Kadın örgütleri, 1 Ekim günü Kadıköy'de bir araya gelerek, Müftülük Yasası olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı protesto ederek yasanın geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
İktidarın kadın düşmanı uygulamaları ve çıkarılmak istenen yasalara karşı, yüzden fazla kadın ve LGBT+ örgütünün bir deklerasyon yayınlayarak pek çok kentte eylemdeydi.
İstanbul'da kadınlar "Mağdur Hakları Yasa Tasarısı"na karşı, Süreyya Operası önünde, "Eşit Ve Özgür Bir Hayat İçin Bu Yasalar Böyle Geçmez" pankartı açarak, "Boşanmayı Değil Cinayeti Engelle", "Müftülere Nikah Yetkisi Eşitsizliğin Garantisi", "Özgürlüğü Ve Yaşamı Savunuyoruz" dövizleri taşıdı.
Yürüyüş boyunca kadınlar, "Bu Yasalar Böyle Geçmez", "Resmi Nikah Müftünün İşi Değil", "Sosyal Hizmet Müftünün İşi Değil" sloganları atarak Kalkedon Meydanı'na yürüdü.
Yürüyüş sırasında halka yönelik konuşma yapan kadınlar, "Kendi adımıza karar vermemizi, hayatlarımızı nasıl yaşayacağımıza karar vermemizi engelleyen ve zorlaştıran tüm toplumsal ve siyasi baskılara karşı, bu baskıları arttırmak oluşturulan yasalara karşı sokaktayız" dediler.
Tüm kadınların her yanı şiddetle kuşatılmış hayatlar sürebilmesi için gittikçe artan "aileyi birarada tutma" baskısının kadınların hayatına mal olmaması için "Bu Yasalar Böyle Geçmez" diye haykıran kadınlar, Müftülük Yasası olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın geçirilmesine neden izin vermeyeceklerini şu maddelerle açıkladı:
* Müftülüklere nikah yetkisi, eşitsizliğin garantisi. Çocuk yaşta evlendirme cinsel istismardır; kesinlikle engellenmeli açıkça suç olarak düzenlenmelidir.
* Muğlak bir 'genel ahlak' şartı sadece kadınlara zarar. 'Soyadında kolaylık' bile yine eşitsiz. Şiddetin kadın-erkek eşitsizliğinin bir sonucu olduğunu görmezden gelen bir Mağdur Hakları Yasası şiddet karşısında kadınları güçlendiremez, şiddetin önünü alamaz.
* Resmi şikayette bulunmaya hak ve hizmet yok. Kadınların can güvenliği erkeklere mali külfetten daha önemsiz olmasın diye çocuk teslim sürecinde kararı kadınlara bırakın. 'Haksız fiil' maddesi kadınların maddi yardıma erişimine engel."
Yürüyüşü Khalkedon Meydanı'nda sonlandıran kadınlar, bu yasal düzenlemelerin kadınların ihtiyaçlarına karşılık gelmediğini, hatta tam daha da eşitsiz ve güvensiz hale getirdiğini söyleyen kadınlar, "Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasını kabul etmeyeceğiz. Bu yasalar böyle geçmez kadınlar buna izin vermez" dedi.