Kadınlar, "Kıyafetime Karışma" sloganıyla Kadıköy Süreyya Operası önünden Kadıköy İskele Meydanı’na kitlesel yürüyüş düzenledi.
İSTANBUL - Giydikleri kıyafetler nedeniyle kadınların erkek şiddetine maruz bırakılmasına isyan eden kadınlar "Kıyafetime karışma" sloganıyla Kadıköy’de yürüyüş düzenledi.
Süreyya Operası önünde bir araya gelen binlerce kadın, söylem ve uygulamalarıyla saldırılara davet çıkartan hükümeti ve erkek şiddetini Kadıköy İskele Meydanı’na yaptıkları yürüyüşle protesto ettiler.
"Ne İstersek Giyeriz İstediğimiz Yerde Gezeriz"
Askılı, şortlu giyinen kadınlarla, başı örtülükadınlara farklı giyim tarzındaki kadınların birlikte yürüdüğü eyleme, şarkıcı ve dansçı Yonca Evcimik, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile LGBTİ üyeleri de katıldı.
“Kıyafetime karışma. Kadınlar için adalet” yazılı pankart ile “El alem ne dermiş”, “Kıyafetime karışma” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, ellerinde elbise askılarına asılı şortlarla, “Ne istersek giyeriz, her yerde de gezeriz” diye haykırdı.
Yürüyüş boyunca, “Kıyafetime, şortuma, başörtüme karışma”, “Her yer kadın, her yer direniş”, “Kıyafetim için direneceğim”, “Müftülük şaşırma, hayatıma karışma”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını atan kadınlara çevreden de alkışlarla destek verildi.
Kadıköy İskele Meydanı’na “Kendine gel, haddini bil” şarkısını seslendiren Yonca Evcimik’e tüm kadınlar eşlik etti. Kadınlar adına açıklamayı Dilber Sünnetçioğlu okudu.
"Kıyafetime Karışma Pembe Vagonla Ayrıştırma"
“Ayşegül Terzi, Ebru Tireli, Melisa Sağlam, Canan Kaymakçı… Her biri ve daha nice kadın kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğradı” diye şiddete uğrayan kadınları hatırlatarak konuşmasına başlayan Sünnetçioğlu, “Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar bugün artık yeter diyoruz. Ne zaman ne giyeceğimize, nereye gideceğimize biz karar veririz. Kıyafetlerimize karışmayın; pembe vagonlarla bizleri ayrıştırmaya çalışmayın” dedi.
Ayşegül Terzi davasında faillin tutuksuz yargılanma kararı, Ebru Tireli’ye saldıranın serbest bırakılması, kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların da artmasına sebep olduğunu vurgulayan Sünnetçioğlu, “Günlük hayata her gün, kamusal alanlarda sürekli kadınların kıyafetlerine karışılıyor. Neredeyse her gün kıyafetlerimize yönelik saldırılarla karşılaşır olduk” diye konuştu. Yaşanan olaylardan örnek veren Sünnetçioğlu, İstanbul’da Melisa Sağlam, Ercan Kızılateş tarafından, “Ramazan da böyle giyinmeye utanmıyorsun?” denilerek minibüste saldırıya uğradığını, yine İstanbul Eminönü’nde bir adamın, “Üstüne başına dikkat et milleti azdırıyorsun” diyerek Canan Kaymakçı’ya sözlü saldırına bulunduğuna dikkat çekti.
"Kıyafete Yönelik Söz Darp ve Cinayet Olarak Dönüyor!"
Sünnetçioğlu, kadınlara dayatılan “onu giyme, orada yürüme, böyle kahkaha atma” sözlerinin kadınlara darp ve cinayet olarak geri döndüğüne işaret etti. Kadınların yaşam tarzına yönelik söylem ve uygulamalardan derhal vazgeçilmesini isteyen Sünnetçioğlu, “Nasıl giyineceğimize dair kararlar biz kadınlarındır. Ne giyeceğimize, nerede, ne zaman yürüyeceğimize, hangi toplu taşıma aracını kullanacağımızı, hangi vagona bineceğimize elbette biz karar veririz. Buna kimse karışamaz” dedi.