< < "Korkun Öfkemizden, İsyanımızdan!"

25 Kasım'da kadına yönelik şiddete karşı Tünel'e çağrı yapan kadınlar Taksim ve Tünel'deki yoğun polis ablukasına rağmen bir çok noktada pankartları, dövizleriyle bir araya gelerek öfke ve isyanlarını dile getirerek, "Öfkemizi isyanımızı sokaklarda büyüteceğiz. Sömüren, katleden devletinizi, erkek egemen düzeninizi yıkacağız" dedi.

İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu “Özgürlüğümüz İçin Susmuyoruz, Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz. Erkek devlet Şiddetine İtaat Etmiyoruz” sloganıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde Taksim Tünel'e çağrı yaptı.

Eylemden bir gün önce İstanbul Valiliği, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı bahane ederek 25 Kasım yürüyüşünü yasakladığını duyurdu. 25 Kasım Platformu ise yasakları tanımadıklarını ve 19.00'da Taksim Tünel Meydanında olacaklarını belirtti.

Eylemden saatler öncesinde Taksim Meydanı'ndan Tünel'e kadar tüm sokaklara polis barikatları kurularak yoğun şekilde ablukaya alındı. Karaköy'de çok sayıda çevik kuvvet polisi İskele civarında konuşlandırıldı.

İstiklal Caddesi'ne geçişler polis tarafından engellenince kadınlar farklı noktalarda bir araya gelerek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı öfke ve isyanlarını dile getirdi.

Sofyalı Sokakta Polis Ablukası Ve Saldırı Kadınlar ilk olarak Asmalımescit Mahallesi, Sofyalı Sokakta "Kadınları Değil Erkek Şiddetini Engelle" yazılı pankartı açarak Kadınlar, "Baskılara engellemelere rağmen, isyanımızla dayanışmamızla buradayız. İsyanımızı haykırmaya devam edeceğiz" dedi. Erkekler tarafından katledilen kadınların isimleri söylenerek "Burada!" diyen kadınlar, "Bir kişi daha eksiltmeye, erkek şiddetine, yasaklarınıza tahammülümüz yok" denildi.

 

"Özgür Yaşamlar Kurana Kadar Bu İsyan Bitmeyecek"

İran'da mücadele eden kadınları da selamlayan 25 Kasım Kadın Platformu açıklamasında İran’dan Türkiye’ye dünyanın her yerinde mücadele etmeye kararlıyız. İsyandayız! Umutluyuz! Özgürlüğümüzde kararlıyız! Birlikte olmak, engelleri aşmak, dağılıp dağılıp birleşmek bizim için bir sihir gibi. Yasaklar cumhuriyetinden sesleniyoruz!!! Duymayan kalmasın. Her birimiz ve herkes için eşit ve özgür yaşamlar kurana kadar bu isyan bitmeyecek" denildi.

Kadınlar sloganlarını sürdürürken polis abukaya alarak saldırdı. İki taraftan kadınları ablukaya alarak saldıran polis kitleyle gazeteciler arasında da bairkat kurarak görüntü almalarını engellemeye çalıştı. Gazeteciler kalkanlarla itlierek uzaklaştırıldı.

Kadınlar polis saldırısna "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz","Jin Jiyan Azadi" sloganlarıyla karşılık verdi.

 

Kadınlar Evlendirme Dairesi Önünde

Bedrettin Mahallesi'nde bulunan Beyoğlu Evlendirme Dairesi önünde "Hayatımız Bizim Aileniz Sizin olsun" yazılı pankart açan kadınlar, "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz" , "Geceleri de Sokakları Da Meydanları Da Terk Etmiyoruz", "Kadınlara Değil, Katillere Barikat", sloganıyla yürüyüşe başladı. Yürüyüş yapan kadınlara polis saldırdı, çok sayıda kadın darp edilerek gözaltına alındı.

 

"Rojava'dan Rojhilat'a Direnen Kadınlar Tarih Yazıyor!"

Yine Şişhane'de "Rojava'dan Rojhilat'a Direnen Kadınlar Tarih Yazıyor!" yazılı pankart ve "Zafer Ve Özgürlük Çağı", "Kadın Yaşam Özgürlük", "Kadınlar Devrim İstiyor", "Dünyaya Başkaldırıyoruz" yazılı dövizler taşıyan kadınlar sloganlarla Karaköy yönüne yürüyüşe geçti. Pankart ve dövizleri taşıyan kadınları polis ablukaya aldı.

 

"Sömürü Devletini, Ataerkil Düzeninizi Yıkacağız"

Polis şiddetine karşı kadınlar "Öfkeliyiz bu öfkeyi, isyanımızı yanyana sokaklara taşıyacağız. Emin olsunlar bu öfkeyle onların sömürü devletini, ataerkil düzenini yıkacağız!" diyerek "Jin Jiyan Azadi" sloganları attı.

Az sayıda kadının yüzlerce polis tarafından ablukaya alındığını söyleyen kadınlar "Korkun bizden! Mademki biz sokaklarda özgürce yürüyemiyoruz, her gün katledilmekle karşı karşıyayız. İşte o yüzden korkun düzeninizi yıkacak isyanımızdan!"dedi.

 

"Devlet Kadın Katillerini Koruyor"

"Mücadelemiz Engellenemez" yazılı pankart açan kadınlar ise Karaköy Motor İskelesinden Haliç Metro Durağına yürüyüşe geçti. "Erkek Vuruyor Devlet Koruyor" sloganı kadınlar, "Bu yıl en 345 kadın öldürüldü bu ülkede. Siz bizlerin önüne barikat kuruyorsunuz. Devlet kadın katillerini değil bizleri engellemeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Yürüyüş yapan kadınlar darp edilerek gözaltına alındı. Kadınların gözaltına alınması, alkışlarla protesto edildi. Kadınlar, "Barış isteyen kadınlar gözaltına alınıyor" diyerek alkışlarla tepki gösterdi.

Kadıköy'de kadınlar sokaklarda öfke ve isyanlarını haykırdı. İskele Meydanı'nda kadınlar gözaltına alınırken vapurdan inenlere polis "Slogan atanları gözaltına alacağız" tehdidinde bulundu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde yaklaşık 200 kadın gözaltına alındı.