şey yaptılar; komşu bölgelerimizden ve KPRF'nin Moskovalı üyelerinden yardım getirdiler ve yaralıların alınmasına yardımcı oldular. Fakat bu, bütün siyasi örgütün bakış açısı değil, KPRF üyelerinin özel inisiyatifleri.

Aleksey Albu: Tamamıyla hemfikirim. KPRF'nin bir çok üyesine şükranlarımı sunarım(…)

Maksim Chalenko: (…) Ukrayna'da, gelişen durumla ilişkili olarak modern koşullarda, eskiye takılı kalmadan gelecek hakkında konuşabilecek şekilde nasıl isimlendirilecekse isimlendirilsin yeni bir siyasi güç oluşturulacak umudu var. Bu, tam da şimdi en önemli şey(…)

Aleksey Albu: (…)Rusya'daki solcu güçleri çoğu zaman eleştirebiliriz, karşılaştıracak bir şeylerimiz var. Biz Ukrayna'da yaşadık, bizim sol hareketimiz biraz farklı gelişti; bugün Rusya'daki sol hareketle geçmişte Ukrayna'da bizimkiyle karşılaştırabiliriz. Bugün Rus sol hareketinin belli bir rönesans geçirdiğini, çok sayıda farklı YouTuber, bazı küçük gruplar, çevreler, Marksizmi incelemek ve düşüncelerini ortaya koymak isteyen insanlar çıktığını belirtmek anlamlı olacaktır. Fakat kötü olan bu gruplar genellikle parçalanmış haldeler, birçoğu sınıf mücadelesinin ciddiyetini, bunun onlara yüklediği sorumluluğu, Rusya'daki krizin şiddetinin nelere yol açabileceğini, Rusya'da olabilecek şeylere nasıl tepki vereceklerini anlamıyorlar. Emin olun olaylar birebir aynı değil ama biz her şeyin Ukrayna'daki izlediği yolun aynısını izlediğini görüyoruz. Eğer orada Ukrayna'da olanların aynısı olursa, Rus solu büyük miktarda gerici sağcı güçlerle, her türden neo-faşistle, ulusalcı ile monarşist ile, Ortodoks köktendinci ile, İslamcı köktendinci ile, vb vb ile karşı karşıya gelmek zorunda kalacaktır(…)

Maksim Chalenko: Hemfikirim. İyi düşüncelere sahip, iyi şeyler yapan özellikle bölgelerde belirli sayılarda insan var; fakat bunlar çok az. Bunları birleştirebilecek bir güç yok.

Aleksey Albu: Herkesin birleşmemiş olmasının sonucu, Rusya solu topluma gerçek bir sol alternatif sunamıyor. Yani KPRF, bir sol alternatif sunamıyor ve sistem dışı sol, onlar da bir alternatif sunamıyor çünkü hepsi bölünmüşler ve şimdi Rusya sol çevrelerde bir tür liberal kuyrukçuluğuna ihtiyaç olduğuna dair yaygın düşünceler var. Liberallerin sisteme karşı mücadele ettiği varsayıldığı için sizin de sisteme karşı liberallerle birlikte mücadele etmeniz gerekiyormuş! Solcular, liberallerin bugün Rusya'yı yöneten ulusal burjuvaziden daha büyük düşmanlar olduklarını anlamıyorlar. Çünkü bunlar hiç bir zaman solla birlikte hareket etmemiş olan komprador burjuvazinin temsilcileri. Zaferlerinden sonra, sol hemen direklere asılmaya başlanabilir(…).

 

Not: Redstaroverdonbass blogundan Greg Butterfield'ın 11 Ekim tarihli İngilizce çevirisinden kısaltılarak çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi