< < Lenin: Düşün İnsanı, Savaşçı

Lenin'in hayata gözlerini yumuşunun (21 Ocak 1924) 65. yılında, Workers World Kütüphane Dizisi'nden, Vince Copeland'ın yazdığı bir kitap çıktı; Lenin: Thinker, Fighter. 

Kitaptan bazı alıntılar yapmak istedik:

"George Plehanov, önemli eseri 'Tarihte Bireyin Rolü' nü yazarken aklında Lenin yoktu. Fakat aşağıdaki paragraflar, aklınıza gelebilecek herkesten daha çok Lenin'i tanımlıyor:

'Büyük bir adam kişisel özellikleri büyük tarihsel olaylara bireysel özellikler kazandırmasından dolayı değil ama, döneminin büyük toplumsal gereksinimlerini, genel ve özel nedenlerle ortaya çıkmış gereksinimleri, en iyi karşılayabilecek özelliklere sahip olduğundan dolayı büyüktür.

'Kahramanlar ve kahraman kültü hakkında en iyi bilinen kitabında Carrlyle büyük adamları başlatıcılar olarak adlandırıyor. Bu çok yerinde bir tanımlama. Büyük bir adam kesinlikle bir başlatıcıdır; çünkü o, diğer herkesten daha ileriyi görür ve diğer herkesten daha güçlü bir şekilde bunların olmasını ister.

'O, toplumun ilerleyen entelektüel gelişim süreci tarafından gündeme getirilen bilimsel problemleri çözer; toplumsal ilişkilerin ileriye doğru gelişimi tarafından yaratılan yeni sosyal gereksinimlere parmak basar; bu gereksinimlerin karşılanması için inisiyatif alır.

'O, bir kahramandır; fakat o, olayların doğal akışını durdurabilmesi anlamında bir kahraman değildir. Onun eylemlerinin tarihin kaçınılmaz ve bilinçsiz akışının bilinçli ve özgür ifadesi olması anlamında bir kahramandır. Bütün anlamı burada yatıyor; bütün gücü burada. Fakat bu anlam, devasadır. Ve bu güç müthiştir'."