Brezilya devlet başkanı Bolsonaro, eğitim kesintilerini reddederek ülkedeki protestolarda ‘akıllı bir azınlığın’, ‘aptal çoğunluğu’ manipüle ettiğini söyledi.

Ülkenin en prestijli ve en gelişkin devlet fonlu üniversiteleri, üniversite hastaneleri, araştırma hibeleri ve devlet fonlu liseleri eğitim kesintilerinden etkileniyor. Brezilya cumhurbaşkanı, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü hükümetin eğitim kesintilerini protesto ederken polis tarafından şiddet gören ve gaza boğulan Brezilya’nın dört bir yanındaki protestolara katılan on binlerce öğrenci ve öğretmene sözlü olarak aşağıladı. The Guardian’ın haberine göre “Eğitim bir meta değil”, “Kesintiye İzin Vermeyeceğiz, Savaşacağız” sloganları kitle ile polis arasında çıkan çatışmalarda, öne çıkan sloganlardandı ve eylemde polis yoğun gaz bombası kullandı.

Eğitim Bakanı Abraham Weintraub tarafından yapılan bir yorumda “En iyi akademik formu elde etmeye çalışmak yerine, sadece bir kargaşa yaratan üniversitelerin, eğitim bütçeleri kesilecek” ifadeleri yer aldı. Bu ifadeye karşı ise eylemlerde eylemci öğrenciler "Hükümet kargaşa yaratırken, devlet üniversiteleri bilim yapıyor” dövizlerini taşıdı.

Üniversiteler için ayrılmış bütçe, düşürülemeyen maaş ve emekli aylıkları, su ve elektrik faturası, yabancı uyruklu öğrenciler için konut veya bakım çalışmaları dahil olmak üzere "isteğe bağlı" harcamalar adı altında ‘zorunlu harcamalara’ ayrılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret eden Başkan Jair Bolsonaro, hükümetin eğitim bütçelerinde kesinti yaptığını reddetti ve olağandışı şekilde emekçi sınıflara mensup bulunan protestocuları partizan gruplar tarafından teşvik edilmekle suçladı.

“Bu normal, ancak orada bulunan çoğu insan militan. Onlara suyun formülü hakkında soru sorarsanız, bilmezler, aslında onlar hiçbir şey bilmiyorlar. Brezilya'daki devlet üniversitelerinin çekirdeğini oluşturan akıllı bir azınlık tarafından kullanılacak kadar aptal olan şaşkın bir kitleden başka bir şey değiller” dedi. Bununla birlikte, Brezilya’nın eğitim bakanlığı, hükümetin bütçe açığını kapatabilmek için isteğe bağlı harcamaların %30’una kadarını donduracağını açıklamıştı. Şehir merkezini saatlerce işgal eden Sao Paulo göstericileri "Bolsonaro Dışarı" yazılı dövizler taşıdılar ve "Silahım benim eğitimim" yazan pankartlar kullandılar.

Ülkenin en prestijli ve iyi devlet fonlu üniversiteleri, üniversite hastaneleri, araştırma hibeleri ve devlet fonlu liseleri eğitim kesintilerinden kötü etkilenmekte, eğitim bakanlığı ise alınan tedbirlerin harcamaları karşılamak için özel olarak uygulandığını belirtti. Eğitim Bakanı Weintraub, “Öncelik okul öncesi, ilkokul ve teknik okullara verilecek” derken ülkede öğrenci ve öğretmenlerin eylemleri artarak devam ediyor.

www.telesurenglish.net sitesinden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi