< < Küba: Anayasal Reform Üzerine Tartışma İkinci Aşamaya Giriyor

Kübalılar, 13 Ağustos’tan bu yana anayasal reformlar hakkında yapılan yerel tartışmalara katılıyorlar.

Küba'da anayasal reformları onaylamak için katılım süreci bir ay aradan ve anayasanın 224 maddesiyle ilgili önerilerin toplandığı vatandaşların yarısının katılımıyla organize edilen yuvarlak masa tartışmalarından sonra Pazar günü ikinci evresine girdi. 15 Kasım'a kadar Küba halkı, Halk İktidarı Ulusal Meclisi üyeleri tarafından hazırlanmış olması gereken reformlardaki olası değişiklikleri görüşecek ve tartışacak. Vatandaşların istekleri doğrultusunda revize edilmiş metin, oylanacak ve 2019 Şubatında yapılması öngörülen bir referandumla onaylanacak.

Adadaki binlerce insanın aktif katılımını kolaylaştıracak şekilde 135 bin tartışma organize edilmesi öngörülüyor.

Yerel medyaya göre, en çok dikkat çeken başlıklar, ülkede ve dışarıda bulunan Kübalıların katılımı, yatırım yapılan projeler, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, anayasadaki kürtaj hakkının korunup korunmayacağı ve temel hizmetlere ulaşım konusu.

Birçok insan, "yasal kaynaklar"a sahip olan ülke dışındaki Kübalıların ulusal yatırımlarda bulunabilmesi gerektiğini öneriyorlar.

Bir kanun yapıcı olan ve Havana Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Yüksek Enstitüsü'nün müdür yardımcılığını yapan Gerardo Hernandez anayasa hakkında yapılan tartışmaların tekten olduğunu ve her mahalleye, iş yerlerine ve okula yayıldığını söylüyor.

Hernandez, Karayipler ülkesindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal sistemin sosyalist karakterinin ve yine Komünist Partisi'nin yönetici rolünün yeniden onaylandığına da dikkat çekiyor. Bu iki ilkenin projede de onaylandığını ve vatandaşların tartışmalarında da desteklendiğini bildiriyor.

Tartışmalar, Temmuz’un 22'sinde Meclis tarafından onaylanan metni tamamlamak amacıyla organize edildi; 13 Ağustos'ta başladı ve 15 Kasım'a kadar devam edecek.

Not: 2 Ekim tarihli TeleSur Tv haberidir