< No Mass Bloqueo

Küba Giderek Artan ABD Yaptırımlarına Karşı Gıda Dağıtımı İçin Düzenlemeleri Yürürlüğe Sokuyor

Küba, artan ABD blokajı karşısında gıda ve hijyen maddelerinin adil dağıtımını sağlamak için gıda ve bazı hijyen ürünleri için önlemler aldı.

Küba Ticaret Bakanlığı (Mincin) Cuma günü, gıda, hijyen ve diğer ürünlerle ilgili bir dizi önlemin alınacağını duyurdu. Küba Ticaret Bakanı Betsy Diaz Velazquez’e göre bu önlemler, adil ve mantıklı bir dağılımın sağlanmasını ve bu ürünlerin karaborsacıların eline düşmemesini amaçlıyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından Küba’ya yönelik yoğunlaşan bu blokaj nedeniyle ülkenin yaşadığı karmaşık mali durumun üstesinden gelinmesi için bu önlemlerin alınması çok gerekli.

Bu durum, ülkeyi daha pahalı olan yeni uzak pazarlar aramaya zorladı, bu nedenle nüfusa gıda ve hijyen maddeleri tedariki sağlanması açısından etkide de bulunacak. Satışı düzenlenecek ürünler arasında tavuk, yumurta, sosis ve hijyen ürünleri bulunuyor. İthal edilen bir ürün olan tavuk, kişi başına yalnızca beş kg verilecek veya iki paket olarak döviz cinsinden satılacak, ancak kutularla satılması yasaklanacak. Bakan, yılın ilk çeyreğinde sıvı yağ, yumurta ve pirinç gibi malların arzının sabit kaldığını, ancak bir ailenin beslenebilmesi için gerekli olan günlük gıda tüketiminin bir parçası olan diğer malların eksikliğinin bir sonucu olarak talebin ikiye katlandığını açıkladı. Ayrıca yıkama ve banyo sabunu gibi temizlik ürünlerinin satışı da düzenlemeye dahil olacak.

Küba, yıllık olarak, çok uzaktaki ülkelerden 2 milyar dolardan fazla gıda ithal ediyor ve bu da ithal ürünlerin fiyatını daha da pahalılaştırıyor. Bu durum, Trump hükümeti tarafından son birkaç ay içinde uygulanan ek yaptırımların yoğunlaşması ile büyüyen ABD’nin Küba’ya yönelik mali ve ticari blokajından kaynaklanmaktadır.

www.telesurenglish.net sitesinden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi