Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong Un ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Hanoi'de yapılan son zirve toplantısı, 28 Şubat'ta herhangi bir anlaşmaya ulaşılamadan ani bir şekilde bitirildi.

Trump, ölçüsüz egosu ve tahmin edilemez davranışlarıyla bir takım barış anlaşması için kredi toplamayı isterken, KDHC'ye karşı sertlik yanlısı John Bolton ve Mike Pompeo'yu görevlendirerek toplantının başarısızlığı için zemin oluşturdu.

28 Şubat 2018 tarihinde Bolton, Wall Street Journal'a "İlk Kuzey Kore'yi Vurmak İçin Yasal Dayanak" başlıklı bir yazı yazdı. Başka bir deyişle, o savaş delisi adını hakediyor. Üç hafta sonra, Trump, Bolton'u kendisinin ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı.

Bir yıl önceki atama sırasında buradaki birçok kapitalist medya kuruluşu Bolton'u istifaya çağırdı. Financial Times'tan Simon Kuper, 4 Nisan'da, "Bir savaş kışkırtıcısı Beyaz Saray'da bulunan Trump'tan gelecek adımlar olmadan çalışmaya başlamak üzere". "Amerikan Tutuculuğu"nda bir makale "Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Bir Deli" başlığını taşıyordu. Salon magazinlerinden birinin haberi "Kana susamış John Bolton, Kuzey Korelileri öldürmeye niyetli".

Bu burjuva eleştirileri şu anda neredeler? Atama hakkındaki başyazıları "Evet, John Bolton Gerçekten Bu Kadar Tehlikeli" başlığını taşıyordu (23 Mart). Görüşmelerin çökmesiyle birlikte şimdi "büyük egolar ve kötü bahisler" diyerek iki tarafı da sorumlu tutuyorlar. ABD'nin KDHC'ye karşı nükleer bir savaş başlatma tehditleri unutulmuş görünüyor.

 

Pompeo'nun Rolü

Varsayın ki, ABD Hava Kuvvetleri Kuzey Kore'de her iki evden birini bombaladığı ve milyonlarca insan öldüğü zaman, siz 1950'nin başlarında ABD askerleri tarafından yerle bir edilmiş küçük bir ülkeyi temsil ediyorsunuz. Sorumlu bir insan olarak kana susamış bir savaş kışkırtıcısının şimdi ABD başkanına danışmanlık yaptığını okuduğunuzda, ülkenizin savunmasını güçlendirmek için elinizden gelen herşeyi yapmaz mısınız?

Balton hala başkanın ulusal güvenlik danışmanı; fakat Kim Jong Un ile yapılacak buluşmaya Trump'a eşlik etmeyecek. Koreliler onunla aynı odada nasıl oturabilirler ki?

Onun yerine, Trump'ın dışişleri bakanı, Times'ın "evdeki yetişkin" diye adlandırdığı ve "Trump'ın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile süren pazarlıklarının ilk mimarı"olarak tanımladığı Mike Pompeo vardı.

Fakat görüşmelerde Pompeo tarafından ileri sürülen ABD pozisyonu ne idi? KDHC'nin tüm nükleer silahlarını, malzemelerini, tesislerini ABD ekonomik yaptırımlarının sonlandırılması karşılığında bırakmasıydı.

Koreliler ne istiyor? Kore'ye karşı savaş durumunu sonlandırmak, hala resmi ABD politikası. Tek ateşkes anlaşması, 1953'te yapılan. Savaş durumunda bu hala yürürlükte, ABD, yaklaşık 30 bin askerin Güney Kore'de kalışının devam etmesini istiyor ve bu şekilde istediği her an Kuzey'e bir saldırı başlatabilecek.

Dünyadaki gerçek savaş delileri kim? 2017 itibariyla, ABD, bir çoğu uçaklardan, denizaltılardan ve füze rampalarından fırlatılmaya hazır yaklaşık 7 bin nükleer silaha sahipti. Gelin görün ki, buradaki egemen sınıf, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni yıllarca bir nükleer yıkımla tehdit ettikten sonra, Korelilerin şimdi kendilerini nükleer silahlarla savunmak için teknoloji geliştirmelerinden şok olmuş gibi davranıyorlar.

