ABD'de darbeyi tahrik etmek için son süreçte gelişen hamlelerden sonra Venezuela halkı, meşru başkanları Nicolas Maduro'nun çağrısına karşılık vererek egemenliklerini, barışı ve anayasal sistemi savunmak için harekete geçti.

Manevralar, Ulusal Meclis başkanı olan Juan Guaido'nun anayasayı çiğneyerek kendisini Venezuela'nın geçici başkanı olarak ilan etmesi ve ABD ve onun bazı müttefiklerince tanınmasından sonra başladı.

Buna rağmen, Maduro yönetimi, içlerinde Rusya ve Çin gibi defalarca onun meşruiyetini vurgulayan ve herhangi bir dış müdahaleyi kınayan küresel güçlerin de olduğu uluslararası toplumun büyük desteğine sahip olmayı sürdürüyor.

 

Eyalet Yöneticileri, Adalet Yüksek Mahkemesi, Seçim Ve Yurttaş Gücü Anayasayı Destekliyor

Ulusal Seçim Konseyi(CNE) tarafından temsil edilen Venezuela Seçim Kurulu, Mayıs 2018'de anayasal olarak Nicolas Maduro'yu ikinci kez başkan seçen Venezuela halkının tercihine saygı duyulmasını istedi. CNE başkanı Tibisay Lucena, "CNE, 23 Ocak'ta onaylanan anayasal düzene uyulmamasının ve ihlal edilmesinin her şeklini reddeder ve kınar" biçiminde açıklama yaptı.

Öte yandan, Adalet Yüksek Mahkemesi başkanı Maikel Moreno, hukuki sistemin Nicolas Maduro'nun otoritesini ulusun anayasal başkanı olarak tanıdığını ve halkın tercihine karşın ona zorla el koymaya dönük hiç bir hareketi tanımadıklarını doğruladı.

Yurttaş Gücü adına başsavcı Tarek William Saab, darbe girişimini kınadı ve devlet başkanına sınırsız desteğini açıkladı.

Prensa Latina haber ajansına göre, Venezuela’nın 19 eyalet yöneticisi barışın korunması, demokrasiye saygı ve Güney Amerika ülkelerinin egemenliği için çağrı yaptı ve muhalefetin şiddet hareketlerini reddetti. Miranda Eyaleti valisi Hector Rodriguez, "ülkenin güvenlik güçleri(nin) milletin barışını garantilemek için konuşlandırıldı"ğını belirtti.

 

Ordu Maduro'yu Komutan Olarak Teyit Ediyor

Venezuela'nın Stratejik Savunma Bölgeleri Komutanları Anayasa'ya bağlılıklarını ve Başkan Nicolas Maduro'yu Komutanları olarak desteklediklerini, ülkenin içişlerine dışarıdan bir müdahaleyi reddettiklerini teyit ettiler.

Savunma Bakanı Vladimir Padrino, "FANB, ulusal egemenliğin garantisi olarak Venezuela Anayasası'nı savunacaklarını" vurguladı.

 

Uluslararası Toplum Venezuelayı Destekliyor

Bizim Amerikamızın Halkları için Bolivarcı İttifak(ALBA-TCP)'ın üye ülkeleri ABD tarafından geliştirilen darbe tehditleri karşısında Maduro'yu Venezuela'nın meşru başkanı olarak destekledi ve tanıdı. Açıklamada, geçiş dönemi hükümeti olarak varsayılanı değil, sadece Başkan Maduro’nun başkanlık ettiği Yürütme Gücünün atadığı diplomatik görevlileri, karşılıklı ya da tek taraflı ilişkilerde Venezuela'nın temsilcileri olarak tanıyacaklarını yinelediler.

Öte yandan TeleSUR, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in süren desteklerini ifade etmek için Maduro'yu  çağırdığını ve "bu yıkıcı dış müdahalenin uluslararası hukukun temel normlarının büyük bir ihlali olduğunu vurguladığını" bildirdi.

Nikaragua hükümeti, desteğini ifade eden bir açıklama yaptı: " Büyük Anavatan, boyun eğmiyor,  İçindeki milletlerin sevgisiyle gururla direnmeye devam ediyor. ALBA'da birleşmiş halde hepimiz Venezuelalıyız. Latin Amerika ve Karayipler, büyük ve ışıklı başlangıçların beşiği, imparatorluğa karşı saygınlık ve hak ettiği büyüklüğü istiyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying bir basın toplantısında, "Çin, Venezuela hükümetinin ulusal egemenliği, bağımsızlığı ve istikrarı koruma çabalarını destekliyor" dedi. "Her zaman, diğer ülkelerin içişlerine karışmama prensibini izledik, Venezuela'nın iç işlerine yabancı müdahalesine karşı çıkıyoruz ve umuyoruz ki, uluslararası toplum bu prensibi izleyecektir" diyerek bitirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Ghasemi gazetecilere verdiği demeçte "İran İslam Cumhuriyeti, herhangi bir dış müdahaleye ve bir darbe girişiminde bulunmak gibi gayrimeşru ve yasadışı eylemlere karşı Venezuela hükümeti ve halkını desteklemektedir" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD müdahalesini kınayarak Venezuela ve Maduro ile dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Öte yandan, Hindistan Komünist Partisi de, yabancı müdahaleyi eleştirdi ve dünya halklarını Venezuela halkıyla dayanışma göstermeye çağırdı. Fransa Komünist Partisi ve Paris Bolivarcı Çemberi gibi sosyal organizasyonlar ve Fransa'da ALBA-TCP Kolektifi, Paraguaylı Guasu Cephesi ve Alman Sol Partisi de devam eden desteklerini ifade ettiler.

Öte yandan, ABD, ikiyüzlüce Venezuela’daki durumu görüşmek üzere bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı talebinde bulundu. Sosyal ağlar, Trump yönetiminin müdahalesini kınayan mesajlarla doldu. Onlardan biri şöyle diyordu: "Rahatsız edici popüler bir seçimden geçmeden başkan olmak ister misiniz? Acil garanti için 1800 Mike Pence'i arayın!"

 

25 Ocak 2019 tarihli Granma International'den çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi