Ukrayna’da Borotba Union'ın (Mücadele Birliği)
seçimlere ve 1 Mayıs’a dair yaptığı açıklamayı yayımlıyoruz.


21 Nisan seçimlerinde Poroşenko rejiminin yenilgisi, bıktırıcı milliyetçi propaganda ve neoliberal reformlara dayanan bir iktidarın olağan akıbetiydi. Ukrayna halkı vatansever söylemin ardına gizlenen yozlaşmış yetkililere güvensizliğini dile getirdi.

Başkan Poroşenko dil konularındaki milliyetçi sloganların yanısıra militarist söylemle bezenmiş kampanyasını, tek bir devlet dini oluşturma çabasıyla kilise meselelerine müdahale etmek üzerine kurdu.
Seçim sloganı “ordu, dil, inanç” seçmenlerin sadece yüzde 25’inden destek buldu. Bunun Ukrayna tarihindeki görev başında bir cumhurbaşkanı için en büyük hezimet olduğu belirtilmeli! Bu kadarcık oyu bile ancak toplumda korku yaratarak, sol örgütleri yasaklayarak, medyayı kontrol altına alarak ve kirli siyasi hilelere başvurarak alabildiler.
Bütün bunlar Ukrayna halkına geleceğe dönük iyimserlik ve güven veriyor.
Ne yazık ki halk arasında iyimser havaya rağmen Ukrayna zor bir dönemle karşı karşıya. Sıradan insanların gözünde Vladimir Zelenski sadece bir oyuncu ve komedyen; fakat gerçekte o bir multi-milyoner, en zengin üreticilerden biri ve bir off-shore şirketinin sahibi. Rezil oligark Igor Kolomoyski’nin ortağı ve yakın arkadaşı.
Zelenski en büyük Ukrayna burjuvaları için bir uzlaşma figürü. Oligarklar uzun süredir parlamentonun rolünün güçlendirilmesine karşı sınırlı yetkileri olacak bir “teknik” başkan hayali kuruyorlardı. Oligarklar aralarından birinin diğerleri aleyhine güçlenmesinden korkuyorlar; parlamenter cumhuriyeti çıkar dengeleri oluşturacak bir çeşit “seçim kulübü” haline getirmek istiyorlar.
Cumhurbaşkanı Zelenski’nin, değişim beklentisi ve muazzam halk desteğine dayanarak tarım alanlarının satılması, gaz ulaştırma sistemlerinin özelleştirilmesi, kamu şirketlerinin özelleştirilmesi gibi en halk karşıtı neoliberal reformları uygulamaya koyma tehlikesi var.
Mevcut şartlarda ülkede neoliberal yönelime karşı koyabilecek siyasi güç ve partiler yok.
Komünist Parti ve Borotba gerçekte illegal durumda.
Bu yenilenme atmosferinde pek çokları başkan Zelenski’den ülkedeki siyasi ortamı demokratikleştirmesini bekliyor.
Özel olarak:
- milliyetçi çetelerin ve özel birliklerin silahsızlandırılması;
- siyasi tutukluların serbest bırakılması;
- ordu ve kanun uygulayıcı kuvvetlerin Nazilerden arındırılması;
- daha önceki ülke yönetimi tarafından yasadışı ilan edilen muhalif örgüt ve partilerin yasallaştırılması.
Yeni başkanın milyonların beklentilerini karşılayıp karşılamayacağını zaman gösterecek. Öte yandan Mücadele Birliği’nin yasaklanmasına rağmen, gizli servisin baskılarına ve neo-Nazilerin tehditlerine rağmen, özgür sosyalist Ukrayna için savaşımızı sürdüreceğiz!
Tüm onurlu insanları seslerini yükseltmeye davet ediyoruz!
Değişim isteyen herkesi özerk gruplarda birleşmeye ve iletişime geçmeye davet ediyoruz!
Milliyetçi propagandadan bıkan herkesi 1 Mayıs’ta kızıl bayraklar altında sokaklarda yerini almaya davet ediyoruz!


Mücadele Birliği Konseyi
(Borotba Union Counsil)