Transinistra’da Komünist Parti Liderinin Tutuklanmasının Ardından, Komünistler Yasaklamalara Karşı Koyuyor!

Greg Butterfield

7 Kasım sabahı, genç ve yaşlı yüzlerce komünist, sosyalizm yolunda dünyanın ilk başarılı işçi sınıfı devrimi olan Rusya'daki Bolşevik Devrimin,, 101. yıldönümünü kutlamak için Transinistra’nın Tiraspol kentinde yer alan V. I. Lenin anıtına çiçek bırakmak için toplandı.

Benzer kutlama gösterileri, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde büyük ve küçük binlerce şehirde gerçekleştirildi. Ancak Tiraspol'deki buluşmanın özel bir anlamı vardı ve katılanlar için cesaret gerektiriyordu.

Bu gösteriden  sadece beş gün önce, Transnistria Komünist Partisi lideri Oleg Horzhan, Devlet Yüksek Mahkemesi tarafından ağır bir cezaya, 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yetkililer daha sonra Lenin'in heykelinin bulunduğu başkentin merkez meydanında gerçekleşecek geleneksel devrim günü mitingini ve kutlama yürüyüşünü yasakladı. 7 Kasım Transinistra’da hala resmi tatil.

Pridnestrovian Moldavya Cumhuriyeti olarak da bilinen Transnistria, tıpkı Transinistra’ya toprak olarak yakın olan Donetsk ve Lugansk Donbass Halk Cumhuriyetleri gibi Doğu Avrupa'da bulunan ve siyasi olarak “tanınmayan” bir devlettir.

Transnistria halkı, 1992 yılında eski Sovyet Cumhuriyeti olan Moldova’dan bağımsızlığını ilan etti ve SSCB'de gerçekleşen kapitalist karşı-devrimi ve Sovyet ekonomisinin ve kültürünün terk edilmesini reddetti. Transnistria Komünist Partisi kuruluşundan bu yana, cumhuriyette etkin bir siyasi örgüt oldu.

Cesaretlerine ve kararlılıklarına rağmen, bu küçük, izole edilmiş devletin halkı, kapitalist kuşatmanın yıkımlarını ve karşı devrimci eğilimi tek başına savuşturamadı. Cumhuriyet, varlığını sürdürebilmek için büyük siyasi ve ekonomik tavizler vermek zorunda kaldı. Komşu Moldova ve Ukrayna'nın tehditlerinden korunmak için kapitalist Rusya'dan askeri korumaya güvenmek zorunda kaldı.

Son olarak, 2016 yılında, kapitalist oligarkları açıkça temsil eden güçler devletin kontrolünü ele geçirdi.

Yeni yetkililer, bu yıl geleneksel 1 Mayıs günü gösterisini yasakladı. Buna karşılık, komünist lider ve Parlamento üyesi Oleg Horzhan, 2 Haziran'da Başkent Tiraspol'un Merkez Meydanı'nda bir protesto mitingi çağrısında bulundu. Hükümet provokasyonlar düzenledi ve birçok insanı tutukladı.

Horzhan, tutuklananların serbest bırakılmasını talep etmek için karakola gitti. Karakola giden Horzhan karakolda hırpalandı ve polisler tarafından tehdit edildi. 6 Haziran'da Horzhan’ın siyasi dokunulmazlığı kaldırıldı ve tutuklandı. Yargılama sürecinde, beş ay boyunca hapiste tutuldu.

Kararın açıklanmasının ardından, Transnistria Komünist Partisi bir açıklama yaptı. Açıklamada: "Hakimlerin Horzhan'ın suçlandığı eylemlerin çoğunun İnceleme Komitesi’nin uydurmaları veya polislerin yalanları olduğunu itiraf etmek zorunda kalmasına rağmen, Transinistra Komünist Partisi lideri olabilecek en yüksek cezaya çarptırıldı.

Oleg Horzhan'ın tek hatası, polis merkezinde aniden önüne çıkan bir polis memuruna çarpması olmasına rağmen, yetkililerin siyasi rakibini ortadan kaldırmaları için verdikleri emir açıkça yerine getirilmeliydi ve bu nedenle mahkeme Horzhan’a ceza vermekten çekinmedi.

Adli incelemesinde herhangi bir yaralanma bulunmamasına rağmen "'Horzhan’ın çarptığı polis memuru ‘fiziksel ağrı’ yaşadı. Bu, mahkemenin 'yetkililerin bir temsilcisine karşı şiddet' olarak gördüğü ve ceza hukukuna göre 4 yıl 6 ay hapis cezası verdiği durumdu.”

Mahkemenin sert, siyasi kararına rağmen, Oleg Horzhan destekçilerine yetkililerin onu susturmada başarılı olamayacağını ve hem cezaevinde hem de sonrasında halk karşıtı rejime karşı mücadeleye devam edeceğini söyledi. Avukatları, yakın gelecekte haksız cezaya itiraz edeceğini açıkladı.”

Grigory Petrenko, Yurdumuz Moldova Komünist Partisi’nin (Communist Party Our Home Is Moldova) lideri, “cesur, ilkeli, gerçek bir savaşçı " dediği Oleg Horzhan için özgürlük çağrısında bulundu.”

Petrenko, Moldova’nın başkent Kişinev'de  anti-oligarşik bir  protestoyu yönettikten sonra 2015-2016'da birkaç yoldaşıyla birlikte hapse atıldı. O ve ailesi daha sonra Almanya'da sığınma talebinde bulunmak zorunda bırakıldı.

Petrenko, “Transnistria ve Kişinev'de yönetimdeki rejimler birbirinin ikizidir. Her ikisi de tamamen birbirlerini etkileyen oligarşik mafyalar tarafından yönetilir. Statüko, onlara ortak İş Projeleri için kesintisiz çalışma imkanı sağlar” dedi.

Rusya Birleşik Komünist Partisi "Horzhan'ın hapis cezası, Transnistria komünistlerine yönelik baskı zincirindeki bir başka halkadır" açıklamasında bulundu. “Transnistria' nın şimdiki yetkilileri anti-komünizmi kullanarak ve Sovyet dönemini halkların bilincinden silerek, diğer eski Sovyet ülkelerinde olduğu gibi bunu kendi tarihsel çıkarları için kullanmaktadırlar. Tiraspol’daki gelişmeler eski Sovyet ülkelerinde olduğu gibi burdaki iktidarın da aynı yolda olduğunu bizlere göstermektedir.

“Bugün, Ukrayna’da, komünistlerin  ciddi yasaklar altında bulunduğu, iktidarda olanlar bu baskının başını çekiyorlar, bir gerçektir.Transnistria liderlerinin, komşularının siyasi uygulamalarının en kötü örneklerini kopyalaması ise gerçekten utanç vericidir.

"Birleşik Komünist Parti ve kardeş komünist partileri ve ilerici örgütleri Transnistria komünistleri ile dayanışmayı büyütmek ve demokrasi ve sosyal adaleti savunmaları için mücadeleye çağırıyor.

Oleg Horzhan’a Özgürlük! Komünistlere Yönelik Baskılar Sona Ersin!

 

Redstaroverdonbass’tan çevrilmiştir.