ABD yaptırımları kaldırmak için sunduğu, bir kelimesi dahi ülkeye karşı askeri baskının kaldırılmasını içermeyen tekliflerin, ki bunlar aslında uluslararası hukuğun ihlali, KDHC halkının köleleştirilmesi anlamına gelir, Koreliler tarafından kabul edilmesini nasıl bekleyebilir?

Açık olan sonuç şudur ki, Pompeo tarafından hinlikle dile getirilen ABD "teklif"i, görüşmeleri ortadan kaldırmak anlamına geliyordu. Fakat önde gelen kapitalist medya kuruluşlarından hiçbiri bunu söylemeyecektir. Ya da Trump'ın diğer sorunlardaki süper gerici duruşunu ve bariz ıkçılığını ve cins ayrımcılığını eleştiren hiçbir Demokrat Parti lideri de bir şey söylemeyecektir; fakat Kore konusunda yönetimle aynı çizgide olacaklardır.

Aslında ABD egemen sınıfı ve Demokrat Parti, her ne kadar bu zor gibi görünse de, Kuzey Kore hakkında olumlu herhangi bir şey söylemeye sıra gelince, Trump'ı sağdan eleştirdiler.

Bütün ABD medyasında aynı kelimeleri tekrar ve tekrar kullanarak KDHC'yi en aşağılayıcı ifadelerle resmetmek, standart bir prosedürdür. Bunlar aynı zamanda ABD askerlerinin Güney Kore'de Kuzey tarafından tehdit edilen halkı savunmak için bulunduğu yalanını sürekli tekrarlarlar.

Fakat bu yalan geçen yıl Güney Kore'deki Olimpik Oyunlar sırasında, güneyin halkı samimi bir şekilde Kuzey ve Güney'in ortak bir bayrak altında birlikte yürüyen atletik takımlarına hoşgeldin dediğinde suya karışıp kayboldu.

 

KDHC ve Vietnam Arasındaki İlişkiler

Buradaki medyada çok az yer alan Kim Jong Un'un Hanoi'ye seyahatinin bir başka yönü daha vardı. Fakat bu, hem Vietnam halkı hem Kore halkı hem de dünyanın her tarafındaki sosyalizm için mücadele veren insanlar için önemliydi. Bu, Kore'nin Japon sömürge egemenliğinden kurtuluşuna liderlik eden, 1950-53 ABD savaşına karşı direnişin örgütleyicisi, efsane önder Kim İl Sung'un 1964'te Vietnam'a yaptığı ziyaretten bugüne bir KDHC lideri tarafından Hanoi'ye yapılan ilk ziyaretti. Koreli lider bu ziyarette aynı derecede efsane olan Vietnam'ın Fransız sömürge egemenliğinden ve daha sonra ABD işgalcilerinden kurtuluşu mücadelesinin önderi Ho Chi Minh ile buluşmuştu.

1 Mart'ta Kim Jong Un, Ho Chi Minh Mozolesi'ne ve Hanoi'deki Vietnam Savaşı Anıtı'na ve Birleşik Devletlerle savaşta bağımsızlık ve sosyalizm için mücadele ederken ölenlerin anısına çelenk bıraktı. Vietnam devlet başkanı Nguyen Phu Trong, Kim Jong Un ve Kore delegasyonu şerefine bir ziyafet verdi.

Bu iki Asya ülkesi, Batılı Emperyalist güçler tarafından bölünmüşlerdi. İkisi de, Pentagon tarafından korkunç bir insan ve maddi kayba uğratıldı. İkisi de hala emperyalizmin egemenliğindeki dünyada nasıl hayatta kalabileceklerinin ve sosyalist gelişmelerini güçlendireceklerini hesaplamak zorundalar.

Vietnam ve Kore halkı ileriye doğru gidebilmek için her şeyi yapıyorlar. Soru şu: Burada, ABD'deki insanlar, süper zengin egemen sınıfın karları için yapılan savaşların bir daha olmaması için Bolton gibi savaş delilerinin, aynı şekilde daha sahtekar fakat aynı derecede tehlikeli olan Pompeo gibi "evdeki yetişkinler"in elinde kalmamak için ne yapabilirler?

* Workers World'de 16 Mart tarihinde yayınlanan Deirdre Griswold'un makalesidir.